Det er to måneder siden Kina først bekreftet utbruddet av en lungesykdom i millionbyen Wuhan. Nå er det bekreftet over 80.000 smittede i Kina og det nærmer seg 10.000 i andre land, blant annet over 4000 i Sør-Korea, rundt 2000 i Italia og 1000 i Iran.

Antallet ventes å fortsatt øke utenfor Kina. Etter en uke med kraftig børsfall har noe av uroen forsvunnet på mandag. Shanghai-børsen steg med over tre prosent og det er en bred oppgang i hele Europa.

Risiko for verdensøkonomien

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) mener konsekvensene fra virusutbruddet vil bli alvorlige, men håndterbart – under forutsetning av at det blir en normalisering i løpet av mars måned.

Organisasjonens fagøkonomer har nedjustert vekstprognosene for Kina fra 5,8 prosent til 4,9 prosent for 2020. Kina har hatt en årlig økonomisk vekst på over seks prosent hvert år siden 1991. I 2019 var veksten på 6,1 prosent.

Kina stengte hele byer og regioner i slutten av januar og utvidet kinesisk nyttår med to uker i håp om å få kontroll på koronaviruset. Det har ført til store forstyrrelser for produksjon og globale forsyningskjeder.

«De negative konsekvensene av denne for andre land er omfattende, blant annet forstyrrelser i de globale forsyningskjedene, svakere etterspørsel hos sluttbrukerne etter importerte varer og tjenester, og bredere nedgang i internasjonal turisme og forretningsreiser», skriver OECD i rapporten «koronavirus: The world economy at risk».

Rapporten ble publisert mandag formiddag, men ferdigstilt i februar. I mellomtiden har det vært en kraftig økning i antall smittede i Sør-Korea, Italia, Frankrike og Tyskland. I USA er det sannsynligvis lokal smitte på vestkysten og minst to dødsfall.

«Under forutsetning av at epidemien når en topp i Kina i første kvartal, og at utbrudd i andre land viser seg å være milde og begrenset spredning, kan den globale veksten bli redusert med et halvt prosentpoeng sammenlignet med tidligere ventet vekst,» skriver OECD.

Utelukker ikke negativ vekst

I rapporten fra november 2019 lå det an til at verdensøkonomien ville få en vekst på 2,9 prosent i 2020.

«Det er til og med mulig at veksten blir negativ i første kvartal 2020,» skriver OECD.

Under forutsetning av at virusutbruddet lar seg kontrollere om kort tid, og med målrettede penge- og finanspolitiske tiltak, vil den globale veksten havne på 3,25 prosent i 2021 – høyere enn prognosen OECD kom med i november i fjor.

«Et mer langvarig og mer intensivt koronavirusutbrudd, som spres bredt over Asia, Europa og Nord-Amerika, vil svekke utsiktene betraktelig. I dette tilfellet vil den globale veksten falle til 1,5 prosent i 2020 – det halve av hva som var anslått før virusutbruddet,» skriver OECD.

OECD anbefaler myndigheter å handle raskt og med styrke for å «overvinne koronaviruset og de økonomiske konsekvensene det fører med seg».

«Hvis det verste scenarioet blir en realitet, og den økonomiske veksten blir svakere i en lengre periode, vil koordinerte, multilaterale tiltak for å sikre en effektiv helsepolitikk, begrense spredning og risikoreduserende tiltak, være de mest effektive virkemidlene», skriver OECD.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.