Antall bekreftede smittede fra det nye koronaviruset, også kalt Wuhan-viruset, er på nesten 25.000 onsdag morgen. Dette er nesten 40 ganger flere enn hva det var da storbyen Wuhan ble isolert fra omverdenen for nesten to uker siden. Nå øker smitten raskt i andre områder.

– Spredningen av koronaviruset er det nye ukjente som markedene frykter. Vi tror at det vil gi mer smerte enn gevinst de neste månedene, sier direktør Aneeka Gupta hos WisdomTree Investments til CNBC.

Etter kraftig fall ved de kinesiske børsene på mandag har det vært en oppgang de to siste dagene. Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen steg med over to prosent onsdag formiddag. Shanghai-børsen er 1,5 prosent høyere.

– Smitte mellom mennesker

Ti personer som var om bord et cruiseskip utenfor Japan har fått påvist smitte av koronaviruset. De er innlagt på et sykehus og plassert i karantene. Totalt var det 3700 passasjerer om bord på Diamond Princess, som var i Hongkong i slutten av januar.

Alle ombord på cruiseskipet er ilagt karantene i 14 dager. Det gjøres klar en ferje hvor inntil 300 mennesker kan plasseres i karantene.

Åtte år gammelt pestspill gjør plutselig suksess. Produsenten: – Husk at det er et spill
Dataspillet Plague Inc. trender på grunn av coronaviruset.
00:59
Publisert:

I Hongkong er det bekreftet smitte hos fire personer som ikke har vært i Kina. Helsepersonell streiker og forlanger at grensen til Kina stenges.

– Det kan være usynlige smittekjeder i lokalsamfunnene. Vi utelukker ikke en omfattende spredning av viruset i fremtiden, sier Chuang Shuk-kwan som leder avdeling for smittsomme sykdommer ved Folkehelseinstituttet i Hongkong til CNN.

Også i Thailand og Singapore er det registrert en økning i antall smittede. Denne smitten har skjedd mellom mennesker og er til stor bekymring for eksperter. I Singapore har smitten skjedd via et utsalg hvor det har vært mange kinesiske turister.

– Det er en intens smitte mellom mennesker i Hubei, sa WHO-direktør Sylvie Briand, som leder avdeling for Global Infectious Hazard Preparedness, på en pressekonferanse på tirsdag.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det foreløpig ikke snakk om en pandemi, men et virusutbrudd flere steder i verden. USA og landene i Sørøst-Asia forbereder seg på en pandemi.

Eksperter er bekymret over hvordan spredningen av viruset skjer i andre land – langt unna episenteret i Kina, hvor det startet rundt nyttår.

– Dette tyder på en betydelig økt risiko for smitteoverføring i lokalsamfunnene og kan føre til storstilte utbrudd, sier lege Chuang Shuk-kwan, som leder Center for Health Protection i Hongkong til nyhetsbyrået AP.

– Risiko for verdensøkonomien

USAs tidligere sentralbanksjef Janet Yellen sa på tirsdag at koronaviruset utgjør en risiko for verdensøkonomien.

– Dette skyldes ikke minst at Kina er så viktig for verdensøkonomien. Det er nødt til å bli ringvirkninger for resten av verden. Det er fortsatt enorm usikkerhet rundt utbruddet og om dette lar seg kontrollere. Det er en betydelig bekymring, sa Yellen ved George Washington University.

Store deler av Kina holder stengt denne uken.

«Hvis stengingen av fabrikkene forlenges kan utbruddet forårsake betydelig mer alvorlig skade for andre fremvoksende land, spesielt i Asia, og oljeproduserende land», skriver analyseselskapet Capital Economics.

2020 skulle være året hvor Kina kunne begynne å rydde opp i økonomien, få fart på reformarbeidet og få på plass en mer omfattende handelsavtale med USA. Alt er foreløpig satt på vent.

– Virusutbruddet har kommet på et veldig dårlig tidspunkt for Kina. Ikke bare har veksten avtatt betydelig i andre halvår i fjor. I år skulle Kina rydde opp i gjeldsproblemene, sier sjeføkonom Diana Choyleva hos Enodo Economics til CNBC.

Mot teknisk resesjon

Choyleva karakteriserer isoleringen av Hubei-provinsen som «enestående» og «alvorlig». Analyseselskapet har kalkulert den økonomiske veksten i Kina siden 2005 og tror det vil komme elendige økonomiske statistikker de neste månedene fra verdens nest største økonomi.

– Hvis vi antar dette vil være som sars-utbruddet; jeg mener dette er verre – tror jeg Kina vil komme inn i en teknisk resesjon i første halvår, sier hun.

En teknisk resesjon defineres som en nedgang i bruttonasjonalproduktet i to kvartaler på rad. I fjor fikk Kina en vekst på 6,1 prosent.

Pantheon Macroeconomics tror den kinesiske veksten i første kvartal vil ende på under to prosent på grunn av at fabrikker og butikker holder stengt.

– Dette er ganske sjokkerende. Det er alvorlige konsekvenser på første kvartal, sier sjeføkonom for Asia, Freya Beamish, hos Pantheon Macroeconomics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.