Den nyvalgte presidenten Emmanuel Macron har høstet mye ros for sine forslag for å endre Frankrikes økonomiske politikk, både nasjonalt og internasjonalt.

Verdens finansmarkeder pustet lettet ut da han på søndag slo høyrepopulistiske Marine Le Pen med suverent flest stemmer. Takkemeldinger fra flere statsoverhoder, deriblant Angela Merkel, Theresa May og Donald Trump, har rent inn siden Macron sikret seg presidentembetet med 66 prosent av stemmene. 

Nå får Macron også skryt av et av verdens tre største kredittvurderingsbyråer. Amerikanske Moody's gir den nyvalgte presidentens pluss i boken for hans økonomiske planer.

Derfor er de positive til Macron

Moodys trekker frem Macrons ledighetsprogram, hans forslag om å kutte selskapsskatten fra 33,3 prosent til 25 prosent, lavere lokale skatter og lavere arbeidsgiveravgift for selskap og individer, som grunner til at de gir en positiv kredittvurdering til den tidligere økonomiministeren.

I tillegg til at han har lovet å holde underskuddet på statsbudsjettet under tre prosent av bnp over hans femårige presidentperiode, og å kutte offentlige utgifter med 60 milliarder euro innen 2022.

– Vi vurderer Macrons politiske linje som kredittpositiv for Frankrike, skriver analytikerne i Moody's i rapporten. 

Men de fremhever at veldig mye kommer til å avhenge av at presidentadministrasjonen og parlamentet klarer å samarbeide. 

Dette kan svekke landets sterke rating

For første gang i historien kommer ikke presidenten fra et av landets tradisjonelle etablerte politiske partier.

Analytikerne i Moody's påpeker at utfallet av det lovgivende valget fra 11.–18. juni vil avgjøre hvilke muligheter Macron har til å implementere nye reformer gitt at hans politiske parti La Republique en Marche har syltynne sjanser for å skaffe seg flertall i nasjonalforsamlingen.

Sjeføkonom og partner i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management Bjørn-Roger Wilhelmsen sa til DN forrige uke at Macron trenger stor oppslutning dersom han skal få gjennomslag for sin politikk. Han trenger 289 representanter for å skaffe seg flertall. 

Macrons muligheter for å ta tak i Frankrikes økonomiske utfordringer avhenger av at han får støtte fra parlamentet.

– Hvis Macron og parlamentet ikke kommer til enighet kan Frankrike stå overfor fem år der økonomien driver uten retning, noe som vil undergrave landets sterke kredittrating, skriver Moodys i rapporten.

– Svak gjeldshistorie

President Macrons nye administrasjon står overfor betydelige økonomiske utfordringer hva gjelder Frankrikes høye gjeld og den svake veksten i økonomien, skriver byrået, som peker på at den offentlige gjelden er nær 100 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (bnp), og at det er lite sannsynlig at den vil synke merkbart før 2020.

– Frankrike har en svak historie med gjeldsreduksjon som går flere tiår tilbake og vil høyst sannsynlig fortsette, skriver Moody's.

Samtidig er vekstpotensialet til Frankrike relativt svakt, med en veksttrend som trolig ikke blir høyere enn 1,5 prosent grunnet mangelen på betydelige vekstfremmende reformer.

– Macron vil støte på utfordringer på alle disse områdene, skriver de videre. 

Evnen til å utforme og innføre en politikk som øker veksten og å snekre sammen et godt budsjett som blir det som avgjør ratingen og utsiktene til Frankrike, tror Moody's.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «Frantz»
Død soldat. Avdøde Frantz spiller på sett og vis hovedrollen i et drama der han ikke får være med, der Anna (Paula Beer) og Adrian (Pierre Niney) er sterkt knyttet til hans skjebne.
02:01
Publisert: