Det første registrerte smittetilfellet av koronaviruset utenfor Kina dukket opp i Thailand i midten av januar i år. Eksperter fryktet en omfattende spredning i landet. Det har ikke skjedd.
Sammen med New Zealand, Taiwan og Vietnam er Thailand et av få land som har unngått omfattende koronasmitte.
I Thailand har nedstenging av reiselivet har vært ett av virkemidlene. I fjor besøkte 40 millioner turister Thailand. Over 12 millioner av dem var kinesere. Fulle fly fra et titall ulike kinesiske byer landet daglig i landet. Nå ligger landets reiselivsnæring brakk.
«Suksesshistorier»
Torsdag registrerte Thailand sitt første tilfelle av lokal covid-19-smitte siden 26. mai, ifølge landets helsedepartement. Det er med andre ord 100 dager siden sist. Totalt er det registrert under 3500 smittetilfeller og 58 dødsfall siden 15. januar.
– Dette er vi fornøyd med. Nå må alle samarbeide slik at vi kommer oss ut av koronakrisen. Hvis vi ikke hjelper hverandre, kan ingen av oss komme oss videre. Alle vil lide mer enn vi allerede har gjort, sier statsminister Prayuth Chan-ocha.
Det sørøstasiatiske landet har like mange innbyggere som Frankrike. Til sammenligning har Frankrike registrert nesten 270.000 smittetilfeller og over 30.000 dødsfall, ifølge Verdens helseorganisasjon.
De nye koronatilfellene er fra thailendere og fastboende som har kommet tilbake fra andre land. Alle ilegges 15 dagers karantene på statens regning eller av egen lomme. Hoteller tilbyr karantenepakker med priser på inntil 50.000 kroner for kost, losji – og tre koronatester.
«Thailands respons, og evnen til å stanse smitte, har gjort at Verdens helseorganisasjon har identifisert Thailand og New Zealand som suksesshistorier,» skrev FN-koordinator med ansvar for Thailand, Gita Sabharwal, i et blogginnlegg i august.
– Reiselivskollaps
Allerede i januar innførte kjøpesentre og offentlige bygninger tiltak for å begrense smitte. Alle ble pålagt å bruke munnbind og det ble tatt temperatursjekk. Dette ble utvidet de neste månedene med bruk av apper hvor en måtte registrere seg når man var ute.
Da det kom en smittebølge i mars, ble grensene stengt til andre land, men det ble også innført restriksjoner mellom provinsene. I begynnelsen av mai begynte en gradvis gjenåpning. Skolene gjenåpnet seks uker forsinket den 1. juli. Restauranter og barer har gjenåpnet, men med restriksjoner.
Nedstengningen har kommet til en høy pris. Sentralbanken har nedjustert prognosene flere ganger i år. Nå ligger det an til en nedgang i den økonomiske aktiviteten på 8,5 prosent – en av de største i Asia.
Bank of Thailand advarer om en full reiselivskollaps, ifølge Bangkok Post.
– Hvis utenlandske turister ikke får besøke Thailand vil dette ramme den økonomiske aktiviteten hardere neste år. Myndighetene må skape en balanse mellom reiselivsaktiviteter og å kontrollere smitteutbrudd, sier direktør Don Nakornthab i sentralbanken til avisen.
Massearbeidsledighet
Reiselivssektoren utgjør nesten 20 prosent av den økonomiske aktiviteten. Ingen utenlandske turister har fått komme til Thailand på nesten seks måneder. Turistområdene ligger øde og forlatte. Resultatet er permitteringer og massearbeidsledighet.
Myndighetene har svart med store tiltakspakker, kontantutbetalinger og subsidierte hotellbesøk fra den thailandske befolkningen. Flere tusen hoteller er stengt og vil kanskje aldri åpne igjen.
– Vi har klart å få kontroll med viruset. Nå er det på tide å sette søkelys på økonomien. Jo lenger vi stenger grensene, jo mer skade vil det påføre, sier sjeføkonom Somprawin Manpraset hos Bank of Ayudhya til Bloomberg.
Somprawin etterlyser en klar økonomisk policy fra myndighetene, og frykter de langsiktige konsekvensene fra pandemien.
– Dette kan redusere den langsiktige veksten med 0,5 prosentpoeng i året. Det er betydelig for et land som også eldes raskt, sier sjeføkonomen.
Det vurderes en forsiktig gjenåpning av reiselivssektoren fra oktober – rettet mot turister som ønsker å overvintre i Thailand. Forslaget er blitt møtt med skepsis i lokalbefolkningen, som frykter ukontrollerte smitteutbrudd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.