Klokken to natt til torsdag slo alle amerikanske tv-kanaler over til en direktesendt tale fra Det hvite hus, hvor president Donald Trump på kort varsel hadde bestemt seg for å holde en tale til det amerikanske folk.

Skjermer Storbritannia

Trump sa han etter å ha rådført seg med ledende helseeksperter har han bestemt seg for å innføre «flere viktige, men nødvendige tiltak» for å beskytte alle amerikanere.

– For å hindre ny spredning vil vi suspendere all innreise fra Europa fra fredag, sa Trump.

Norge inngår i innreiseforbudet, bekrefter Department of Homeland Security i en pressemelding.

Det er tidligere innført tilsvarende forbud fra Kina og enkelte deler av Sør-Korea.

Det er registrert smitte hos 1188 personer i USA og 36 dødsfall. Det antas å være store mørketall.

Delstatene Washington og New York har registrert et stort antall smittetilfeller de siste dagene og dødsfall.

– Vi har sett spredning i nye klynger i USA med nye tilfeller. Disse har kommet fra reisende som har vært i Europa, sa Trump.

Kraftig børsfall i Asia

USA-børsene falt kraftig på onsdag. Dette fortsetter i Asia på torsdag formiddag. Børsene i Tokyo, Seoul og Sydney hadde åpnet før talen og nøkkelindeksene hadde startet handelsdagen lavere.

Dette skjøt umiddelbart fart i minuttene etter reiserestriksjonene ble kjent. Sydney-børsen har falt med over seks prosent. Det er en bred nedgang i hele Asia og har forverret seg kraftig siden Trump holdt talen.

Oljeprisen (brent spot) har stupt med over seks prosent. Kronen har svekket seg med 13 øre mot amerikanske dollar og lå på 9,86 kroner klokken 3:30 natt til torsdag. Den har brutt gjennom 11 kroner for en euro for første gang og har vært nede på 11,15 kroner i løpet av natten.

Trump har målt sin egen suksess som president med hvordan de amerikanske aksjemarkedene har gjort det. Nøkkelindeksene på Wall Street har falt med rundt 20 prosent siden toppen.

– Dette er ikke en finanskrise, sa Trump. Dette er et noe midlertidig som vi som vil komme oss over – som land og verden, sa han under talen.

Dow Jones futures ligger an til å falle med rundt 1075 poeng på torsdag. Slår dette til vil nøkkelindeksen starte dagen på 22.500.

Ved nyttår startet nedtellingen til at børsindeksen skulle passere 30.000 i løpet av kort tid. Den nådde en topp på 29.551 for nøyaktig en måned siden – den 12. februar.

Ulogisk å skjerme Storbritannia

Storbritannia, som har registrert 450 smittede, inngår ikke i reiseforbudet, som foreløpig skal vare i 30 dager.

Amanda Sloat, seniorforsker ved tenketanken Brookings, spør hvorfor Storbritannia ble fritatt for reiseforbudet.

– Trumps innreiseforbud mot Europa, men ikke Storbritannia, er ulogisk. Storbritannia har flere tilfeller av koronavirus enn mange EU-land. Den britiske helseministeren testet nettopp positivt. Storbritannia har fortsatt åpne grenser mot EU. Virus bryr seg ikke om grenser, skriver hun på Twitter.

Det omfatter heller ikke transport av varer.

– Smarte tiltak nå vil forhindre smitte i morgen, sa Trump, som karakteriserte det nye koronaviruset som et «utenlandsk virus».

Avviste kritikk

Målet med talen var å forsøke å fjerne kritikken som har kommet mot hvordan han har håndtert koronavirusutbruddet. Dette avviste Trump på nytt under talen, og viste til hvordan USA allerede i januar innførte innreiseforbud fra Kina til USA.

– Viruset vil ikke ha en sjanse mot oss. Ingen nasjon er mer forberedt eller mer fleksibel til å håndtere dette enn USA, sa Trump.

Det er foretatt begrenset testing av pasienter i USA.

– Dette er de mest omfattende tiltakene som et gjennomført i moderne historie for å konfrontere et virus. Jeg føler meg trygg på at ved å iverksette disse tiltakene vil vi redusere trusselen mot våre innbyggere betydelig. Til slutt vil vi raskt kunne beseire dette viruset, sa Trump.

Idet Trump bekreftet innreiseforbudet var det 200 fly i luften på vei mellom USA og det europeiske kontinentet, ifølge Flightradar24.

India stenger grensene

Indiske myndigheter har bestemt seg for å kansellere alle turistvisum frem til 15. april. Det er kun registrert 60 smittede i landet. Det har vært svært begrenset testing av innbyggerne.

– Gudskjelov dette virusutbruddet ikke startet i et land som India. Det er absolutt ingen mulighet for at indiske myndigheter kunne reagert på den måten kineserne har gjort. Det er det positive med den kinesiske modellen, sa Jim O’Neill, som har vært sjeføkonom for Goldman Sachs, og er styreformann for den anerkjente britiske tenketanken Chatham House, til CNBC på onsdag.

Han anbefalte vestlige land om å igangsette samme type tiltak som Kina for å isolere utbrudd.

Skuespilleren Tom Hanks og hans kone bekreftet i natt at de har fått påvist smitte under et opphold i Australia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.