Det er seks måneder siden den første bekreftede smitten av koronaviruset Covid-19 ble registrert utenfor Kina – det opprinnelige episenteret for hva som er blitt en historisk pandemi.

Det er bekreftet over 13,2 millioner smittetilfeller i verden og dødsfallene nærmer seg 600.000. USA, Brasil, India og Russland topper statistikkene med over halvparten av den bekreftede smitten. Kina er ikke å finne på oversikten over de 20 landene med flest smittede.

Første koronavaksine

Det amerikanske farmasiselskapet Moderna vil igangsette tredje, og siste fase, av kliniske tester av sin koronavaksine om knappe to uker.

«En fase 3-studie vil vise vaksinens evne til å betydelig redusere risikoen for Covid-19», skriver selskapet i en pressemelding.

Fase 2 av den eksperimentelle vaksinen har gitt økt immunitet hos alle de 45 personene som deltok i studien, viser forskningsartikkelen som ble publisert i The New England Journal of Medicine på tirsdag. Deltagerne fikk to doser av vaksinen.

Korona rammer latinamerikanske ledere
Korona har klatret til toppen og smittet statsledere i Bolivia, Brasil og Honduras.
00:32
Publisert:

«Resultatene bekrefter de positive midlertidige konklusjonene fra fase 1 i mai», skriver Modernas forskere.

Moderna blir det første selskapet som starter senfase-test av en mulig vaksine – kun fire måneder siden de begynte utviklingen.

Moderna har inngått produksjonsavtaler med selskaper i flere land for å kunne masseprodusere vaksinen hvis det blir bekreftet den fungerer og at den blir godkjent. Selskapet har som mål å produsere inntil en milliard doser i året fra 2021.

Over 150 ulike vaksiner er under utvikling i verden. 30 av disse er ulike nivåer av kliniske tester og 23 testes for tiden ut på mennesker, ifølge Verdens helseorganisasjon.

– Forsiktig optimist

Moderna-vaksinen er en type eksperimentell vaksine som inneholder et genetisk materiale som forteller cellene hva de skal utføre. Vaksinen har som mål å få frem antistoffer som en immunrespons mot koronaviruset.

Flere andre selskaper, blant annet et konsortium bestående av tyske BioNTech, amerikanske Pfizer og tyske Fosun Pharma, er i ferd med å teste ut en tilsvarende vaksine basert på DNA- og RNA-teknologi. Denne typen vaksiner er aldri tidligere blitt godkjent av legemiddelverk.

– Vaksinen fungerte da det ble skapt antistoffer som hadde evne til å nøytralisere viruset, sier professor i mikrobiologi ved Keck School og Medicine of USC, Paula Cannon, til Bloomberg.

I siste fase av uttestingen vil rundt 30.000 friske mennesker delta. De fleste vil få en 100 mikrogram-dose og resten an placebo.

– Vi befinner oss på bra ståsted for utvikling av en vaksine. Hvis dette går slik vi håper det vil, kan en sikker og effektiv vaksine være klar for distribusjon ved årsskiftet. Jeg er forsiktig optimist, sa USAs smittevernekspert Anthony Fauci på en tilstelning tirsdag kveld, ifølge Marketwatch.

Firedoblet aksjekurs

Modernas aksjekurs steg med 4,5 prosent i ordinær handel ved Nasdaq-børsen i USA på tirsdag. I etterhandelen gjorde den et byks på over 16 prosent til 87 dollar. Dette er nesten fire ganger høyere enn hva kursen var ved begynnelsen av 2020.

– En koronavaksine vil komme tidligere enn hva markedet tror, sier finansprofessor Jeremy Siegel ved handelshøyskolen The Wharton School ved University of Pennsylvania til CNBC.

I intervjuet viser han til at det nesten ikke har vært tilbakeslag i utviklingen av koronavaksine.

– Jeg tror det vil komme positive overraskelser. Det kan vise seg at vi har en effektiv vaksine for personer i høyrisikogrupper ved slutten av høsten eller tidlig vinter, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.