Antall bekreftede smittet fra koronaviruset har passert over 415.000 mennesker over hele verden. Et cruiseskip som ankom Australia sist torsdag har ført til en nesten fordobling i antall smittede det siste døgnet. Over 200 personer skal ha vært smittet og reist hjem.

Trump ønsker fulle kirker

Rundt 60 prosent av alle smittetilfeller i USA er i området rundt New York City. Nå anbefales alle som har vært i byen om å isolere seg selv i to uker av delstatsmyndighetene, som frykter det er snakk om få dager før sykehusene ikke har kapasitet til å behandle pasienter.

Dette skjer samtidig som at president Donald Trump har gjentatt at målet er å åpne USA før påske.

–Det vil være fulle kirker i hele landet vårt. Det vil bli en vakker tid, sa Trump i et intervju med Fox News på tirsdag.

Han trakk sammenligninger med trafikkulykker og vanlig influensa i intervjuet.

– Vi mister tusenvis av mennesker i året til influensa. Men vi stenger ikke landet vårt. Vi mister så mange flere i trafikkulykker, men vi ber ikke bilprodusentene om å stanse produksjonen av biler. Vi må komme oss tilbake på jobb, sa Trump.

Eksperter mener dette er galskap.

– Dette vil føre til en folkehelsekatastrofe. Jeg vet ikke hvor han får informasjonen fra, men dette er ekstremt feilaktig informasjon, sier lege Tina Tan fra Infectious Diseases Society of America til CNBC.

Antall bekreftet smittet i USA ligger på over 54.000 og 600 dødsfall.

– Tiltaksbazookaen på plass

Den amerikanske aksjeindeksen Dow Jones hadde sin beste dag siden 15. mars 1933, da USA var på vei ut av depresjonen, med en oppgang på over 11 prosent på tirsdag. Investorer er i tvil om dette er begynnelsen på en opptur.

– Vi kan se et rally for en måned eller to. Jeg tror ikke vi har satt bunnen. Det er én bunn, sier investeringsdirektør Peter Boockvar hos Bleakley Advisory Group til CNBC.

Børsoppgangen har fortsatt i Asia. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen var over fem prosent høyere etter vel en times handel i morgentimene lokal tid. Dette til tross for at sommer-OL i Tokyo er blitt utsatt til 2021. Det var ventet tilstrømning av reisende fra hele verden.

Investorer venter på at amerikanske politikere skal bli enige om en tiltakspakke på rundt 2000 milliarder dollar. Denne lar vente på seg, men investorer tror den vil komme – sannsynligvis før markedene åpner i USA onsdag morgen.

– Sentimentet er blitt bedre, men å kalle dette for et vendepunkt er å ta for sterkt i. Dette er mer som tautrekking. Tiltaksbazookaen er på plass, men vi vil måtte kjempe mot veldig svake data og en fortsatt bekymringsfull trend på koronavirusutbruddet, sier sjefstrateg James McCormick hos NatWest Markets til Bloomberg.

Børstap på 275.000 milliarder dollar

Børsverdier på rundt 25000 milliarder dollar (275.000 milliarder kroner) har forsvunnet fra verdens børser siden midten av februar, ifølge beregninger Bloomberg har foretatt.

«De positive reaksjonene i aksjemarkedene siden Fed (den amerikanske sentralbanken) lanserte de ekstraordinære tiltakene, skjuler at sentralbankene ikke har klart å dempe belastningen som vil komme i finanssystemet. Det er vanskelig å se en varig oppgang inntil dette blir klart», skriver Capital Economics i en rapport.

Analyseselskapet peker på at mange fremvoksende land, blant annet Mexico, Russland, Brasil og Sør-Afrika, mangler verktøy i form av valutareserver eller rentevåpen for å støtte opp om egne økonomier.

«De befinner seg på nivåer som sist ble sett da det var frykt for en hard landing i Kina eller under den globale finanskrisen», skriver Capital Economics.

Overoptimistiske investorer

Den kinesiske økonomien har klart å skape kontinuerlig vekst siden markedsreformene startet for over 40 år siden. Det er sannsynligvis over.

Ifølge China Beige Book, som er basert på grundige undersøkelser mot over 3300 kinesiske selskaper, har nøkkelindikatorene falt til det svakeste nivået siden den første kvartalsrapporten ble utarbeidet for nesten ti år siden.

«Det er ikke urimelig at verdiskapingen vil falle med 10–11 prosent i inneværende kvartal», skriver analyseselskapet bak rapporten.

Kinesiske myndigheter har alltid lagt frem økonomiske vekststatistikker som har ligget innenfor målene som kommunistledelsen har satt. De siste årene har vekstmålet ligget på seks prosent i året. I år var vekstmålet på rundt 5,5 prosent.

«Dette dreier seg ikke lenger bare om innenlandsk robusthet i økonomien, men også faktorer som myndighetene ikke har kontroll over. Det å innrømme svake førstekvartalstall er vanskelig, da de må innrømme svake andrekvartalstall», skriver China Beige Book.

Økonomene advarer om at investorer, og de globale markedene, er for optimistiske i synet på hvor raskt den økonomiske aktiviteten vil komme tilbake i Kina og i hvilken grad Kina kan dempe effekten av en global nedtur på sin egen økonomi.

Det er seks uker siden Kina tillot at fabrikker kunne starte produksjonen etter å ha holdt stengt utover kinesisk nyttår. Februarstatistikkene var elendige. Om to uker kommer de offisielle marstallene og like etter påske bruttonasjonalprodukt for første kvartal.

«Produksjonen falt mer i mars enn i februar. Antall arbeidstimer i uken har fortsatt å falle og nyansettelser faller, til tross for at mangelen på arbeidskraft økte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.