For første gang har det vært flere smittede fra koronaviruset utenfor Kinas grenser enn i Kina. Sør-Korea har fått 334 nye smittede det siste døgnet – mot 433 i Kina. Dødsfallene har falt i Kina og har ikke vært lavere siden i januar med kun 29 døde.

Over ti nye land har bekreftet ny smitte siden tirsdag, blant annet en kvinne i Tromsø som nylig har vært på reise til Kina.

Lokal smitte i USA

USAs president Donald Trump sa under en direktesendt tale natt til torsdag at risikoen for spredning av koronaviruset i USA er «veldig lav». Han har fått kritikk for å ikke tatt utbruddet på alvor. Visepresident Mike Pence skal lede håndtering av virusutbruddet.

– Vi har svært god kontroll på koronaviruset i vårt land. Det er svært få personer som er smittet. Jeg har ikke hørt noe annet enn det. Og de få som har fått det har alle blitt bedre, sa Donald Trump, som ikke utelukket å stanse direkte flyreiser til Italia og Sør-Korea.

Trump hadde knapt forlatt tv-kameraene før det amerikanske folkehelseinstituttet Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bekreftet at de for første gang mistenker at koronaviruset har begynt å smitte lokalt i USA via en person som ikke har vært på reise i utlandet.

«På dette tidspunktet er pasientens eksponering ukjent. Det er mulig dette er et eksempel på lokal spredning av Covid-19, noe som vil være første gang dette har skjedd i USA», sier CDC i en uttalelse.

Tidligere på dagen kritiserte Trump journalister for å krisemaksimere situasjonen. Trumps støttespillere har lansert en rekke konspirasjonsteorier, hvor målet skal være å bruke viruset mot Trump og at en «deep state» står bak, ifølge Politico.

I Iran har smittetallet økt med 42 prosent det siste døgnet og 19 personer er bekreftet døde. Utbruddet i Midtøsten har spredt seg til andre land i regionen, blant annet til Bahrain, Kuwait og Oman. Saudi

-Arabia stanser utstedelse av visum til muslimer som skal utføre «den lille pilegrimsreisen» Umra inntil videre.

Rekordlave billettpriser

I 2018 ble det foretatt 4,3 milliarder reiser med fly i verden – en økning på 6,4 prosent fra 2017. Veksten fortsatte også i fjor. Asia og stillehavsregionen utgjorde 35 prosent av passasjertrafikken. Nå er det nesten full stans i deler av Asia.

Rundt 70 prosent av alle flyvninger i Kina har vært kansellert i februar. Cathay Pacific, som flyr internasjonalt, har redusert kapasiteten med 40 prosent og kansellert 60 prosent av alle flyvninger. 75 prosent av de 33000 ansatte har gått med på å ta ulønnet permisjon.

– Våre forretningsutfordringer er fortsatt alvorlige. Jeg vil takke ansatte som samarbeider. Dette gjør oss i stand til å spare penger og beskytte selskapet, sa Cathays konsernsjef Tang Kin-wing på onsdag.

Det kinesiske luftfartsverket Civil Aviation Administration of China oppfordrer flyselskapene om å starte vanlig rutetrafikk igjen.

– Kanselleringene følger virusutbruddene. Hvis det kommer nye utbrudd kan det ventes flere kanselleringer, sier direktør Andrew Charlton hos konsulentselskapet Aviation Advocay til South China Morning Post.

Passasjerer lokkes med rekordlave priser. En tre timers reise mellom storbyene Shanghai og Chongqing koster 29 yuan (36 kroner) hos Kinas største lavprisselskap, Spring Airlines, for eksisterende medlemmer – inklusive avgifter.

Til sammenligning koster en kaffe latte hos Starbucks i Kina 32 yuan. Andre strekninger koster også under hundrelappen.

Lavprisselskapet Vietjet Air selger billetter med 50 prosent rabatt i Sørøst-Asia – fra priser som fra før var blant de laveste i verden.

Et søk viser at en enveisbillett fra Bangkok til Hanoi den 9. mars ligger på like under 20 kroner. Returen koster det dobbelte – riktignok før skatter og avgifter på 800 kroner for hele reisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.