Asia-børsene startet handelsdagen med nok en nedgang. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med tre prosent etter en knapp times handel i morgentimene, før den lå solid på plussiden etter et par timer handel for deretter å falle igjen.

Ved Seoul-børsen i Sør-Korea var nedgangen med 3,5 prosent ved børsåpning, men optimisme fra Sydney-børsen, hvor nøkkelindeksen plutselig steg med 2,7 prosent førte til ny optimisme ved Asia-børsene tirsdag morgen.

Det har ikke vedvart, viser en oversikt ved fire-tiden norsk tid.

Advarer mot børsstenging

Det har kun vært en svak økning i antall koronasmittede i Kina det siste døgnet. I resten av verden er det registrert 16.000 nye tilfeller. Det har passert 100.000 smittede utenfor Kina.

Filippinene går til drastiske tiltak og vil sette Luzon, hvor en tredjedel av landets befolkning bor, i karantene de neste 30 dagene i håp om å unngå et masseutbrudd av koronaviruset.

Hovedstaden Manila, som er lokalisert i Luzon-regionen, inngår i tiltakene, hvor befolkningen blir bedt om å være hjemme og det er innført betydelige reiserestriksjoner.

Manila-børsen stenges med umiddelbar virkning og vil ikke åpne før etter påske.

– Kollektivtransporten stanses opp, private selskaper stanser aktiviteten og myndighetene ber folk om å holde seg hjemme. Dette gjør at vi stenger børsen med alle aktiviteter nå, sa direktør Roel Refran mandag kveld, som begrunner dette med å unngå smitte hos ansatte.

Se den skrekkelige koronagrafen
Terje Erikstad viser hvorfor begrepet eksponentiell vekst aldri har vært mer skummelt enn nå. - Skremmende!
02:03
Publisert:

Det er svært sjelden at et land velger å stenge finansmarkedene. USA stengte børsene i nesten en uke etter terrorangrepene den 11. september 2001. Hellas holdt stengt i fem uker i 2015 under en dyp krise. Kina valgte å utsette åpningen av markedene i februar.

«Gitt den enestående nedgangen i aksjekursene snakkes det om å stenge børsene hvis dette ikke snur snart», skriver Capital Economics i en ny rapport.

Analyseselskapet mener at en børsstenging for en lengre periode uansett ikke vil ha den ønskede virkningen.

«Investorer kan endre opp med å selge hva de kan hvis de har behov for kontanter. Sentralbanken må heller fortsetter arbeidet med å opprettholde stabiliteten i banksystemet, hvor børsfallet utgjør en liten risiko», skriver Capital Economics.

Enorme aksjeverdier forsvunnet

Ifølge Reuters har det globale børskrakket gjort at verdier på rundt 14.000 milliarder dollar (143.500 kroner) har forsvunnet fra verdens børser siden kollapsen startet i februar. Dette er mer enn den årlige verdiskapingen i Kina, verdens nest største økonomi.

Manila-børsen har falt med 32 prosent siden nyttår og nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen er 35 lavere hittil i år.

Ifølge offisielle kilder er det 142 smittede på Filippinene – tilsvarende antall som i Thailand.

Mørketallene antas å være betydelige på Filippinene, hvor det er meldt om minst 12 dødsfall. Det har vært begrenset testing.

Malaysia isolerer hele landet fra onsdag og ut mars av etter en plutselig økning i antall smittede den siste uken. Malaysiere får ikke reise utenlands og grensene stenges for utenlandske statsborgere. Kuala Lumpur-børsen har vurdert å holde stengt, men ifølge Edge Financial skal den forsøke å holde åpent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.