Det er håp om at Kina har fått kontroll på spredningen av koronaviruset. Det siste døgnet har det vært en svak økning i antall smittede i Kina med 406 nye tilfeller – en økning på kun 0,4 prosent det siste døgnet. 52 mennesker er døde.

– Ikke økonomisk tragedie

Det er resten av verden som skaper størst bekymring.

– Dagens globale situasjon tilsier at det er sannsynlig at viruset vil forårsake en pandemi, sa visedirektør Anne Schuchat ved Centers for Disease Control and Prevention i USA på en pressekonferanse sent tirsdag.

Uttalelsene utløste et kraftig børsfall på Wall Street.

President Donald Trump skal være rasende etter at Dow Jones har falt med nesten 2000 poeng på to handelsdager. Han trekker ofte frem børsoppgangen siden han ble valgt som en bekreftelse på at den økonomiske politikken har vært en suksess.

«Privat har Trump vært rasende over aksjemarkedets fall», sier to kilder i kretsen rundt den amerikanske presidenten til Washington Post.

Eksperter med tre mulige scenarier for koronaviruset
Dette tror ekspertene er de fremtidige scenariene for koronaviruset.
00:48
Publisert:

Trump har forsøkt å bagatellisere koronavirusutbruddet og har flere ganger sagt USA har «full kontroll». I en twitter-melding på tirsdag – før nøkkelindeksene falt med over tre prosent, sa han på Twitter at «aksjemarkedet begynner å se veldig bra ut for meg».

Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow anbefalte investorer om å kjøpe aksjer midt under børsfallet på tirsdag.

– Disse virusgreiene vil ikke vare evig. Jeg anbefaler sterkt å ta en titt på aksjemarkedet. Det er mye billigere nå enn for en uke eller to siden, sa Kudlow til CNBC.

Ifølge Kudlow har USA fått kontroll med utbruddet.

– Dette er en menneskelig tragedie, men vil sannsynligvis ikke bli en økonomisk tragedie, sa Kudlow.

– Tidspunktet kunne ikke ha vært verre

Børsfallet fortsetter i Asia i morgentimene – ledet av Tokyo, Sydney og Seoul. Det er høy volatilitet.

Kinesiske myndigheter forsøker å få satt i gang maskineriet og ved de største fabrikkene langs kysten er aktiviteten i gang etter å ha holdt stengt siden januar.

Det er først de neste ukene stengningen vil merkes i USA og Europa. Containerskip som forlot Kina før fabrikkene ble stengt, er i ferd med å ankomme vestlige havner i disse dager. Nesten 40 prosent av amerikanske tekstiler og 65 prosent av fottøy kommer fra Kina.

– Hver eneste dag er avgjørende, og de neste to ukene vil vise om vi klarer å snu dette eller ikke. Tidspunktet kunne ikke ha vært verre. I mine 41 år i leketøysindustrien er dette den verste katastrofen jeg har opplevd, sier konsernsjef Isaac Larian hos MGA Entertainment til Washington Post.

Sårbar verdenshandel rammes

Før virusutbruddet i januar var den globale handelen i ferd med å ta seg opp igjen etter den nesten to år lange handelskrigen mellom USA og Kina. Nye statistikker viser at det globale handelsvolumet økte med 0,3 prosent i desember, ifølge CPB World Trade Monitor. For siste kvartal falt handelsvolumet med 0,4 prosent.

«Det er tegn på at tiltakene som er tatt for å begrense spredningen av koronaviruset har rammet handelsstrømmene de siste månedene – spesielt i fremvoksende markeder i Asia», skriver Capital Economics i en ny rapport.

Analyseselskapet viser til foreløpige handelsstatistikker for de første tre ukene for februar fra Sør-Korea. Disse viser en kraftig nedgang i eksporten.

«Hvis den kinesiske aktiviteten står på stedet hvil mye lenger vil mange flere selskaper bli tvunget til å redusere lønningene, noe som vil føre til et fall i etterspørselen. Hvis dette skjer vil effekten merkes mye mer i resten av verden på grunn av svakere etterspørsel etter varer og tjenester», skriver Capital Economics.

– Folk får panikk

Det er fortsatt en kraftig økning i antall smittede i Sør-Korea med 169 personer – en økning på 15 prosent på et døgn. Antall bekreftede døde er på 11 og ventes å øke.

Iran har gått forbi Sør-Korea og har flest dødsfall fra koronaviruset med 15 personer. Det er sannsynligvis langt flere smittede og døde enn hva de offisielle statistikkene viser. Eksperter frykter spredning til land som Iran.

– Iran er kanskje det første eksempelet på smitte i et land med et relativt dårlig utbygd helsesystem. Det er uunngåelig at vi ikke vil se flere eksempler i Asia og kanskje i Afrika, sier direktør for strategi i fremvoksende markeder hos finansinstitusjonen Tellimer til CNBC.

Iran er allerede isolert på grunn av de økonomiske sanksjonene fra USA og EU, noe som gjør at landet ikke har tilgang til nødvendig medisinsk utstyr. Nabolandene Tyrkia, Armenia, Pakistan og Afghanistan har stengt grenseovergangene til Iran.

– Den manglende tilliten til myndighetene har ført til at direktiver om å holde seg innendørs ikke blir fulgt. Folk får panikk og reiser til sykehus for å bli testet. Dette forverrer spredningen av viruset, sier forsker Dina Esdandiary ved Harvard University til CNBC.

Hun mener det er uunngåelig at spredningen av viruset vil fortsette utenfor Irans grenser. Det er meldt om smitte i Afghanistan for første gang denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.