Det er satt nye koronasmitterekorder i India den siste uken med over 250.000 nye tilfeller daglig siden fredag. Det er en ny mutasjon som er blitt dominerende i storbyen Mumbai og delstaten Maharashtra.

Vaksineproduksjonen er kraftig forsinket. Det er en kritisk mangel på medisiner, medisinsk utstyr of oksygen ved sykehusene. Under 20 sengeposter for kritisk syke er tilgjengelig ved sykehusene i hovedstaden New Delhi – en by med over 20 millioner mennesker.

– Enda verre er det at de siste 24 timene har andelen som har testet positivt for koronaviruset økt fra 24 prosent til 30 prosent. Antall nye tilfeller øker svært raskt og sengene fylles opp, sa sjefminister Arvind Kejriwal søndag kveld.

Normalisering

Forbrukere over hele verden har økt sparingen med 5400 milliarder dollar (45.500 milliarder kroner) siden pandemien startet for vel ett år siden, ifølge Moody’s Analytics.

Dette tilsvarer mer enn seks prosent av den globale verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt – eller størrelsen på fire oljefond.

Korona er mye dødeligere i Brasil enn i India – ingen vet hvorfor
Koronaviruset er mye dødeligere i Brasil enn i India, og ingen vet hvorfor. Bloombergs Chris Kay forteller at India igjen har inntatt smittetoppen i verden, kun slått av USA.
02:43
Publisert:

– Kombinasjonen frigjøring av en betydelig oppdemmet etterspørsel og en betydelig oppdemmet etterspørsel vil føre til en økning i det private forbruket over hele verden når land nærmer seg flokkimmunitet og økonomiene åpnes opp, sier sjeføkonom Mark Zandi hos Moody’s Analytics til Financial Times.

Undersøkelsen «Global Consumer Confidence Survey» fra The Consumer Board satte en ny topp i første kvartal. Optimismen var størst i India, Saudi-Arabia, Kina, USA og Australia. India hadde kontroll på virusutbruddet frem til midten av mars.

57 prosent av de spurte sier de sparer – opp fra 48 prosent i fjerde kvartal.

«Forbrukere gjør seg klar til en normalisering», skriver The Consumer Board i rapporten for første kvartal.

Våryre og vaksinerte

Nyvaksinerte og våryre amerikanere er i ferd med å leve mer normalt. Flytrafikken har tatt seg kraftig opp og flyselskapene American Airlines og Delta har økt kapasiteten på innenlandske flyreiser frem til august – gjennom sommerferien.

Nye økonomiske statistikker fra USA viser at detaljhandelsomsetningen i mars økte med 9,8 prosent sammenlignet med i fjor. Dette var 7,4 prosent høyere enn februar. Dette lover godt for asiatiske eksportører.

Frankrike vil åpne opp for amerikanske og europeiske reisende som kan vise frem vaksinesertifikat i sommer, sa president Emmanuel Macron i et intervju med «Face the Nation» på søndag.

Tosifret eksportvekst

Kina var først ute med å legge frem økonomiske statistikker for første kvartal i forrige uke med en økonomisk vekst på 18,3 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Mye av dette var drevet av høy eksportvekst av medisinsk utstyr og elektronikk.

Japan, som er verdens nest største økonomi, kommer først i mai med vekstfasiten for første kvartal. Ved årsskiftet uttrykte mange finansinstitusjoner skepsis til om Japan ville klare å få en kvartalsvekst på grunn av fortsatt koronasmitte og restriksjoner.

Handelsstatistikkene for kvartalet tyder på at Japan er på vei mot en solid økonomisk vekst. For første gang siden 2018 var det en tosifret eksportvekst i mars. Ifølge det japanske finansdepartementet økte eksporten med 16,1 prosent – mot ventet 11,4 prosent.

Capital Economics peker på at mars i fjor var en spesiell måned med nedstengning i store deler av verden. På månedsbasis økte eksporten med 4,3 prosent. Mye av eksporten skyldes høy etterspørsel etter produksjonsutstyr for elektronikkindustrien fra Kina og Taiwan.

«Den internasjonale etterspørselen vil ikke gi mye medvind for økonomisk vekst i år», skriver analyseselskapet mandag morgen.

Den japanske importen økte med 5,7 prosent sammenlignet med mars 2020. Også dette var høyere enn ventet.

«Et nøkkelspørsmål for Japan de nærmeste månedene er om eksporten vil holde den økonomiske oppgangen på skinner mens virusets siste comeback holder den innenlandske etterspørselen nede. Bevisbalansen tyder på at det vil skje», sier økonom Yuki Masujima hos Bloomberg Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.