Det er nesten to måneder siden verdens børsindekser nådde en bunnotering. Den amerikanske S&P-500-indeksen har steget med over 30 prosent. Det meste av denne oppgangen kom de første tre ukene etter 24. mars og formet en såkalt «V»-formet utvikling.

– Hvis du ser på økonomien akkurat nå, føles det som at det er håpets sommer. Alle håper dette skal snu, sier investeringsdirektør Shawn Matthews hos Hondius Capital Management til Bloomberg tv.

Bunnen kan være nådd

De økonomiske statistikkene for første kvartal er lagt frem av verdens største økonomier. Den totale økonomiske aktiviteten, målt i bruttonasjonalprodukt, falt med 5,9 prosent sammenlignet med foregående kvartal, ifølge Capital Economics.

«Dette er klart den svakeste utviklingen siden i alle fall 1980, og sannsynligvis siden annen verdenskrig. Svake indikasjoner på en bedring i flere store økonomier vil ikke forhindre en enda større nedgang i andre kvartal», skriver analyseselskapet i en ny rapport.

De mener også å se at det verste kan være over for verdensøkonomien. Produksjonen er i gang ved fabrikker og ansatte er tilbake i anleggssektoren i Asia, Europa og Nord-Amerika. Dette er basert på helt ferske aktivitetsmålinger fra midten av mai.

Den globale PMI-indeksen kom inn på 26,5 – 13 poeng lavere enn den forrige bunnoteringen. Foreløpige maimålinger kommer før helgen.

«Disse målingene fanger ikke opp nedturen helt, men gir en pålitelig indikasjon på endringer. I Kina, hvor restriksjonene ble fjernet i mars, viste PMI-målingene en oppgang i april», ifølge Capital Economics.

Realtidsindikatorer

Offisielle kvartals- og månedsstatistikker gir ikke et godt bilde av situasjonen da disse er basert på historiske data.

Internasjonale finansinstitusjoner benytter seg av realtidsindikatorer fra smarttelefoner for å måle aktiviteten i kollektivtransporten, kødannelser, besøkende ved restauranter og kjøpesentre og andre data.

«Det er tegn på liv fra høyfrekvensindikatorer som blant annet amerikansk drivstoffetterspørsel og biltrafikk», ifølge Capital Economics.

Disse viser at amerikanske bilsjåfører bruker Apples karttjeneste nesten like som de gjorde i midten av januar – før koronakrisen.

Mobilitetstrender fra Apple viser at biltrafikken i Norge er høyere enn den var i midten av januar. Kollektivtrafikken er 40 prosent lavere, men en klar bedring sammenlignet med hvor dette var for to måneder siden.

«I Europa har bruken av transportmidler økt. Dette er hvor Kina var i slutten av februar», skriver analyseselskapet.

Svak vekstbane

Selv om børsene har hatt en V-formet utvikling siden bunnen for to måneder siden tror ikke analytikerteamet fra Capital Economics at det samme vil skje for den økonomiske aktiviteten.

Den økonomiske aktiviteten i verden vil være tilbake på 2019-nivå tidligst om 12 måneder.

«Vi venter ikke at det globale bruttonasjonalproduktet vil komme tilbake til vekstbanen før virusutbruddet i vår prognosehorisont», skriver Capital Economics.

Analyseselskapets prognoser frem til slutten av 2022 viser at kjøpekraftjustert bruttonasjonalprodukt for verdensøkonomien vil ligge 2,6 prosent under prognosene som ble lagt i 2019 – før koronavirusutbruddet.

Det er en måned siden oljeprisen kollapset. Amerikansk lettolje er tilbake på over 31 dollar fatet; for en måned siden lå prisen på 11 dollar. Nordsjøolje ligger på nesten 35 dollar – 75 prosent høyere enn for en måned siden.

Det er blandet utvikling ved de asiatiske børsene onsdag formiddag med en oppgang på 0,7 prosent ved Tokyo-børsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.