Artikkelen fra Sunday Times der spesialrådgiver og brexit-general Dominic Cummings angivelige uttalelser er referert, har skapt sterke reaksjoner i et allerede koronakriserammet Storbritannia.

Ifølge anonyme kilder til Sunday Times skal han ha beskrevet britenes første strategi om ikke å iverksette tiltak for å hindre spredning av koronasmitte i landet som et forsøk på flokkimmunitet: «if that means some pensioners die, too bad» i en uformell setting.

Statsminister Boris Johnson har hele tiden avvist at flokkimmunitet, altså at smitte får spre seg i befolkningen og etter hvert gjøre store deler av den immune, slik at sjansen for ikke-immune å bli smittet faller, har vært den britiske strategien.

Likevel var landet sent ute i europeisk sammenheng med å annonsere tiltak for å forhindre smitte. Først fredag i uken som gikk snudde regjeringen og innførte tiltak som å stenge skoler og utesteder.

Så langt har 281 mennesker mistet livet i Storbritannia som følge av smitte, 48 det siste døgnet. I alt er det registrert 5683 tilfeller av smitte.

Avviser påstandene

– Det er høyst ærekrenkende fabrikasjon som ikke var forelagt nr. 10 (statsministerboligen, journ. Anm) av Sunday Times før publisering. Artikkelen inneholder også en rekke påståtte sitater fra møter som er oppfunnet, svarer en offisiell talsperson for statsministerkontoret i Downing Street, London, skriver The Guardian.

Ifølge Sunday Times har Cummings i etterkant av uttalelsene endret mening om strategien totalt. Etter et møte avholdt den 15. mars skal han ha blitt blant de sterkeste forkjemperne i regjeringsapparatet for strengere tiltak. Det har likevel ikke hjulpet mye foreløpig, etter at nyheten ble kjent søndag.

«Vi skal bekjempe viruset sammen»

Søndag ettermiddag holdt statsminister Johnson en pressekonferanse med informasjon om tiltakene som Storbritannia innførte rett før helgen:

  • Hjemmekontor for dem som kan
  • Unngå all unødvendig sosial kontakt
  • Kafeer, puber og restauranter er stengt, med unntak av steder som tilbyr levering av mat
  • Isolasjon for dem i risikogruppen
  • Syv dager karantene ved symptomer – fjorten dersom man bor med andre

– Det er strenge tiltak, det er vanskelig. Jeg forstår det. Men å skjerme dem som er utsatt vil gjøre mer enn noe annet for å redde liv, og det er det vi ønsker, sa statsministeren til det britiske folket.

Store deler av det britiske rettssystemet holder åpent mandag 23. mars.

Utelukker ikke sanksjoner

På pressekonferansen søndag ble det påpekt at den britiske regjeringen kun anbefaler disse tiltakene, og at de ikke gir grunnlag for straff som bøter eller arrest.

– La oss være helt klare her, vi har stengt skolene, store deler av den britiske økonomien, og vår vanlige hverdag er helt forandret, svarte Johnson.

Han la til at det å gå lenger, som å stenge parker og grøntarealer ville hindre folk i å være ute og dermed stride mot andre helseråd. Likevel utelukket Johnson ikke at tiltakene kan strammes inn dersom britene ikke følger regjeringens råd:

– Hvis folk ikke klarer det, ikke vil det, ikke gjør det, så ja, da kommer vi med strengere tiltak, konkluderte statsministeren.

Kontroverser rundt den britiske strategien

Storbritannia har vekket oppsikt med sin strategi for å hindre smittespredning av koronaviruset. Statsminister Johnsons første oppfordring var også av det mer unnvikende slaget, nemlig å ha hjemmekontor og å «holde seg unna puben».

Det førte til at 229 vitenskapsfolk skrev et åpent brev til myndighetene hvor de advarte mot at liv kunne gå tapt, dersom smitten fikk herje fritt.

Cummings er heller ikke en helt ukontroversiell figur i britisk offentlighet.

DNB kutter boliglånsrenten med ytterligere 0,50 prosentpoeng, men kundene får ikke lavere rente før i mai

I januar oppfordret Cummings «misfits and weirdos» til å søke på en ledig rådgiverstilling i statsministerboligen. Kort tid etter ble Andrew Sabisky ansatt, som ikke var i stillingen lenge før han måtte gå som følge av tidligere uttalelser om at fargede mennesker har lavere iq og derfor burde oppmuntres til å få færre barn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.