Det er satt nye koronasmitterekorder i USA i helgen. I Florida ble det registrert over 15.000 nye smittede i løpet av 24 timer – en ny delstatsrekord for USA, og over 4000 mennesker er døde siden pandemien brøt ut.

– Vi ventet på at dette skulle skje. Folk dro på fest, restaurantene åpnet opp og strendene gjenåpnet. Studentene hadde eksamensfester, sier professor Jay Wolfson til New York Times.

Antall smittede i hele verden er nesten 13 millioner, ifølge oversikten fra Johns Hopkins University, og over 565.000 dødsfall. Av disse er 135.000 dødsfall fra USA. Det siste døgnet er over 230.000 bekreftet smittet, ifølge Verdens helseorganisasjon – en ny dagsrekord.

Ifølge prognosene fra Institute for Health Metrics and Evaluation ved University of Washington vil antall dødsfall i USA ha passert 200.000 når presidentvalget avholdes i november. Hvis munnbind blir påbudt i hele USA vil det føre til 46.000 færre dødsfall.

Mexico passerte søndag Italia i antall koronadødsfall med 35.000 dødsfall og 300.000 bekreftede smittede

Teknologivinnere

Denne uken går startskuddet for resultatsesongen for børsnoterte selskaper. De største amerikanske finansinstitusjonene er først ute på tirsdag.

Utviklingen ved børsene og aksjekursene overrasket med en generell oppgang gjennom andre kvartal til tross for at store deler av verdensøkonomien var nedstengt i flere uker.

– Børsnoterte amerikanske selskaper er i ferd med å gi oss et innsyn i det verste kvartalet siden den store finanskrisen, sier sjefstrateg Lindsey Bell hos Ally Invest til CNBC.

Teknologiselskapene har kommet seg best gjennom koronapandemien. De amerikanske teknologiselskapene ventes å få en nedgang i resultatene på åtte prosent for hele kvartalet. De verste bransjene er energi og konsumvarer, ifølge Refinitiv.

– Teknologiselskaper vil være viktigst, blant annet selskaper som leverer komponenter til biler, datamaskiner og mobiltelefoner. De må si at utsiktene er positive for dem og at aksjekursene fortjener å være på rekordnivåer, sier sjefstrateg Peter Boockvar hos Bleakley Advisory Group til CNBC.

Forhastet forskning kan ha gjort pasienter mer skade enn gagn
Forskere advarer mot å forhaste utviklingen av koronabehandling og tillate bruk før tilstrekkelig testing.
02:20
Publisert:

Amazon.com startet året med en aksjekurs på 1900 dollar. Ved inngangen til en ny uke ligger aksjekursen på 3200 dollar. Apple-aksjen har steget med 25 prosent i år og er på rekordnivå. Elbilprodusenten Teslas aksjekurs er 3,6 ganger høyere enn ved nyttår.

Det japanske teknologi- og investeringsselskapet Softbank, som la frem et rekordstort underskudd på 123 milliarder kroner etter første kvartal, har sett aksjekursen stige med over 150 prosent siden bunnen i mars – og over 40 prosent siden nyttår.

Usikker Kina-vekst

Asia-børsene har startet uken med en oppgang i Japan, Sør-Korea og Australia. Shanghai-børsen i Kina er noe mer avventende etter å ha steget med over 12 prosent i hittil i juli.

Kina vil være først ute med å legge frem økonomiske statistikker for andre kvartal denne uken. Handelsstatistikkene for juni kommer på tirsdag før det på torsdag blir klart om Kina klarer å unngå en resesjon.

Verdiskapingen falt i første kvartal, men det må to kvartaler til med negativ utvikling i bruttonasjonalproduktet før en økonomi er inne i en teknisk resesjon. Konsensus ligger på en vekst på 2,5 prosent for den kinesiske økonomien i andre kvartal.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura har mer enn doblet vekstprognosene – fra 1,2 prosent i mai til 2,6 prosent, ifølge den siste oppdaterte prognosen.

«Kina var det første store landet som ble berørt av Covid-19. Takket være de drakoniske tiltakene de iverksatte for å kontrollere koronaviruset er Kina også det første større landet som har gjenåpnet det meste av økonomien», skriver sjeføkonom Lu Ting i en rapport.

Ikke alle er enige.

«Vårt syn er at den økonomiske aktiviteten i Kina vil falle med 3,1 prosent i andre kvartal sammenlignet med i fjor», skriver finansinstitusjonen ING.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.