Storbritannia startet massevaksinering av deler av befolkningen i forrige uke. De mest utsatte amerikanerne vil få tilgang til koronavaksinen fra Pfizer denne uken. I løpet av de fire siste dagene er over en million amerikanere bekreftet smittet – en ny rekord.

Store deler av den folkerike delstaten California stengte ned i forrige uke. Storbritannia innførte strenge restriksjoner i november i håp om å få kontroll med koronaviruset. Tyskland vil stenge ned frem til 10. januar. Kun matbutikker og apotek får holde åpent.

De nye smittebølgene har fått den store japanske finansinstitusjonen Nomura til å justere prognosene for verdensøkonomien. Etter en stabilisering i tredje kvartal er situasjonen langt mer alvorlig nå.

Sjeføkonom Robert Subbaraman spår en dobbeltresesjon, sannsynligvis kortvarig, for de største industrilandene i vestlige land – en såkalt «W»-utvikling.

«Av alle bokstavene i alfabetet som brukes til å beskrive veien fremover for økonomiene, er favoritten vår bokstaven «K»», skriver Nomura-teamet i rapporten hvor de beskriver den kommende gjenoppreisingen av verdensøkonomien som «kaotisk».

De peker på at ukvalifiserte arbeidere, nyutdannede, kvinner, småbedrifter og lavinntektsland har måttet bære den overveldende byrden forårsaket av koronapandemien.

«Høyinntektsgrupper og storselskaper har hatt største fordeler med børsrally og den enestående pengepolitikken som er ført. Alt dette har ført til en polarisering av verdens økonomier», ifølge den japanske finansinstitusjonen.

Flere netthandler under pandemien: Motefirma har funnet løsning som hindrer bomkjøp på nett
Det japanske motefirmaet Zozo har funnet løsningen som skal gjøre online-shopping returfritt.
01:06
Publisert:

Nomura spår en økonomisk vekst for verdensøkonomien på 5,7 prosent i 2021. Fremvoksende markeder vil få en syv prosent vekst. Dette forutsetter at massevaksineringen starter for fullt i første kvartal.

«Mens vestlige land kjemper mot nye smittebølger er det lys i enden av tunnelen med flere vaksiner. Den kalde, harde sannheten er at det vil ta tid før en stor andel av befolkningen får sprøytestikket», skriver Nomura-teamet.

Den farlige vinteren

I den siste månedsundersøkelsen fra makroøkonomer, foretatt av Wall Street Journal, kuttes vekstprognosene kraftig for USA. I november lå vekstprognosen på en årsjustert vekst på 3,3 prosent i første kvartal. Denne er nedjustert til 1,9 prosent i den siste undersøkelsen.

– Realtidsdata peker mot en svak inngang til 2021 med en forverring i helsesituasjonen, et svakt arbeidsmarked og mer moderat forbruk, sier sjeføkonom Gregory Daco hos Oxford Economics til næringslivsavisen.

USA, Canada og EU vil sannsynligvis ha nok vaksiner til å kunne tilby alle som ønsker den i løpet av de neste åtte-ni månedene.

«Selv om vi venter en merkbar oppgang i den økonomiske aktiviteten fra andre kvartal vil de ta tid å reparere ødeleggelsene viruset har påført. Etter all sannsynligvis vil det ikke skje en normalisering i forbrukermønstrene før fra tidligst 2022», skriver Nomura.

Den største utfordringen for mange små- og mellomstore selskaper er om klarer å overleve de neste fire-fem månedene.

«Faren er at forskerne vinner kampen mot viruset, men at beslutningstagere taper den økonomiske kampen. Hvis viruset fortsatt herjer, kan det komme en bølge av kollapser i næringslivet. Det kan utløse en resesjon som forsterkes av seg selv», advarer Nomura.

Attraktiv kinesisk valuta

Foruten vaksiner er det lyspunkter å spore i rapporten, blant annet i Kina og andre asiatiske økonomier hvor den økonomiske aktiviteten er tilbake til samme nivåer som den var før koronapandemien startet for et knapt år siden.

Finansinstitusjonen Citi mener det kinesiske valutaen kan styrke seg det høyeste nivået siden 1993 – til seks mot amerikanske dollar, om ikke sterkere i 2021. Årsaken er at kinesiske verdipapirer og investeringer vil gi en bedre avkastning enn ellers i verden.

– Problemet Kina vil stå overfor neste år vil være en enorm, ustanselig kapitalstrøm fra utlandet. Den sterke yuanen vil være en alvorlig trussel mot Kinas makroøkonomi, sier sjeføkonom for Kina hos Citi, Liu Li-gang, til Bloomberg.

Lavere smittetall, massevaksinering og forsinkede tiltakspakker er som et perfekt stjernebilde på himmelen som verdensøkonomien kan navigere etter, ifølge Nomura

«Alt ligger til rette for en sterk, synkronisert global økonomisk oppgang i andre halvår 2021», skriver sjeføkonom Robert Subbaraman hos den japanske finansinstitusjonen i 2021-prognosen som har fått tittelen «A topsy-turvy recovery».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.