Ifølge den siste oversikten fra Johns Hopkins University er 9,2 millioner mennesker bekreftet smittet av koronaviruset covid-19. Det har vært en gjennomsnittlig økning på rundt 150.000 nye bekreftede tilfeller daglig den siste uken.

– Avgjørende uker

Det har vært en kraftig økning i nye tilfeller av koronasmitte i de folkerike amerikanske delstatene Texas, Florida og California siden begynnelsen av mai. Det største veksten i spredningen skjer hos unge amerikanere.

USA har fått en ny folkehelt: Dette er dr. Fauci
Anthony Fauci har hjulpet USA med å komme seg gjennom AIDS, Ebola, H1N1 – og nå Covid-19.
01:10
Publisert:

– Det er noe som bekymrer meg. For noen dager siden var det 30.000 nye tilfeller. De to neste ukene kommer til å være avgjørende på vår evne til å håndtere økningen som vi opplever for tiden, sa USAs smittevernekspert Anthony Fauci under en kongresshøring på tirsdag.

Fauci sa han var «forsiktig optimist» at en vaksine kan være tilgjengelig mot slutten av året, eller tidlig i 2021.

– Dette er ikke et spørsmål om «hvis», men «når» en vaksine vil være tilgjengelig, sa Fauci.

To milliarder koronavaksinedoser

Han la til at det er viktig at en vaksine testes tilstrekkelig før det igangsettes masseproduksjon og distribusjon av den.

– Jeg vil bli svært skuffet hvis vi konkluderer før vi vet om en vaksine virkelig er trygg og effektiv, sa han.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sa i forrige uke at rundt to milliarder doser av koronavaksine kan være klar til bruk ved utgangen av 2021.

– Vaksinen vil deles ut til prioriterte befolkningsgrupper. Det er mye usikkerhet da det foreløpig ikke er utviklet en effektiv vaksine, sa WHOs forskningssjef Soumya Swaminathan.

Massetesting av vaksiner

Farmasiselskaper, universiteter og forskningsinstitusjoner over hele verden jobber døgnet rundt med å utvikle en effektiv vaksine. Det har vært store fremskritt i løpet av de siste ukene. 142 vaksinekandidater er registrert hos Verdens helseorganisasjon (WHO).

Av disse er 13 godkjent for klinisk uttesting på mennesker. University of Oxford, sammen med farmasiselskapet AstraZeneca, har kommet lengst og er i gang med «fase 3». Syv andre er i gang med «fase 2» av kliniske tester.

Oxford-vaksinekandidaten er blitt testet på frivillige i Storbritannia siden april. Sist helg ble uttesting startet hos 3000 helsearbeidere i São Paulo og Rio de Janeiro. Sinovac Biotech vil starte uttesting på 9000 mennesker i Brasil om kort tid.

– Alltid overraskelser

Brasil har nest flest smittede i hele verden – rundt over 1,1 millioner bekreftede tilfeller. Helseminister Eduardo Pazuello sa på tirsdag at myndighetene sannsynligvis vil inngå en avtale med AstraZeneca om å produsere vaksinen.

– Vi må være ydmyke til vitenskapen. Det er alltid overraskelser vi ikke kan forutse. Når vi får en vaksine, vil jobben vår bli å håndtere forventningene. Først når flere millioner har fått vaksinen vil vi vite hvor effektiv den er, sier vaksineekspert Paul A. Offit ved Children’s Hospital of Philadelphia til New York Times.

Vaksinekamp mellom stormaktene

Det står ikke på penger. USA har forhåndsbetalt for å sikre seg tilgang til vaksiner som fortsatt ingen vet vil være effektiv.

New York fortsetter gjenåpningen: I denne salongen kan du betale 1000 dollar for en hårklipp som varer lenge
NYC går inn i fase to for gjenåpning etter koronalockdown.
01:23
Publisert:

«Hvis Kina kommer med en vaksine først vil det være som en vitaminsprøyte for inntrykket av å være en global teknologileder. Hvis USA er først kan det øke Trump muligheter til å vinne presidentvalget», skriver Deutsche Welle.

USAs «Operation Warp Speed» har fått ti milliarder dollar for å kjøpe vaksiner og gjøre klar produksjon.

– I og med at pandemien er blitt en del av den geopolitiske konkurransen mellom USA og Kina, vil det å være den første til å utvikle en trygg og effektiv vaksine gi fordeler til vinneren, sier analytiker David Fidler hos US Council of Foreign Relations til det tyske nyhetsbyrået.

Wuhan Institute of Biological Products er ferdig med «fase 2» og har fått godkjennelse til å starte uttesting i stor skala på mennesker. Ifølge selskapet har vaksinen vist at den er trygg og produserer antistoffer som har vist seg å nøytralisere viruset i tester på dyr.

Helsemyndighetene i De forente arabiske emirater godkjente på tirsdag «fase 3»-uttesting av en mulig vaksine fra China National Biotec.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.