De siste oversiktene viser at koronaviruset fortsetter å spre seg med uforminsket styrke i nesten hele verden. Unntaket er Kina, hvor det siste døgnet kun har vært rundt 20 nye smittede. I resten av verden har økningen vært på 17.500 – en ny dagsrekord.

Totalt har 200.000 mennesker i verden blitt smittet av det nye koronaviruset. Det er påvist smitte i alle europeiske land og de 50 amerikanske delstatene det siste døgnet.

Realøkonomiske konsekvenser

De asiatiske børsene forsøker å finne et fotfeste etter turbulente dager med store kursfall. Det er vanskelig. Sydney-børsen har falt med over fem prosent og det er en nedgang ved Jakarta-børsen. Tokyo-børsen har klart å holde stand med en oppgang på 1,7 prosent.

Det advares mot å tro at børsuroen er over.

– Det er ganske tydelig at det potensielt er en fortsatt nedside. Vi er kun i begynnelsen av innføringen isolering av Europa og USA. Konsekvensene på realøkonomien er fortsatt ikke synlig, sier leder for verdipapirmarkeder hos Deutsche Bank, Henrik Johansson, til Bloomberg tv.

Håper på kortvarig resesjon

For tre måneder siden var internasjonale finansinstitusjoner enige om at verdensøkonomien var på vei inn i en fase med høyere økonomisk vekst og økt global handel. Årsaken til optimismen var at USA og Kina var blitt enige om en våpenhvile i handelskrigen.

De siste ukene har alle tidligere prognoser blitt makulert og regnearkene tilpasset en ny virkelighet for verdensøkonomien. Goldman Sachs, Morgan Stanley og S&P Global kom med nye prognoser på tirsdag.

Det er en knapp måned siden S&P Global nedjusterte vekstprognosene for Kina fra 5,7 prosent til fem prosent. I den siste prognosen ventes det at Kina vil få en vekst på mellom 2,7 prosent og 3,2 prosent i 2020.

S&Ps sjeføkonom Paul Gruenwald spår en global resesjon i 2020. Hovedscenarioet er at den vil bli kortvarig med to kvartaler med nedgang i den økonomiske aktiviteten – definisjonen på en teknisk resesjon.

Slik så det ut da Skandinavias flytrafikk bråstoppet
Koronapandemien har gitt katastrofale følger for flytrafikken over Gardermoen.
01:05
Publisert:

«Risikoen er godt plassert på nedsiden», advarer S&Ps fagøkonomer.

Goldman Sachs tror det blir en resesjon i første halvår, men med en oppgang i årets to siste kvartaler. Dette er under forutsetning av at antall nye smittede vil falle kraftig etter april i USA og Europa – tilsvarende hva som har skjedd i Kina, Japan og Sør-Korea i mars.

«Det er usikkert om koronatesting og isolering som er gjort i vestlige land er tilstrekkelig til å gi en like rask endring», skriver Goldman Sachs.

– Som et snøskred

Nå er de frykt for at smitten vil spre seg til land som er langt dårligere forberedt enn Kina, Sør-Korea og vestlige land. Afghanistankomiteens generalsekretær Liv Kjølseth er svært bekymret for tilgangen på mat og helsehjelp.

– Det afghanske helsevesenet er ikke i stand til å håndtere virkningen av en pandemi, det finnes nesten ikke testutstyr, og vi frykter de ikke vil kunne stoppe spredningen av viruset. Vi frykter en rask spredning blant annet på grunn av at mange gjestearbeidere returnerer fra Iran, hvor det allerede er bekreftet over 700 dødsfall, sier generalsekretær Liv Kjølseth i en uttalelse.

Leder for det indiske folkehelseinstituttet, Balram Bhargava, sa på tirsdag sier det «ikke er bevis» for lokal smitte av koronaviruset i India.

Landet har kapasitet til å teste 500 personer hver dag, men det er ikke kjent hvor mange som testes for viruset. I Norge er over 18000 mennesker så langt blitt testet for koronaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det er manglende oppmerksomhet i India rundt spredningen og at dette også kan ramme det folkerike landet.

– Det er ikke en forståelse for at dette er som et snøskred. For hver uke som går vil snøskredet bli større og større, sier legen T. Jacob John, som er tidligere leder for rådet for smittsomme sykdommer i India, til Economic Times.

I India, som har en befolkning på over 1,3 milliarder mennesker, er det registrert under 140 smittede – det samme antallet som i Luxembourg, som har 600.000 innbyggere. India har en større folketetthet enn i Kina.

– Det snakkes mye om sosial isolasjon, men det fungerer kun i urbane strø for middelklassen. For fattige er det ekstremt vanskelig med fulle hjem, men også fordi de må gå på jobb i områder hvor sosial isolasjon ikke vil fungere, sier professor K. Srinath Reddy ved Public Health Foundation of India til den indiske avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.