Etter en rekke nyhetsoppslag om at forskere i Storbritannia har varslet myndighetene om at en ny mutasjon av koronaviruset har egenskaper som gjør at det sprer seg raskere enn tidligere versjoner av viruset, varslet Downing Street en pressekonferanse med Johnson og helsetopper lørdag ettermiddag.

– Det virker som spredningen drives av en ny variant av viruset. Vår rådgivende gruppe har brukt de siste dagene på å analysere denne. Det er ingenting som tyder på at denne fører til alvorligere sykdom eller økt dødelighet, sier Johnson.

Den nye varianten er ikke kommet til Norge, melder FHI.

– Varianten som er sett i Storbritannia har flere endringer, altså mutasjoner og delesjoner. Noen av disse er sett i virus også i Norge, men ikke i den kombinasjonen som Storbritannia rapporterer om, opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

– Tungt hjerte

Johnson la til at virusvarianten kan øke R-tallet med 0,4 eller mer og kan være så mye som 70 prosent mer smittsomt enn den vanlige virusvarianten. Det er foreløpig ikke noe som tyder på at vaksinene som er godkjent i flere land mot covid-19 er mindre effektive mot denne virusvarianten.

– Vi introduserer nye restriksjoner i London, Sør-Øst-England og Øst-England som nå er nivå 3. De blir nivå 4 som vil ligne restriksjonene vi hadde under den nasjonale nedstengningen i november, sier Johnson.

Johnson ber også alle engelskmenn om å holde seg i sin region.

Om julen, sier Johnson:

– Det er med et tungt hjerte at vi ikke kan feire julen som planlagt.

Nytt toppnivå

Myndighetene hadde egentlig gitt innbyggere muligheten til å «blande» seg med opp til to andre husholdninger i hele julen.

Johnson meldte på pressekonferansen at dette nå kun vil gjelde den 25. desember og advarte mot nyttårsfeiringen. Toppnivået, som er helt nytt, vil også innebære en sterk «bli hjemme»-oppfordring, bare få uker etter at millioner briter avsluttet sin andre nedstengning, skriver britiske aviser lørdag ettermiddag. Johnson sa selv tidligere denne uken at det ville bli «inhumant» å stenge ned Storbritannia under julefeiringen, men nå er han altså blitt tvunget til å stramme inn igjen.

– Den nye versjonen av covid-19 er bekymringsfull, og virkelig grunn til å ta alvorlig og ta ekstra forholdsregler. Studier er pågående for å forstå mer, men det er kritisk at vi handler raskt. Det er ingen del av Storbritannia og verden som ikke kan ta dette alvorlig. Som i mange land, er situasjonen skjør, skrev en av rådgiverne i landets ekspertgruppe for korona, Sir Jeremy Farrar, på Twitter, tidligere lørdag.

Den nye virusvarianten har fått navnet N501Y, og er også påvist ni ganger i Danmark. Danske Statens Seruminstitut mener den ikke er mer alvorlig enn det vanlige koronaviruset.

Forskere i Storbritannia mener viruset er langt mer smittsomt, men at det ikke gir mer alvorlig sykdom enn den vanlige varianten av covid-19. Det er vanlig at virus muterer, og oppdagelsen av en ny variant er dermed ikke uventet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.