Antall smittede fra koronaviruset Covid-19 har passert 80.000 mennesker i Kina. Nye smittede er det laveste siden den 26. januar, da Kina begynte isolerte millionbyer og regioner.

I provinsen Hubei er det innrapportert under 200 nye smittede på mandag og kun seks personer nye i andre regioner i Kina.

Fabrikkene er i ferd med å gjenåpne. Apples konsernsjef Tim Cook bekreftet før helgen at produksjonen av smarttelefoner er på vei tilbake til vanlig nivå i Kina.

– Betydelig smitte i USA

Alle de 46 nye dødsfallene det siste døgnet i Kina kom fra Hubei. Det var en økning i antall nye smittede i Italia på 40 prosent fra lørdag til søndag. I Tyskland var det nesten en fordobling og i Frankrike har antall smittede økt fra under 40 før helgen til 100 søndag kveld.

Dette kriteriet mangler for at WHO vil kalle koronaviruset en pandemi
Slik er definisjonen på en pandemi, i følge Verdens helseorganisasjon (WHO).
01:20
Publisert:

I USA er det også meldt om spredning til nye delstater, blant annet i New York. De fleste bekreftede tilfellene har så langt vært på den amerikanske vestkysten. Det ble bekreftet et nytt dødsfall i USA tidlig mandag morgen.

Forskere mener det er et stort antall urapporterte smittetilfeller i USA. De har foretatt en genetisk analyse av smitten og de skal være genetiske likheter mellom en smittet pasient fra den 20. januar og en pasient som fikk diagnosen sist fredag.

«Jeg tror vi allerede har et betydelig smitteutbrudd i delstaten Washington. Dette er ikke blitt oppdaget før nå på grunn av at smittedefinisjonen har vært at vedkommende må ha vært på reise i Kina. En analyse vi har foretatt tyder sterkt på at det har vært skjult smitteoverføring i Washington de siste seks ukene», skriver forsker Trevor Bedford ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle i en twitter-tråd.

Verre enn for en uke siden

Det er nervøsitet ved Asia-børsene. Tokyo-børsen startet uken med et fall på over to prosent mandag morgen, men tok seg inn da børsene i Kina og Hongkong åpnet høyere et par timer senere.

– Det er betydelig usikkerhet i markedene på kort sikt. Det forblir en høy risiko for en ytterligere nedside – gitt så lite som er kjent rundt Covid-19. Bekymringen er fortsatt at viruset vil føre til dypere forstyrrelser i den økonomiske aktiviteten og over lengre tid enn vi hadde ventet for en ukes tid siden, sier global investeringsstrateg Shane Oliver hos AMP Capital Investors til Bloomberg News.

De amerikanske future-kontaktene viste et bredt børsfall natt til søndag med 300 poeng lavere åpning for Dow Jones. Ved firetiden norsk tid har dette snudd og ligger an til en oppgang for Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq.

– Akkurat nå er problemet at viruset vokser eksponentielt utover Kina. Som en aksjeinvestor er vi ikke sikre på hvordan dette vil påvirke den endelige etterspørselen, sier porteføljeforvalter Jun Bei Liu hos Tribeca Investment Partners i Sydney til Reuters.

– Ta en realitetssjekk

Politikere og sentralbanksjefer har siden de amerikanske børsene stengte sist fredag etter en nedgang på over ti prosent på en uke gjort det klart at de står klar med tiltak og virkemidler for å få fart på økonomien.

«Enhver følelse av rasjonell tenkning ser ut til å ha forsvunnet», skriver sjefstrateg Stephen Innes hos AxiCorp, ifølge MarketWatch.

Han mener at investorer i liten grad vil bry seg om økonomiske statistikker. Han er bekymret for hva verdens forbruker vil foreta seg.

Slik kjemper flyselskapene mot viruset
Koronaviruset gir flyselskapene helt nye rutiner for vask, rens og gjenbruk.
00:42
Publisert:

«På kort sikt vil markedene bli drevet av frykten for spredning av koronaviruset. Den globale veksten det siste året har hvilt på skuldrene til forbrukerne. Hvis de er redde, om det er rasjonelt eller ikke, vil markedene kollapse», skriver Innes.

PMI-indeksen for kinesisk industri falt som en stein til rekordlave 35,7 poeng i februar. Indeksen for øvrige deler av økonomien falt til 29,6 poeng. Dette er rekordlave nivåer.

Også i andre asiatiske land har det vært en nedgang i aktiviteten i februar, viser nye PMI-rapporter på mandag.

«Ikke misforstå; PMI-tallene fra Kina er brutale. Men hvis noen tror at den kinesiske sentralbanken kommer til å sitte rolig og ikke skru på pengekranene må en ta en realitetssjekk», skriver Innes i en markedsanalyse på mandag.

Han mener at det at investorer ofte kommer med rasjonelle prognoser om hvor ille det kan bli under en krise, men at de gjør en elendig jobb med å prise inn hvor raskt det kan snu.

«Følg pengene: Sentralbanker vil fortsette med å pumpe inn milliarder inn i markedene. Det kan ende nedturen», skriver Innes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.