Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ble det registrert over 183.000 nye tilfeller av koronaviruset covid-19 i løpet av 24 timer i helgen. Dette er den største økningen på ett døgn. Brasil lå på smittetoppen med over 50.000 nye bekreftede koronatilfeller – fulgt av USA og India.

Mot ti millioner smittede

De to første månedene av pandemien var det 85.000 smittede. De siste to månedene har det vært seks millioner bekreftede smittede. Fortsetter spredningen i samme tempo vil det være ti millioner bekreftede smittede i hele verden ved utgangen av juni måned – og en halv million dødsfall.

– De neste seks månedene kan vi få like mange tilfeller som de siste seks månedene – eller i ekstreme tilfeller kanskje flere. Alt avhenger av hvordan folk og myndigheter forholder seg, sier professor John Mathews ved University of Melbourne’s School of Population and Global Health til South China Morning Post.

Mange land har forsøkt å fjerne en del av restriksjonene de siste ukene. Dette har ført til en kraftig økning i smitten, blant annet i amerikanske delstater, men også sporadiske utbrudd i Sør-Korea, Japan, Australia og Kina – land som har hatt pandemien under kontroll.

Putin har installert antiseptiske kamre både hjemme og i Kreml
Russland har tredje flest bekreftede koronatilfeller i verden.
00:29
Publisert:

I Tyskland har reproduksjonen steget kraftig til 2,88 over fire dager – nesten tre ganger høyere enn hva som er nødvendig for å få kontroll på smitten, ifølge Robert Koch Institute (RKI).

Hovedårsaken er blant annet smitteutbrudd ved et slakteri i Gütersloh ved Bielefeld, som fortsatt ikke er under kontroll. Det var også opptøyer i Goettingen etter at 700 mennesker i et leilighetskompleks ble plassert i karantene. 120 er bekreftet smittet.

Fortsatt spredning

– Verden må våkne opp og forstå at tidligere pandemier ofte tok flere år. Hvorfor tror vi fortsatt at dette er en noe som vil være over på fire måneder, sa direktør Michael Osterholm ved Centre for Infectious Disease Research and Policy ved University of Minnesota til søndagsshowet «Meet the press».

Han tror ikke pandemien kan sammenlignes med et influensautbrudd som går i bølger og sier at det fortsatt er første bølge av pandemien som smitter i USA.

– Slik det er nå tror jeg ikke dette vil roe seg gjennom sommeren og inn i høstmånedene. Jeg tror ikke vi vil se to eller tre bølger. Jeg tror dette er mer som en skogbrann. Hvor det er tørr skog vil brannen spre seg. Akkurat nå har vi mange mennesker som er mottagelig for smitte, sa han.

Minst 12 måneder til

Det er 2,2 millioner nye smittede i USA og antallet har i helgen økt med over 30.000 hver dag – det høyeste dagssmitten på syv uker.

President Donald Trump mener at økt testing er årsaken til at smittestatistikkene øker. På valgkampmøtet i Tulsa i Oklahoma i helgen sa Trump at koronatesting er et tveegget sverd.

– Når du tester i dette omfanget, så vil du finne flere folk, flere tilfeller. Så jeg sa til folkene mine: Ro ned testingen, sa Trump, som i et intervju med Fox News sa at koronaviruset vil forsvinne.

– Nei, det vil ikke forsvinne og det vil være her i minst 12 måneder til, som er det mest optimistiske scenarioet for å utvikle en vaksine, sier direktør Ashish Jha ved Harvard Global Health Institute til CNN.

I Europa øker antall smittede med rundt 4000 daglig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.