Det er en sjelden oppgang ved de fleste asiatiske børsene fredag morgen. Sydney-børsen i Australia har steget med fire prosent, og de andre børsene ligger like bak.

Den kinesiske sentralbanken satte ikke ned utlånsrenten på fredag – slik det var ventet. De kom med en reduksjon av bankenes reservekrav i forrige uke, noe som tilførte markedet over 800 milliarder kroner i frisk likviditet, og venter på å se effekten av dette.

«Usikkerhet og volatilitet er i ferd med å bli den nye normen i finansmarkedene nå under koronaviruskrisen. Sentralbankene fortsetter å kaste alt hva de har for å begrense skadevirkningene fra pandemien», skriver Commonwealth Bank of Australia i morgenrapporten fredag.

Oljeprisen (brent spot) har styrket seg og ligger på 28,6 dollar fatet. Torsdagens prisoppgang var den største i historien på en dag. Også kronen har fått et lite pusterom. En dollar er nesten en krone billigere enn under panikken som oppsto for 24 timer siden.

Importert smitte

Det er ikke registrert lokal smitte av koronaviruset i Kina de siste to dagene. De rundt 40 nye tilfellene det siste døgnet kommer fra importerte tilfeller fra kinesere som har returnert til hjemlandet.

– Mange har ikke skjønt at dette bare var en midlertidig suksess. Det er vanskelig å kontrollere det økende antallet smittede fra Europa. I fremtiden kan det også komme fra andre deler av verden, sier epidemiologiprofessor Ben Cowling ved University of Hongkong til Financial Times.

Mange forlot Kina da utbruddet startet i håp om at det ville være tryggere i utlandet – til USA, Australia og Europa, men også til Sørøst-Asia hvor det har vært mindre smitte frem til nå.

Indonesia har kun 309 bekreftede smittede, men hele 25 dødsfall. Det er sannsynligvis enorme mørketall i landet.

Siden Verdens helseorganisasjon erklærte en pandemi, har rundt 120.000 returnert til Kina hver dag. Disse bringer med seg smitte. I hovedstaden Beijing interneres alle som returnerer fra utlandet i egne leirer i to uker hvor de vil betale for mat og opphold av egen lomme.

På onsdag ble det satt en ny rekord i Hongkong, hvor det har vært begrenset smitte frem til nå. Alle, med unntak av en, kom fra utlandet. Mange tusen studenter er på vei tilbake fra skoler og universiteter.

Situasjonen er blitt vanskelig og utfordrende for land som var svært tidlig ute med å identifisere og isolere smitte, blant annet Singapore.

– Vi venter flere importerte tilfeller, nye klynger og nye bølger av infeksjoner. Denne gangen kommer det fra mange land – ikke bare et eller to land, advarer statsminister Lee Hsien Loong.

USA isolerer seg

USA har for alvor våknet til realitetene. Det har vært en 50 prosent økning i antall smittede i USA det siste døgnet. Det amerikanske utenriksdepartementer ber alle innbyggere om å returnere umiddelbart eller være forberedt på å oppholde seg i utlandet på ubestemt tid.

Ba om data fra Google for å bekjempe koronaviruset
Google har tilgang til detaljert informasjon om bevegelsene til milliarder av mennesker noe som kan være et nyttig verktøy i bekjempelsen av koronaviruset Covid-19.
01:00
Publisert:

Californias guvernør beordret alle delstatens innbyggere om å holde seg hjemme fra torsdag kveld lokal tid frem til 19. april.

«Vi er alle en del av en samfunnskontrakt og jeg tror alle innser behovet for å gjøre mer. Hjemmeisolasjon er ikke hva jeg foretrekker, men det er nødvendig. Dette er ikke en permanent situasjon, men det er tiden vi lever i», skriver guvernør Gavin Newsom i en uttalelse.

Det meste vil bli stengt i delstaten. Newsom kaller dette en «obligatorisk holde-seg-hjemme»-ordre. Dagligvareutsalg, apotek og banker vil fortsatt holde åpent.

I et brev Newsom sendte til president Donald Trump på onsdag anslår han at mer enn halvparten av Californias innbyggere vil bli smittet av koronaviruset i løpet av de neste åtte ukene – over 25 millioner mennesker.

Fredag morgen er totalt antall bekreftede smittede i hele verden på 250.000 mennesker – én prosent av hva California venter å ha innen 20. mai.

Trump forsvarer å kalle koronaviruset for Kina-viruset
USAs president Donald Trump forsvarer at han fortsetter å kalle koronaviruset for kinaviruset, til tross for at det blir hevdet at uttalelsene forverrer livet for amerikanske kinesere som blir angrepet fysisk med beskyldninger om å spre koronaviruset i USA.
01:19
Publisert:

President Donald Trump fortsetter å bruke uttrykket «Kina-viruset», til tross for protester fra kinesiske myndigheter og etniske kinesere som er amerikanske statsborgere.

– Hvis vi hadde visst om dette kunne det ha blitt stanset. Det kunne ha blitt stanset hvor det kom fra, i Kina. Men nå er nesten hele verden blitt påført dette forferdelige viruset, sa Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.