Optimismen er tilbake ved Asia-børsene etter det kan ha skjedd et gjennombrudd i forsøket på å utvikle en koronavaksine. De største børsene startet dagen med en oppgang på rundt to prosent tirsdag.

Farmasiselskapet Moderna var tidlig ute med å starte uttesting og de siste resultatene blir sett på som lovende.

– Hvis dette fortsetter kan en vaksine være klar ved slutten av året eller i begynnelsen av 2021, sier medisinsk direktør Tal Zaks til New York Times.

Flere titall andre farmasiselskaper er i gang med å utvikle vaksiner og effektive behandlingsmetoder. Kinas president Xi Jinping lovte mandag at landet vil dele vaksine med resten av verden.

Konkurs for tapssluk

Reiselivssektoren, som er en svært viktig bidragsyter til verdiskapingen, ligger nede for telling i alle land. Situasjonen vil ikke normaliseres før det foreligger en effektiv vaksine. Reiseliv står for over 15 prosent av den thailandske økonomien.

Thai Airways, som har hatt direkteflyvninger mellom Oslo og Bangkok, har gått med underskudd i mange år og har høy gjeld. Selskapet søker beskyttelse fra kreditorene i skifteretten for å redusere gjelden.
Thai Airways, som har hatt direkteflyvninger mellom Oslo og Bangkok, har gått med underskudd i mange år og har høy gjeld. Selskapet søker beskyttelse fra kreditorene i skifteretten for å redusere gjelden. (Foto: Sakchai Lalit/AP/ NTB Scanpix)

Flyselskapet Thai Airways, hvor den thailandske staten er største eier med 51 prosent av aksjene, er på vei mot skifteretten med en konkurs og avtalebasert restrukturering med kreditorene (tilsvarende «Chapter 11 i USA). En avgjørelse kan komme allerede tirsdag.

Flyselskapet har gått med 66,5 milliarder baht (20 milliarder kroner) i underskudd siden 2013 med en svikt i omsetningen. Dette har skjedd til tross for høy vekst for reiselivssektoren i landet.

– Omstrukturering er bra for Thai Airways da det har mye gjeld. Denne ordningen gjør at de kan fortsette virksomheten og ikke trenger å selge eiendeler. Dette beskytter selskaper mot kreditorer mens omstruktureringen pågår, sier visestatsminister Anutin Charnvirakul til Bangkok Post.

95 prosent av verdens passasjerfly står på bakken. Det ventes en rekke konkurser. Investoren Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway har kvittet seg med alle aksjer det eide i flyselskaper under koronapandemien.

Beste scenario

Den thailandske økonomien falt med 1,8 prosent i første kvartal, viser offisielle statistikker. Dette er bare begynnelsen, ifølge storbanken ING og analyseselskapet Capital Economics.

«Det vil være en enda større nedgang i bruttonasjonalprodukt for inneværende kvartal som følge av unntakstilstanden. Dette forsterkes av tilsvarende restriksjoner stort sett over hele verden. Dette rammer den eksterne etterspørselen og reiselivssektoren», skriver ING.

Da strategiene og planene ble lagt for 2020 i fjor høst regnet Thailand med å motta rundt 45 millioner turister i år. Siden januar har det vært innreiseforbud for kinesiske turister og de siste to månedene fra alle land.

Forbudet gjelder foreløpig frem til 1. juli. Nå er det et håp om en form for normalisering før den neste høysesongen starter mot slutten av året.

– Vårt beste scenario er at innenlandsk reiseliv vil se en forbedring fra juni eller juli og at utenlandske turister kommer i oktober, sier Yuthasak Supasorn, som leder reiselivsorganisasjonen Tourism Authority of Thailand (TAT) til Bangkok Post.

Nesten ingen smitte

Den thailandske reiselivssektoren innbrakte nesten 2000 milliarder baht (625 milliarder kroner) i inntekter i 2019. I tillegg kommer indirekte inntekter på den thailandske økonomien. Over fem millioner mennesker er ansatt i landets reiselivssektor.

«Økonomien vil begynne å se en bedring fra andre halvår. Antall nye smittede har falt kraftig med kun tre nye tilfeller i helgen. Dette har gitt myndighetene mot til å åpne flere områder av økonomien på nytt», skriver Capital Economics.

Analyseselskapet mener Thailands bruttonasjonalprodukt vil falle med ni prosent i 2020 – noe som er verre enn under Asia-krisen på slutten av 1990-tallet. Den thailandske sentralbanken, som sannsynligvis vil komme med nytt rentekutt onsdag, spår en fem-seks prosent nedgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.