Tirsdag kveld opplyste Polens hoveddistributør av gass, PGNIG, at det hadde blitt informert av den russiske energigiganten Gazprom at Russland vil stanse all gassleveranse til Polen onsdag, etter at Polen har nektet å betale for gass i russiske rubler. Rundt 60 prosent av gassen Polen importerer, kjøpes av PGNIG fra Gazprom, ifølge BBC.

Noen timer senere varslet bulgarske myndigheter at eksporten av russisk gass til Bulgaria også vil stanses. Ifølge NTB har gasselskapet Bulgargaz fått varsel om at leveransene av naturgass fra Gazprom stanser 27. april, altså onsdag.

Gassanalytiker i Rystad Energy, Sindre Knutsson, sier dette viser at Putin nå gjør alvor av trusselen om at Russland vil stanse gasstilførsel dersom landet ikke får betalt i rubler.

– Markedet har nesten vært litt stille, men nå så vi plutselig en konkret reaksjon på rubelkravene.

– Kan få mye større bevegelser

Europeiske gasspriser, målt ved den nederlandske referanseindeksen TTF, steg 15 prosent i ettermiddag, før prisene falt ned igjen til en oppgang på rundt seks prosent.

Knutsson beskriver det som en «sterk reaksjon», og mener det skyldtes at markedet fryktet at flere ville følge etter. Selv tror han det vil skje.

– Jeg venter at det kommer flere slike annonseringer. Vi kan få mye større bevegelser enn de 15 prosentene vi så i dag. Polen er ikke et lite marked, men konsekvensene vil bli mye større dersom volumene inn til for eksempel Tyskland blir stanset, sier Knutsson.

Knutsson understreker at det er vanskelig å si noe konkret, og sier man bare må vente og se.

– En ting er forhandlinger land til land – til syvende og sist vil mye også være opp til enkeltkjøpere, sier Knutsson.

Rystad Energy-analytiker Sindre Knutsson.
Rystad Energy-analytiker Sindre Knutsson. (Foto: Jon Skille Amundsen)

Gassprisene nådde all-time high på rundt 345 euro per megawattime i starten av mars, da markedsaktørene fryktet for en kraftig begrenset eller full stans i russisk gasstilførsel til Vest-Europa. Tirsdag var sluttkursen 99 euro per megawattime – fortsatt mange ganger over normalnivåer.

– I februar og mars var vi inne i vintersesongen. Over sommeren, hvis risikoen for en kraftig stans i volumene øker, kan vi komme til å se prisene vi hadde i februar og mars på nytt, sier Knutsson.

Vil kreve erstatning

PGNIG sier det vil kreve erstatning for kontraktsbrudd, ifølge Bloomberg. Samtidig opplyser selskapet at det ikke har noen utestående betalinger til Gazprom.

Ifølge BBC skal en stans i gassleveransene ikke være et umiddelbart problem for Polen. Landets lagre er 70 prosent fulle, det kan øke importen av flytende naturgass (lng), og senere i år vil en ny rørledning som frakter norsk gass settes i drift. I så måte er Polen forberedt, sier Knutsson.

– Polen sine kontrakter med Russland utløper i slutten av 2022, så det er allerede planlagt for stopp i volumer. Nå skjer det bare åtte måneder tidligere enn planlagt, sier Knutsson.

Tidligere tirsdag annonserte Polen sanksjoner mot 50 russiske oligarker og selskaper, inkludert Gazprom, ifølge CNBC. Sanksjonene innebærer at oligarkenes og selskapenes eiendeler kan bli frosset. Disse sanksjonene kommer i tillegg til de som er ilagt av EU-landene i fellesskap.

Tilsvar til sanksjoner

I mars det kjent at Russlands president Vladimir Putin ville kreve at ikke-vennlige land måtte betale for russisk gass i rubler. Uttalelsene kom som tilsvar til de mange sanksjonene som er innført mot Russland etter at landet invaderte Ukraina.

Uttalelsene fra Putin møtte stor motstand og G7-landene, som består av Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA, ble enige om at de ikke aksepterer kravet til Putin. De beskrev det som uakseptabelt. Også Europakommisjonen oppfordret selskaper til å fortsette å betale for gassen fra Russland i den valutaen som var avtalt i kontraktene med Gazprom.

I slutten av mars skal Putin ha ombestemt seg. Da uttalte talsperson Steffen Hebestreit fra den tyske regjeringen at Putin skal ha sagt til forbundskansler Olaf Scholz at landet likevel ville akseptere betaling for den russiske gassen i euro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.