Få land er mer avhengig av åpne grenser og global handel enn miniputtstaten Singapore. Den handelsavhengige økonomien blir ofte karakterisert som en kanarifugl – tilsvarende de gruvearbeidere tok med seg i gruvene for å sjekke luftkvaliteten.
Myndighetene i Singapore var først ute med å advare mot konsekvensene av koronaviruset allerede i februar. Koronaviruset hadde på den tiden knapt smittet utenfor Kina.
Nå nedjusteres de økonomiske prognosene for tredje gang i år – med et fall i verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, på mellom fire og syv prosent for hele året. Den forrige prognosen lå på en nedgang på mellom én og fire prosent.
Slo av «hovedbryteren»
Singapore valgte å «slå av hovedbryteren» for nesten to måneder siden for å kontrollere spredning av viruset. Landet var blant de første til å stenge grensene.
Det er innført svært strenge tiltak i miniputtstaten, som er på størrelse med en mellomstor norsk landbrukskommune, men med samme innbyggertall som Norge.
I parker er det utplassert roboter med sensorer og kunstig intelligens som følger med om folk holder avstand. Det er nesten ikke aktivitet ved hovedflyplassen Changi – et av de viktigste knutepunktene i hele Asia.
Statssekretær Gabriel Lim i Ministry of Trade & Industry sa på en pressebriefing tirsdag morgen at bevegelsesrestriksjonene som hele befolkningen er satt under har skadet den innenlandske økonomien. Tidligst i juni vil det skje en gradvis gjenåpning.
– Hvordan den singaporske økonomien vil gjøre det i andre halvår vil delvis avhenge av om vi klarer å kontrollere lokal spredning når vi slår på bryteren igjen, sa Lim.
Det vil være snakk om en trinnvis bryter for å gjenstarte økonomien gjennom tre faser.
– En oppgang i aktiviteten kan først komme i fjerde kvartal, sier leder for makrostrategi hos Westpac Banking Corp. til Bloomberg News.
Det årsjusterte fallet i bruttonasjonalprodukt var på 4,7 prosent i fjerde kvartal. Dette var betydelig bedre enn den foreløpig bnp-rapporten fra april, som viste en nedgang på 10,6 prosent. Årsaken er økt eksport av medisiner og farmasiprodukter under pandemien.
– Med innenlandsk nedstengning, og internasjonal etterspørsel i ruiner, skal det mye til for å hindre en kraftig nedgang for økonomien i andre kvartal, skriver Asia-økonom Alex Holms hos Capital Economics.
Analyseselskapet tror den singaporske verdiskapingen vil falle med åtte prosent i 2020 – det meste i landets historie.
Kraftig fall i verdenshandelen
Nye handelsstatistikker viser at verdenshandelen falt med 4,3 prosent i mars – måneden da Europa begynte å stenge ned. Finansinstitusjonen ING skriver i en ny rapport at handelsaktiviteten vil bli betydelig verre de neste månedene.
«Antallet containerskip som ligger ved havnene indikerer at handelen har falt gjennom mai måned også,» skriver ING.
Ved begynnelsen av mars var rundt ti prosent av containerskipene ved havn. I forrige uke var rundt halvparten av skipene uten aktivitet.
«I juni ligger kanselleringene an til å havne på over 70 prosent i planlagt linjetrafikk fra EU til Øst-Asia, og mer enn 80 prosent fra Nord-Amerika,» ifølge ING.
Finansinstitusjonens Asia-avdeling mener at selv om land er i stand til å gjenåpne, kan verdenshandelen falle med ni prosent.
«Det er for mye usikkerhet til å gi nøyaktige estimater for 2020 og 2021. Vi har sett investeringer og forbruket av varige varer rammes hardt av Covid-19 med ødeleggende konsekvenser for verdensøkonomien,» skriver ING.
FN-organisasjon advarer
UN Global Compact, som er FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv, advarte nylig om at brudd i de globale forsyningslinjene kan føre til varemangel.
En stor utfordring grunnet pandemien er å få gjort personellbytte for å kunne opprettholde driften. Reiserestriksjoner og liten flykapasitet har gjort det månedlige mannskapsbyttet så godt som umulig.
– Skalaen, kompleksiteten og det umiddelbare behovet for en løsning på dette problemet krever en omfattende, systematisk og koordinert tilnærming på globalt nivå. Hvis politisk respons på globalt nivå uteblir, vil det sannsynligvis skape ringvirkninger og få store konsekvenser for nasjonale økonomier og hindre handel med viktige varer, sa Sturla Henriksen, spesialrådgiver på hav for FN, i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.