Fredag kom meldingen om at president Trump og førstedame Melania Trump testet positivt for koronaviruset.

Presidentens tidligere politiske rådgiver Kellyanne Conway er bekreftet smittet med koronaviruset.
Presidentens tidligere politiske rådgiver Kellyanne Conway er bekreftet smittet med koronaviruset. (Foto: Saul Loeb/AFP/NTB)

Sent på kvelden fredag ble han fraktet til Walter Reed militærsykehus med helikopter som et forsiktighetstiltak ifølge hans egen stab. Presidenten er 74 år og regnes derfor som en del av risikogruppen.

Presidentparet måtte teste seg etter at rådgiveren Hope Hicks testet positivt. Nå er det bekreftet at en rekke andre medarbeidere nær Trump-administrasjonen er smittet av viruset – og smitten øker i omfang.

Kellyanne Conway trakk seg for ikke lenge siden som politisk rådgiver for presidenten, men er fortsatt en nær støttespiller. Her er hun til stede under en annonseringen av ny kandidat til høyesterett den 26. september. Natt til lørdag norsk tid bekreftet hun på Twitter at hun er smittet av koronaviruset.
Kellyanne Conway trakk seg for ikke lenge siden som politisk rådgiver for presidenten, men er fortsatt en nær støttespiller. Her er hun til stede under en annonseringen av ny kandidat til høyesterett den 26. september. Natt til lørdag norsk tid bekreftet hun på Twitter at hun er smittet av koronaviruset. (Foto: Alex Brandon / AP photo / NTB)

Smittet etter besøk i rosehagen

På listen over de smittede er Kellyanne Conway, presidentens nylig avgåtte politiske rådgiver. Hun meldte selv at hun ble syk på Twitter, men melder om milde symptomer. Det samme gjelder Bill Stepien, som leder Trumps kampanje frem mot valget.

Conway var til stede da presidenten utnevnte dommer Amy Coney Barrett som sin kandidat til ny dommer i høyesterett. Senatorene Mike Lee og Thom Tillis deltok på arrangementet og har begge fått påvist smitte.

Også ansatte på debatten er smittet

Journalist Lisa Desjardins fra PBS News melder på Twitter at det så langt er snakk om 23 som har vært nær presidenten, og som er bekreftet smittet. For utenom folk i hans administrasjon er også tre journalister og 11 som jobbet på presidentdebatten i Cleveland bekreftet smittet så langt.

Visepresident Mike Pence og utfordrer i presidentvalget, Joe Biden, har begge testet negativt for viruset. Det samme har sønnen Barron Trump og datteren Ivanka Trump.

Presidentdebatten som ble avholdt i Cleveland den 29. september ble omtalt som «den verste noen gang» fordi temperaturen var høy og få politiske poeng kom frem.

Kampanjesjef Bill Stepien og presidenten om bord på Air Force One i august. Han har testet positivt for koronaviruset.
Kampanjesjef Bill Stepien og presidenten om bord på Air Force One i august. Han har testet positivt for koronaviruset. (Foto: SAUL LOEB/AFP/NTB)

Dro på verdifullt valgmøte

Torsdag testet rådgiveren positivt for korona, etter å ha følt seg dårlig på om bord på flyet med presidenten på vei hjem fra debatten.

Likevel reiste Trump for å møte sponsorer bak hans presidentkampanje i New Jersey samme dag. To nære medarbeider av presidenten ble da bedt om ikke å være med til møtet likevel, men fikk ikke vite da at det var Hicks som var syk.

Møtet ble avholdt som planlagt på Trumps golfklubb i Bedminster. Fredag formiddag amerikansk tid mottok deltagerne en epost fra Det hvite hus med en påminnelse om at ingen fikk gå nærme presidenten på sammenkomsten, men at de må teste seg dersom de utvikler symptomer.

CNBC melder at det var mellom 30 til 50 som deltok på møtet. Billetten for å delta kostet opp mot 250,000 dollar, altså rundt 2,3 millioner kroner.

Det hvite hus har så langt ikke bekreftet når de fikk kjennskap til at Hicks var smittet.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal svare på det. Jeg har ikke tenkt til å gå inn på en eksakt tidslinje, sa pressesekretær Kayleigh McEnany til Fox News da hun ble spurt om det.

Det er 31 dager til valget i USA.

Får medisinen Remdesivir

USAs president Donald Trump får behandling med legemiddelet Remdesivir og hviler godt ut på militærsykehus, ifølge legen hans.

– I kveld er jeg glad for å melde at presidenten har det veldig bra, sier hans lege Sean P. Conley i en uttalelse som er videreformidlet av Det hvite hus.

– Han trenger ingen tilførsel av oksygen, men i samarbeid med spesialister har vi valgt å starte Remdesivir-behandling. Han har fullført første dose og hviler komfortabelt, sier legen videre.

Trump selv la ut følgende korte melding på Twitter klokken 5.30 lørdag morgen, norsk tid: «Det går bra, tror jeg! Takk til dere alle. LOVE!!!»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.