Antall bekreftede smittede fra koronaviruset Covid-19 nærmer seg 15 millioner. Fortsetter smitteutviklingen som den har vært den siste uken vil antall smittede øke med en million hver fjerde eller femte dag.

USA ligger på toppen med nesten 3,8 millioner bekreftede tilfeller, Brasil har passert to millioner og India er på over en million tilfeller. Bekreftede dødsfall passerte 600.000 i helgen, ifølge oversikten fra Johns Hopkins University.

Aksjekurs 13-doblet

Handelsstatistikkene fra asiatiske land for første halvår viser en kraftig økning i produksjon og eksport av medisinsk utstyr – fra avanserte respiratorer og medisiner til munnbind og gummihansker.

I Malaysia har aksjekursen på det børsnoterte selskapet Top Glove blitt femdoblet siden nyttår. Hos konkurrenten Supermax er aksjekursen 13 ganger høyere enn den var ved nyttår da de første tilfellene av koronaviruset ble bekreftet.

Begge selskapene produserer gummihansker for engangsbruk. Malaysia er verdens største produsent av engangshansker med rundt 65 prosent av markedet for engangshansker. Nesten alt av rågummi kommer fra store plantasjer i Malaysia, Thailand og Indonesia.

Etterspørselen etter engangshansker ventes å havne på 330 milliarder enheter i år, ifølge en bransjeorganisasjon. Ved Kuala Lumpur-børsen har investorer strømmet til. Aksjekursen på de tre største produsentene av engangshansker har økt med over 220 milliarder kroner i år.

– Børsrallyet for engangshanskeprodusentene minner om Tesla, sier fondsforvalter Ross Cameron hos Northcape Capital til Bloomberg.

Den amerikanske elbilprodusenten har vært den store vinneren ved Wall Street i år med en kursoppgang med vel en tredobling av aksjekursen fra nyttår.

Mens Tesla sliter med å tjene penger, er situasjonen en annen for de malaysiske selskapene.

– Denne sektorens inntjeningsutsikter er tryggere enn Tesla. Vi venter en inntjeningsvekst på godt over 100 prosent det neste året, sier Cameron.

Fondsforvalter Ross Cameron hos Northcape Capital
Fondsforvalter Ross Cameron hos Northcape Capital (Foto: Northcape Capital)

Nye dollarmilliardærer

Lokale familier er de største eierne av selskapene. Thai Kim Sim var en av 14 søsken og startet karrieren i et tekstilselskap. Han etablerte Supermax for 33 år siden under aids-krisen sammen med sin kone.

Formuen har passert to milliarder dollar i løpet av koronapandemien fra familiens 38 prosent eierandel i børsnoterte Supermax.

Konkurrenten Top Gloves grunnlegger har en formue på rundt tre milliarder dollar. Flere andre lokale forretningsmenn har rykket opp og blitt milliardærer.

«Vi har opplevd en eksponentiell økning i etterspørselen på grunn av koronapandemien. Det beste ligger foran oss med en spektakulær utvikling de neste kvartalene», sa Supermax-ledelsen i forbindelse med fremleggelsen av den siste kvartalsrapporten.

Supermax har kjøpt flere tomteområder for å bygge flere nye fabrikker. Analytikere hos Kenanga Research er enige om at fremtiden ser lys ut for Supermax.

«Ikke bare på grunn av den unormale etterspørselen og begrenset tilbud, men også takket være selskapets gjennomføring av ekspansjonsplanene», skriver analyseselskapet i en rapport.

Tvungen arbeidskraft

De malaysiske selskapene beskyldes for å bruke tvungen arbeidskraft til produksjonen. Amerikanske tollmyndigheter plasserte i forrige uke Top Glove og TG Medical på en sanksjonsliste som gjør at produktene er stanset i tollen.

Ifølge en børsmelding fra Top Glove kan dette ha sammenheng med at selskapet frem til 2019 betalte selskaper for å rekruttere utenlandsk arbeidskraft, blant annet fra Bangladesh, Sri Lanka og India, til å jobbe ved de malaysiske fabrikkene.

Ifølge den malaysiske avisen The Star er selskapene mistenkt for å ha benyttet tvungen arbeidskraft. Dette avvises av selskapene og også den malaysiske regjeringen.

– Dette har skjedd før og når amerikanske myndigheter har fått dette forklart har de fjernet sanksjonene og latt varene få komme inn, sa handelsminister Mohamed Azmin Ali på lørdag.

Ifølge den amerikanske ambassaden i Kuala Lumpur kommer 65 prosent av alle engangshansker som benyttes i USA fra malaysiske produsenter. Top Gloves aksjekurs har fortsatt å klatre og steg med 5,1 prosent da Kuala Lumpur-børsen åpnet på mandag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.