Natt til torsdag passerte antall døde fra koronaviruset covid-19 100.000 i USA – det høyeste dødstallet i verden. Det er flere døde fra koronaviruset enn alle de militære konfliktene USA har deltatt i siden Korea-krigen på begynnelsen av 1950-tallet.

– Nasjonen sørger med deg

Demokratenes sannsynlige presidentkandidat Joe Biden publiserte en video onsdag kveld hvor han henvendte seg direkte til det amerikanske folk.

– Det er øyeblikk i historien vår som er så dystre, så hjerteskjærende, at de for alltid er festet i hjertet vårt som en delt sorg. I dag er et av disse øyeblikkene. 100.000 liv har gått tapt for dette viruset. For deg som har det vondt: jeg er så lei meg for tapet. Nasjonen sørger med deg, sier Biden.

President Donald Trump langet ut mot medier på onsdag med beskyldninger om at de ikke satte pris på arbeidet han hadde gjort.

– Du skulle tro at et normalt utstyrt menneske med en vanlig dose anstendighet og empati ville ha tatt et øyeblikk når 100.000 mennesker i landet han er president i er døde. Men det er ikke noe som har falt ham inn, så vidt jeg kan se, sier Dan Pfeiffer, som var seniorrådgiver for Barack Obama til Washington Post.

– En enestående kamp

Kampen om å utvikle en effektiv vaksine mot koronaviruset er i gang. Amerikanske selskaper har satt i gang tre kliniske tester og 25 andre mulige vaksiner er under uttesting i USA. USA får konkurranse fra Kina, som har fem kliniske tester underveis.

Totalt er over 100 forsøk på å utvikle en vaksine underveis fra over 25 land, ifølge en oversikt fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Det vil bli en enestående kamp om tilgangen til vaksinene. Det gjør det langt mer vanskelig hvis USA og Kina er inne i en kald krig, sier Ian Bremmer, som leder tenketanken Eurasia Group til NPR.

Det er økt spenning mellom USA og Kina. Amerikanske politikere, ledet av president Trump, beskylder Kina for å ha skjult omfanget av koronavirusutbruddet og holdt igjen informasjon. Dette avvises av Kina.

USA vurderer nye sanksjoner mot Kina på grunn av innføringen av en ny sikkerhetslov i Hongkong. Representantenes hus vedtok onsdag kveld et lovforslag som vil straffe kinesiske politikere ansvarlige for menneskerettighetsbrudd mot den muslimske uigur-minoriteten.

Forholdet mellom de to supermaktene er på frysepunktet, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i helgen.

– Det ligger an til at dette blir en massiv geopolitisk kamp – ikke bare på å utvikle en vaksine, men hele produksjonskjeden hvor det trengs mange milliarder doser og utfordringene med en global vaksinasjonskampanje, sier Bremmer.

Patentkrangling kan forsinke vaksine

Det amerikanske farmasiselskapet Merck & Co. har to vaksiner under utvikling.

– Med mindre vi immuniserer hele verden vil ingen av oss være trygge, sa konsernsjef Ken Frazier tidligere denne uken.

Konkurrenten Novavax har startet fase to med kliniske forsøk på mennesker. Målet er å ha 100 millioner vaksiner klare før utgangen av 2020.

– Spørsmålet er hvor de første 100 millioner vaksinene ender opp. Et mulig problem er at grensene blir stengt, sier konsernsjef Staley Erck til næringslivsavisen Wall Street Journal.

Novavax frykter at president Donald Trump vil bruke loven om forsvarsproduksjon for å hindre amerikanske selskaper å eksportere en vaksine til andre land.

FNs patentorganisasjon advarer om at patentkrangling vil forsinke en koronavaksine.

– Det vi først og fremst trenger er innovasjon, sa Francis Gurry, leder for World Intellectual Property Organization (WIPO) på onsdag.

Medlemslandene i Verdens helseorganisasjon (WHO) vedtok i forrige uke en resolusjon der de ber om at vaksiner må bli priset lavt og distribuert til alle på rettferdig vis.

– Politisk forpliktet

Wall Street Journal sammenligner utviklingen og masseproduksjon av en effektiv koronavaksine med månelandingen på 1960-tallet. Det tok syv år fra daværende president John F. Kennedy satte som mål at de amerikanske flagget skulle plasseres på månen før astronauter landet.

– Det skal bli veldig interessant å se hva som skjer når et land får en vaksine. De fleste land vil være politisk forpliktet til å sørge for at deres egen befolkning får den først hvis den utvikles og produseres der, sier seniorforsker David Heymann ved tenketanken Chatham House Global Health, og tidligere visegeneraldirektør i Verdens helse organisasjon til næringslivsavisen.

– Alle beskytter sine egne, sier konsernsjef John Chiminski i Catalent Inc. til Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.