En ny bølge med koronavirussmitte har nådd deler av Asia. Singapore, som er blitt sett som et forbilde på måten de tidlig fikk kontroll på koronasmitten, har aldri tidligere hatt flere nye smittede enn på søndag.

20.000 fremmedarbeidere er plassert i karantene. Fra tirsdag vil nesten alle selskaper i byen stenge de neste fire ukene. Det er innreiseforbud for utenlandske statsborgere som ikke har oppholdstillatelse.

– Vi har bestemt at i stedet for å stramme inn trinnvis de neste ukene må vi ta tydelige grep nå for å forhindre økt smitte. Vi innfører betydelig strengere tiltak. Dette er som å slå av hovedbryteren, sa Singapores statsminister Lee Hsien Loong i en tale i helgen.

Det er lokal spredning blant fremmedarbeidere fra Bangladesh og India som bor i trange boligkomplekser.

Japan erklærer koronakrise

Det er utløst en frykt for at koronaviruset er i ferd med å slå inn over Asia igjen. I Sørøst-Asia var det et begrenset antall tilfeller inntil nylig. Nå er det en økning i Thailand, Malaysia og Indonesia.

Thailand har innført unntakstilstand og portforbud på natten over hele landet. Enkelte provinser er isolert og det er forbudt å reise til eller fra, blant annet i turistområdene i sør-Thailand. Smitten de siste ukene har kommer fra Europa.

Japans statsminister Shinzo Abe og regjeringen gjør seg klar til å erklære koronakrise for Tokyo, Osaka og forsteder til storbyene, ifølge næringslivsavisen Nikkei. Han har ikke myndighet til å pålegge befolkningen om å holde seg innendørs, men vil anbefale det.

Dette har sittet langt inne. Abe ønsket å unngå å kansellere sommer-OL i sommer inntil Australia og Canada la press på ham i mars.

Over 3500 mennesker er bekreftet smittet og dødstallene har passert 85. Smitteklynger i millionbyene Tokyo og Osaka skaper stor bekymring.

Den japanske økonomien var allerede på vei inn i en resesjon før koronakrisen. Statsminister Abe har lovet en tiltakspakke for å hjelpe privatpersoner og næringslivet som er større enn den fra finanskrisen for 12 år siden. Den var på over 56000 milliarder yen (5500 milliarder kroner).

Trump ser lyset i tunnelen

I det tidligere episenteret for koronavirusutbruddet, den kinesiske millionbyen Wuhan, fjernes de fleste restriksjonene denne uken. Wuhan ble avstengt fra omverdenen i januar i et forsøk på å redusere spredning av koronaviruset.

Det er en by som må forsøke å gjenreise seg. De fleste offisielle dødsfallene i Kina har skjedd i Wuhan. Det er stor skepsis til om kinesiske myndigheter forteller sannheten.

De økonomiske konsekvensene er enorme for en by som har hatt høyere økonomisk vekst enn resten av Kina de siste årene.

– I februar falt bruttonasjonalproduktet med minst 50 prosent, sier økonomiprofessor Chen Bo ved Huazhong University of Science and Technology i Wuhan til Bloomberg.

President Donald Trump mener å se en bedring i USA, til tross for at det har vært over 1200 døde det siste døgnet i landet. Antall døde nærmer seg 10.000.

– Vi ser lyset i tunnelen. Forhåpentlig vil vi om ikke lenge være stolt av jobben vi alle gjorde, sa Trump på den daglige pressekonferansen i Det hvite hus på søndag.

I Tyskland nærmer antall bekreftede smittede 100.000 med over 1400 dødsfall. Delstaten Bayern er hardest rammet med rundt en fjerdedel av alle smittetilfeller.

Det er også økt spredning til afrikanske land. Etiopia bekreftet søndag kveld de første dødsfallene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.