Søndag kom bildene og rapportene som viste at flere titall sivile ukrainere var funnet i massegraver i Butsja utenfor Kyiv. Ifølge ukrainske myndigheter skal om lag 340 lik være hentet fra byen etter den russiske tilbaketrekningen.
Vestlige ledere var raske til å fordømme Russland for drapene, og flere stilte krav om ytterligere sanksjoner mot Russland. Mandag var EU i gang med hastebehandling.
– Det jobbes på spreng med nye sanksjoner mot Russland, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i en pressemelding.
To ikke navngitte EU-tjenestemenn oppgir ifølge CNBC at disse sanksjonene mest sannsynlig begrense leasing av fly samt import og eksport av stålprodukter, luksusvarer og flydrivstoff.
Forsker Pernille Rieker ved Norsk utenrikspolitisk institutt påpeker imidlertid at det som i stor grad gjenstår, er den russiske energieksporten.
– Det neste man har snakket om har vært å eventuelt kutte kjøp av russisk gass, men dette har det vært en del uenighet om. Særlig Tyskland har vært skeptiske til dette, da det er vanskelig for dem å erstatte tilførselen av gass fra Russland, sier forskeren til DN.
EU-landene skal, ifølge kildene til CNBC, være delt når det kommer til dette spørsmålet.
Blandede signaler
Tyskland er et av landene som er særlig avhengig av russisk gass. Likevel uttalte Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht at EU måtte diskutere å kutte importen som følge av massakren i Butsja.
– Det må komme et tilsvar, sier Lambrecht til den tyske kringkasteren ARD, ifølge Sky News.
Dette var imidlertid ikke Tysklands finansminister Christian Lidner helt enig i.
– Vi må kutte alle økonomiske bånd til Russland, men for øyeblikket er det ikke mulig å kutte gassforsyningen. Vi trenger litt tid, sa Lidner da han ankom et møte for eurosonens finansministre mandag.
Han la til at å kutte russisk gassimport som en sanksjon mot Russlands invasjon av Ukraina ville skade flere enn bare Russland.
– Så vidt jeg skjønner har de ulike ministrene i Tyskland litt ulike syn på hvor langt man kan gå med sanksjonene. Så det er nok en diskusjon internt i regjeringen, sier Rieker til DN, og fortsetter:
– Mye tyder på at Tyskland ikke vil gå med på å kutte importen av russisk gass, men det er sannsynlig at importen av olje og kull kuttes, og at man strammer til de sanksjonene som allerede er innført.
Kan ramme Europas økonomi hardt
Den russiske staten beregnes å tjene 321 milliarder dollar på energieksport i år, over 30 prosent mer enn i fjor, ifølge beregninger som Bloomberg Economics har gjort. Årsaken til inntektsøkningen er de høye gass- og oljeprisene på verdensmarkedet.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea påpeker at energi er det gjenstående området.
– Det er en veldig viktig inntektskilde for Russland. Ville man ha rammet dem hardt, burde man ha tatt dette tidligere. Men så er den europeiske økonomien veldig sårbar nå, og sliter allerede med høye priser, energimangel og inflasjon, sier Bruce.
Sjefanalytikeren tror derfor ikke at kutting av russisk gass vil bli aktuelt i denne omgang, og påpeker at det sitter spesielt langt inne for Tyskland.
– Ser man på gassprisene, så tror jeg også de ville vært høyere om man trodde dette ville bli tilfelle, sier Bruce.
Skulle det likevel bli tilfelle at de russiske gasskablene kuttes av som følge av drapene på sivile i Butsja, mener Bruce man må regne med at dette vil ramme den europeiske økonomien hardt.
– Man må regne med at sanksjonering av russisk olje og gass vil føre til økte energipriser, og at det vil ramme europeisk økonomi hardt. Landene kan ta opp lån for å beskytte forbrukere og bedrifter, men det vil gi en svak økonomisk vekst. I alle fall i første halvår, og muligens føre til en resesjon, sier Bruce.
Mandag kveld stiger oljeprisen rundt 2,6 prosent, og et fat brent spot nordsjøolje handles for rundt 107 dollar. Dette tilsvarer riktignok en nedgang på over 17 prosent siden det foreløpige toppnivået i starten av mars.
Kan sanksjonere olje og kull
Frankrikes president Emmanuel Macron har tatt til orde for å sanksjonere russisk olje- og kulleksport, ifølge Financial Times.
Bruce påpeker at det allerede er mange europeiske land som har boikottet russisk olje. Derfor selges allerede noe av den russiske oljen til nye områder, og gjerne med en stor rabatt, ifølge Bruce.
– Russland kan lettere sende olje til andre land som vil kjøpe den. Man er ikke like avhengig av infrastrukturen for eksport av olje som med gass. Det vil altså si at det er lettere for Russland å snu seg rundt og finne nye kjøpere for russisk olje, sier han.
– Vil det si at sanksjoner mot russisk olje ikke vil ha noe effekt?
– Jeg tror det vil ha en effekt, og det går nok fortsatt en del russisk olje til land i Europa. Men jeg tror sanksjonering av russisk gass vil ramme hardere.
Bruce tror også sanksjonering av olje og kull vil føre til høyere energipriser.
Rieker i Nupi mener på sin side det er vanskelig å si om sanksjonering av olje og kull vil ha noen reell effekt på Russlands krigføring.
– Russland tjener fortsatt mye penger på gasseksport, så det er ikke sikkert sanksjoner på olje og kull vil hjelpe stort. Putin virker også veldig bestemt, sier hun og legger til:
– Det viker som om det viktigste nå er å utføre en symbolsk handling. Det som har skjedd i Ukraina er så grusomt at man må reagere, og få sendt et signal om at dette er noe man fordømmer, sier Rieker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.