Mandagens børsrallyvirus på Wall Street har spredt seg til Asia på tirsdag. De amerikanske nøkkelindeksene steg med over syv prosent. Dow Jones-indeksen har steget med over 22 prosent siden bunnen for to uker siden.

Toppen nådd i USA

Asia-børsene har startet dagen med en bred oppgang. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen steg med nesten tre prosent like etter handelen startet og ligger over 15 prosent høyere enn for knappe to uker siden. Dette skjer til tross for at den japanske regjeringen vil erklære koronakrise.

Børsoppgangen i store deler av verden skyldes at det er et nytt håp om at flere land vil få kontroll på koronaviruset. Det var færre innrapporterte dødsfall i New York det siste døgnet.

«Toppen nærmer seg sannsynligvis i New York nå, og ikke en måned frem i tid. Databeregninger har vist at sosial distansering fungerer», skriver finansinstitusjonen JP Morgan i en ny rapport, ifølge CNBC.

Fryktindeksen CBOE Volatility Index er nesten halvert på to uker – fra 83, til 45 i morgentimene på tirsdag. Dette er samme nivå som den var på for fire uker siden.

«Vi mener vi så en topp i nye smittetilfeller i USA for 3–4 dager siden. Dødsfall vil nå en topp om en uke og vi ser mot en begrenset åpning av økonomien om en til to uker», skriver finansinstitusjonen, som anbefaler investorer om å ha overvekt i aksjer.

Vekst fra defensiv teknologiaksje

Skoler og universiteter er stengt for over en halv milliard skoleelever og studenter. Mange får onlineundervisning. Økt bruk av hjemmekontor, videokonferanser og nettskytjenester har ført til høy etterspørsel etter dataminne til bruk i dataservere.

Samsung Electronics, som er et av verdens største teknologiselskaper la frem et foreløpig kvartalsresultat tirsdag morgen. Dette viser et bedre resultat enn konsensus fra analytikere som følger selskapet.

Samsung fikk et driftsresultat på 6400 milliarder won (54,4 milliarder kroner) fra en omsetning på 55.000 milliarder won (470 milliarder kroner). Ikke bare er dette bedre enn hva som var ventet, men det er også en svak vekst sammenlignet med samme kvartal i fjor.

– Siden koronavirusutbruddet startet har databrikkeindustrien opprettholdt sin ledende posisjon som en defensiv aksje, sier analytiker Claire Kyung Min Kim hos Hana Financial Investment til Bloomberg.

Samsung Electronics er verdens største produsent av såkalt DRAM-brikker, som benyttes i dataservere som er nødvendig for alt fra nettskytjenester til videokonferanser.

Prisene for 32 gigabyte dataminne øke med 12 prosent i kvartalet. De ventes å fortsette å stige i inneværende kvartal, ifølge TrendForce. Analyseselskapet skrev i en rapport i forrige uke at prognosene for resten av året er svært usikre på grunn av koronaviruset.

– Et solid comeback

Samsung lanserte nye mobiltelefonserie Galaxy S20 i kvartalet. Etterspørselen har vært skuffende. Butikkutsalg er stengt i nøkkelmarkeder og det har også vært produksjonsforsinkelser da fabrikker måtte stenge etter at ansatte fikk påvist koronasmitte.

Samsung legger frem offisielt kvartalsresultat mot slutten av april. Det ventes at salget av smarttelefoner falt med over 10 millioner enheter – til 62 millioner i årets tre første måneder, en nedgang på 14 prosent.

Apples hoffprodusent, taiwanske Hon Hai Precision Industry (Foxconn), skriver i en børsmelding at omsetningen falt med 7,7 prosent i mars. Sammenlignet med februar måned økte omsetningen med 60 prosent. Selskapets største kunde er Apple.

– Dette er et solid comeback da selskapet er tilbake til full produksjonskapasitet, sier analytiker Aaron Rakers hos Wells Fargo til Marketwatch.

Apple har advart om svak etterspørsel etter Iphone og andre produkter. Apple-kursen har falt med 14 prosent i år – det samme som Dow Jones-indeksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.