Det er blitt gjort «betydelige fremskritt» på en 15-punkts fredsplan mellom Russland og Ukraina, skriver den engelske avisen Financial Times onsdag ettermiddag.

I planen skisseres det opp våpenhvile og russisk tilbaketrekning, dersom Kyiv erklærer seg nøytrale og aksepterer begrensninger på sine militære styrker, skriver FT, som viser til tre kilder med kjennskap til saken.

Planen ble diskutert mellom partene for første gang mandag, og vil innebære at Ukraina legger vekk Nato-ambisjoner, samt lovnader om å ikke være vert for utenlandske militærstyrker i bytte mot beskyttelse fra for eksempel USA, Storbritannia og Tyrkia.

Skeptiske til Russlands villighet

Onsdag uttalte både russiske og ukrainske tjenestepersoner at det er fremgang i samtalene, selv om ukrainsk side ifølge FT er skeptiske til om Russlands president Vladimir Putin virkelig ønsker å få til en fredsavtale.

Ukrainske tjenestepersoner skal være bekymret for at Russland simpelthen kjøper seg tid for å omorganisere sine styrker, for så å fortsette offensiven.

– Enhver fredsavtale vil innebære russiske styrker forlater ukrainsk territorium som er blitt okkupert siden invasjonen startet, sier Mykhailo Podolyak, en av rådgiverne til Ukrainas president, til FT.

En mulighet som skal være bordet er at Ukraina i forbindelse med en eventuell fredsavtale vil gjøre seg selv nøytral, på samme måte som Sverige og Østerrike. Russland ønsker da at Ukraina ikke blir en del av Nato eller har militære baser i landet.

Putins pressetalsperson Dmitry Peskov sa at denne løsningen er noe som blir diskutert mellom Russland og Ukraina nå, mens Russlands utenriksminister Sergei Lavrov sa at det nærmer seg enighet om «spesifikke formuleringer».

Forholdet mellom Ukraina og Vesten kan fortsatt bli et stort hinder i forhandlingene. Det samme gjelder statusen til okkuperte territorier som ble tatt fra Ukraina i forbindelse med krigen i 2014, da separatister tok kontroll over deler av Donbas-regionen samtidig som Russland annekterte Krim-halvøya.

Talte til Kongressen i USA

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte onsdag ettermiddag til kongressen i USA. Der takket han for den overveldende støtten fra landet.

Han trakk frem store hendelser fra USAs historie da han talte til kongressen onsdag ettermiddag. Japans overraskelsesangrep på Pearl Harbor og terrorangrepet 11. september 2001 ble brukt som eksempler på overraskende og overveldende angrep fra lufta.

– Ingen ventet det, ingen kunne stanse det. Vårt land opplever det samme hverdag, hver natt, i tre uker, sa Zelenskyj.

Han trakk igjen fram ønsket om en flyforbudssone over Ukraina, og sa at Russland har gjort himmelen over landet om til en dødssone. For å illustrere poenget viste han en video av det som skal være russiske angrep mot sivile mål.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.