Kina sier de har fått kontroll på utbruddet av koronaviruset med kun 300 nye tilfeller den siste uken. Situasjonen er helt annerledes utenfor Kina, hvor det er store mørketall. Det er over tre ganger så mange smittede utenfor Kinas grenser enn det var for en uke siden.

– Spørsmål om liv eller død

Amerikanske delstater og selskaper forbereder seg på en kraftig økning i antall smittede når testing av befolkningen øker. Delstaten Washington var den første til å erklære unntakstilstand forrige helg. Siden har en rekke andre delstater fulgt etter.

– Ekspertene sier dette dobles hver femte eller åttende dag. Hvis du foretar et regnestykke, blir det svært urovekkende. Det kan være 64000 smittede i delstaten Washington om syv-åtte uker. Den neste uken kan det bli 120.000 og den påfølgende en kvart million, sa guvernør Jay Inslee på tirsdag.

Det er bekreftet 162 smittede i delstaten, men guvernøren innrømmer det er store mørketall. Han anslår det er nærmere 1000 – om ikke flere. Antall bekreftede dødsfall er minst 25 – de aller fleste ved sykehjem med eldre pasienter.

I New Rochelle i delstaten New York settes nasjonalgarden inn for å vaske bygninger, levere mat og utføre samfunnsoppdrag. Skoler, kirker og samfunnshus skal stenges fra og med torsdag og de neste to ukene.

– Dette er bokstavelig talt et spørsmål om liv eller død. Det er ikke en overdrevet retorisk uttalelse, sa guvernør Andrew M. Cuomo på tirsdag.

Det er registrert 170 smittede i New York. Også her er mørketallene store.

«Dette virker som en forløper til lignende og kanskje mer alvorlige tiltak andre steder i landet da viruset fortsetter å spre seg raskt», skriver New York Times.

– Verden skylder Kina en takk

Ifølge kinesiske myndigheter har de få tilfellene som er registrert den siste uken kommet via utlandet – i hovedsak fra Italia.

– Spredningen av viruset er i realiteten stanset. Det har vært en suksess med å stabilisere situasjonen og snu dette i Hubei og Wuhan, sa Kinas president Xi Jinping, da han besøkte Wuhan for første gang denne uken.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua, og andre kinesiske medier, mener at de kinesiske tiltakene stanset spredningen av viruset til andre land.

«Vi kan med rette si at USA skylder Kina en takk. Verden skylder Kina en takk», skriver Xinhua på lederplass, ifølge CNBC.

Kinesiske myndigheter forsøker å endre historien. Fra de første artiklene i China Daily ved nyttår og frem til for et par uker siden skrev kinesiske medier at viruset spredte seg fra et ferskvaremarked i storbyen Wuhan.

Ikke et «Kina-virus»

Propagandaapparatet jobber på overtid. Internasjonale journalister har fått eposter hvor de blir bedt om å slutte å bruke uttrykket «Wuhan-viruset».

Kinesiske ambassadører benytter sosiale medier som Twitter og Facebook, som ikke er tilgjengelig i Kina, for å formidle myndighetenes og kommunistpartiets syn.

«Det er svært uansvarlig for noen medier å kalle dette et «Kina-virus». Vi protesterer, sa pressetalsmann Zhao Lijian i det kinesiske utenriksdepartementet på mandag.

Han la til at det ikke er bevist at det kom fra Kina, selv om koronaviruset «Covid-19» først ble registrert i landet. Hans kollega Geng Zhuang kritiserte blant annet USAs utenriksminister Mike Pompeo, som har brukt uttrykket «Wuhan-koronaviruset» flere ganger.

«Ikke ta Mike Pompeos ord for det. Ingen andre enn det kinesiske kommunistpartiet har sagt det kom fra Wuhan. Vi vet med en høy sikkerhet hvor dette kom fra», sa Pompeo til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.