Legemiddelet er blitt brukt i behandling av pasienter med covid-19, men altså til liten nytte, ifølge WHO-studien, som avisen har fått tilgang til.

Funnet kommer fra den ventede «Solidarity»-studien, der WHO har undersøkt virkningen av Remdesivir og tre andre potensielle medisiner mot covid-19, blant dem hydroksyklorokin, hos 11.266 sykehusinnlagte pasienter.

Ingen av de fire behandlingene påvirket dødeligheten i særlig grad, og sørget heller ikke for at færre måtte bli lagt i respirator.

Ei heller hadde legemidlene noen åpenbar virkning på hvor lenge pasientene ble liggende på sykehus, heter det i studien.

Forskerne understreker imidlertid at studien primært er ment å skulle måle effekt på dødeligheten til sykehusinnlagte pasienter. Studien er heller ikke blitt fagfellevurdert.

EU-kommisjonen har inngått en felles innkjøpsavtale med Gilead, som produserer Remdesivir, om kjøp av 500.000 behandlinger med legemiddelet til bruk på covid-19-pasienter.

Rammeavtalen dekker alle EU- og EØS-landene, inkludert Norge. I tillegg er Storbritannia og seks andre land med på den.

Den er også tillatt i USA i behandling av covid-19-pasienter som trenger oksygentilførsel.

Opprinnelig ble legemiddelet produsert som en potensiell ebolamedisin.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.