Teknologikjempen Apple stanser salget av produkter gjennom Apple Store i Russland, melder flere amerikanske medier tirsdag.

Per nå er alle produkter i Apples nettbutikk merket som «utilgjengelig» for salg og levering til Russland.

– Vi har iverksatt en rekke tiltak som svar på invasjonen. Vi har stoppet alt salg av produkter i Russland. I forrige uke stoppet vi eksporten til vår salgskanal i landet. Apple Pay og andre tjenester har vært begrenset, sier en talsperson for Apple til CNBC.

Apple har også fjernet muligheten for å laste ned de statseide russiske mediene Russia Today (RT) og Sputniks apper i andre land enn Russland.

– RT og Sputnik er ikke lenger tilgjengelig for nedlastning i App Store utenfor Russland. Og vi har deaktivert både trafikk og live-hendelser i Apple Maps i Ukraina som et sikkerhets- og føre-var-tiltak for ukrainere, sier talspersonen.

Tiltak fra flere selskaper

Flere store selskaper har innført begrensninger og stanset virksomhet i Russland de seneste dagene:

  • Facebook-eier Meta har sperret statlige russiske medier fra å annonsere på plattformene deres, ifølge Bloomberg. Som et motsvar til dette har Russland sagt at landet delvis vil begrense russiske innbyggeres tilgang på Facebook. Russland har også anklaget Meta for å sensurere russiske medier
  • Google har også hindret statlige russiske medier fra å tjene penger på annonsering på Googles nettsider, apper, samt Youtube-videoer.
  • Treningsgiganten Nike har stanset salget av produkter i Russland, ifølge CNBC.
  • Den svenske bilprodusenten Volvo har også stanset salget av biler til Russland.
  • Flere oljeselskaper, deriblant norske Equinor, Shell og BP, har startet prosessen med å trekke seg ut av Russland, samt å avslutte samarbeid med russiske selskaper.
  • Mastercard og Visa varslet tirsdag at de nå blokkerer russiske bankkort.

De vestlige landenes økonomiske straffereaksjonene mot Russland fortsetter å trappes opp. Frankrikes finansminister varslet tirsdag at landet akter å «fremkalle sammenbrudd i den russiske økonomien».

Foreløpig har imidlertid sanksjoner mot Russlands energisektor i hovedsak uteblitt. Tirsdag melder amerikanske The Wall Street Journal at USAs president Joe Biden er under press fra kongressen om å komme med sanksjoner mot russisk energisektor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.