Mens krigen i Ukraina herjer, rykker ukrainske myndigheter ut for å advare om at russiske hackere sprer propaganda om at landet har overgitt seg.

«Fienden har brutt seg inn på nettsidene til lokale myndigheter, og sprer løgner om en angivelig kapitulasjon, og at det er signert en fredsavtale med Russland. Det er FALSKT!»

Denne beskjeden sendte SSSCIP, Ukrainas statlige senter for informasjonskrig, ut torsdag kveld.

Reuters har kontaktet ukrainske myndigheter, men ikke fått klarhet i hvilke nettsteder som er hacket.

En frekk forfalskning

Etter flere dager med kraftige kamper, har russerne rykket frem mot flere større ukrainske byer, og hevder å ha tatt kontroll over byen Kherson med om lag 300.000 innbyggere.

Det pågår også harde kamper rundt kjernekraftverket Zaporizjzja, sør i Ukraina. Dette er europas største.

Det ukrainske statlige kjernekraftselskapet Energoatom har rykket ut og advart innbyggerne i den nærliggende byen Enerhodar om at lokale nettsider sprer falske nyheter.

«Flere nettsteder tilhørende Enerhodar kringkaster en appell fra den ukrainske presidenten om å overgi seg. Dette er en frekk forfalskning. Okkupantene bruker alle midler for å stoppe den heroiske motstanden i byen» skrev Energoatom på en Telegram-kanal torsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Interfax Ukraina.

Barrikaderer Europas største atomkraftverk
En video fra Enerhodar bystyre viser innbyggere som blokkerer tilgangen til Europas største atomkraftanlegg, Zaporizhzhya-anlegget i Sør-Ukraina.
00:41
Publisert:

Advarer om «deepfake»

Russlands krig mot Ukraina har krev hundrevis av menneskeliv og har forårsaket enorme materielle ødeleggelser. Parallelt med krigen på bakken, kjemper partene også på nett.

Onsdag advarte Spravdi, et ukrainsk senter for informasjonskrigsføring, om at russerne kunne bruke en såkalt «deepfake» av presidenten, altså en manipulert, men tilsynelatende ekte video.

«Se for deg å se Volodomyr Zelenskij på tv, mens han overgir seg. Du ser det og hører det, så det er sant. Men det er ikke sant, det er deepfake-teknologi» skriver Spravdi på Telegram.

Disse videoene, skapt med kunstig intelligens, er nærmest umulig å skille fra ekte vare, heter det i posten.

«Målet er å desorientere, spre panikk og fortvilelse blant borgerne, og overtale våre tropper til å overgi seg. Men vær trygge, Ukraina vil ikke overgi seg! Russland kan bare skape en falsk seier, stenge internettet og all kontakt med omverdenen, skriver Spravdi videre.

Dette sier folk på gaten i Beijing om krigen i Ukraina
– Hvis Russland blir ødelagt, vil vi bli de neste.
01:20
Publisert:

Kriger på nett

Cyberkrigen mellom Russland og Ukraina har pågått siden lenge før russerne krysset grensen og angrep Ukraina. DN skrev før invasjonen om den norske sikkerhetseksperten Snorre Fagerland, som hadde identifisert et enormt nettverk av russiske nettsteder som utga seg for å tilhøre ukrainske myndigheter, formodentlig klare til større cyberoperasjoner.

Blant disse var en tro kopi av nettsiden ukrainske parlamentsmedlemmer bruker når de skal logge seg inn i det ukrainske parlamentet.

På andre siden står blant annet «Cyberkosakkene» som DN skrev om nylig, en gruppe nettkrigere blant de mange tusen som utfører cyberangrep fra ukrainsk side.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.