Antall bekreftet smittede fra koronaviruset nærmer seg 300.000 og en oppgang på over 30.000 mennesker det siste døgnet. 12.900 mennesker er døde, ifølge Verdens helseorganisasjon. Pandemien er ikke under kontroll i de fleste landene.

Norsk Folkehelseinstitutt mottok nesten 24.000 meldinger om mulige virussymptomer samme dag som de åpnet selvrapporteringstjenesten på nett.

Kina melder om ingen ny smitte det siste døgnet og kun ni dødsfall. De rundt 40 nye smittetilfellene er fra andre land.

– Ingen steder å gjemme seg

Asia-børsene har startet uken med et nytt, kraftig fall. Sydney-børsen i Australia, hvor det har vært begrenset smitte, har falt med over åtte prosent i løpet av formiddagen.

«Det er ingen steder å gjemme seg. Når frykten rår er det cash som gjelder», skriver Nordea Markets i ukeoppsummeringen, hvor de viser til at det ikke bare var aksjer som falt i verdi i forrige uke, men også statsobligasjoner og gull, som normalt regnes som trygge havner.

Idet de asiatiske børsene åpnet for handel fulgte disse etter Australia med en bred nedgang – ledet av børsene i Singapore, Seoul, Hongkong og Taipei. Shanghai-børsen har falt mer de siste to ukene enn den gjorde i januar, da koronaviruset smittet på det meste i Kina.

De amerikanske fremtidsindeksene (futures) falt umiddelbart søndag kveld med maksimalt fem prosent før handelen ble stanset.

– Vi håpet ville bli en U-formet graf, men vi begynner å frykte at dette blir en L-formet utvikling, sier sjeføkonom Constance Hunter hos KPMG til Bloomberg.

For en måned siden, før koronautbruddet spredte seg til Europa og USA, trodde mange at dette ville bli forbigående og tegnet en V-graf, hvor børsene og verdens økonomier ville ta seg raskt opp igjen.

– Det store spriket i prognoser for de økonomiske konsekvensene illustrere hvor enestående denne situasjonen er. Dette er en helsekrise som har begynt å gjøres om til en finanskrise, sier Hunter.

Nesten full stopp

Finansinstitusjoner må kaste ut gamle prognoser og forsøke å se inn i fremtiden. Det viser seg svært vanskelig. Prognosene for et par-tre uker siden, hvor det ble spådd en halvering av den kinesiske veksten i første kvartal, er kastet ut.

Trump fortsetter å kalle koronaviruset for "Kina-viruset"
President Donald Trump fortsetter å bruke uttrykket «Kina-viruset», til tross for protester fra kinesiske myndigheter og etniske kinesere som er amerikanske statsborgere.
01:19
Publisert:

For en knapp uke siden mente finansinstitusjonen Morgan Stanley at USA ville få en negativ vekst i form av en nedgang i verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, på fire prosent i andre kvartal.

Søndag kveld sendte de ut en ny, oppdatert rapport til klientene. De mener den økonomiske aktiviteten i USA vil falle med 30,1 prosent i andre kvartal.

Vi er fortsatt i første kvartal og det er over en uke til det neste kvartalet starter.

«Den økonomiske aktiviteten har stoppet nesten helt opp i mars. Det innføres sosial distansering innenfor et stort antall området. Etter hvert som den økonomiske situasjonen strammes til ytterligere, vil konsekvensene for bruttonasjonalprodukt på kort sikt bli så mye større», skriver Morgan Stanley, som spår an arbeidsledighet på 12,9 prosent i USA.

– Svakeste utvikling siden 1946

JPMorgan nedjusterte den amerikanske veksten for andre kvartal til 14 prosent før helgen. Goldman Sachs har kommet frem til en 24 prosent nedgang i kvartalet. De mener at den økonomiske aktiviteten vil ta seg opp igjen fra tredje kvartal.

«De økonomiske kostnadene fra koronavirusutbruddet begynner å bli tydeligere. Vi har foretatt en betydelig nedjustering for G3-landene. USA vil sannsynligvis få den svakeste økonomiske utviklingen siden 1946», skriver sjeføkonom Richard Yetsenga hos den australske storbanken ANZ i morgenrapporten, ifølge CNBC.

1946 var året etter slutten på annen verdenskrig og den amerikanske økonomien falt med 11,6 prosent – den største nedgangen i verdiskapingen i etterkrigstiden. Under depresjonen, i 1932, falt den økonomiske verdiskapingen i USA med 12,9 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.