– Fienden har angrepet havnen i Odesa med Kalibr-missiler. To av missilene ble skutt ned av ukrainsk luftvern, mens to av missilene traff havnens infrastruktur, sier talsperson Sergij Bratsjuk fra militæradministrasjonen i Odesa lørdag.

Guvernør i Odesa, Maksym Martsjenko, hevder at flere personer er skadd etter angrepet, og sier infrastrukturen i havnen er delvis ødelagt.

Odesa ligger ut mot Svartehavet og spiller en viktig rolle i eksporten av korn.

Angrepet er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Kornavtalen

Ukrainske myndigheter melder om angrepet dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn.

Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

Ukraians president Volodymyr Zelenskyj mener angrepet på havnen i Odesa beviser at Russland atter en gang bryter inngåtte avtaler med Ukraina.

– Det beviser kun en ting, at uansett hva Russland sier og lover, finner de en måte å unngå å gjennomføre det på, sa presidenten lørdag.

FN og EU fordømmer angrepet

FNs generalsekretær António Guterres fordømte også det russiske rakettangrepet mot havnen i Odesa.

Han understreker at det er avgjørende at både Russland, Ukraina og Tyrkia holder sin del av kornavtalen som ble undertegnet fredag.

I avtalen er det slått fast at lasteskip med korn skal få sikker passasje gjennom Svartehavet. Det skal overvåkes og koordineres av en gruppe med base i Istanbul, som har representanter fra både Ukraina, Russland, Tyrkia og FN.

Guterres var selv til stede da avtalen mellom de to landene ble signert, sammen med representanter fra Tyrkia.

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer også angrepet og betegner det som forkastelig.

Russland bekreftet

Søndag bekreftet russiske myndigheter angrepet.

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, bekrefter Odesa-angrepet på Telegram søndag.

– Langdistanseraketter med høy presisjon skutt opp fra havet, ødela et forankret ukrainsk krigsskip og et våpenlager levert av USA til Kyiv-regimet, skrev det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Et annet anlegg som brukes til å reparere våpen, eid av det ukrainske forsvaret og en patruljebåt ble også ødelagt i angrepet, hevder Russland.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss hevder angrepet er bevis på at man ikke kan stole på Putin, og oppfordret til å finne løsninger for korneksporten som ikke involverer Russland.

– Dette beviser at vi ikke kan stole på et ord Putin sier, sa Truss.

– Russland bærer ansvaret

Også Ukrainas utenriksdepartement har en kraftig reaksjon til angrepet.

– Det russiske angrepet er et spytt i ansiktet til FNs generalsekretær Antonio Gueterres og Tyrkias president Recep Erdogan fra Vladimir Putin, som begge har anstrengt seg ekstremt for å oppnå avtalen, sier talsperson for departementet, Oleg Nikolenko.

– Dersom avtalen ikke blir oppfylt, vil Russland bære det fulle ansvaret for å forsterke den globale matkrisen, legger han til.

Den amerikanske ambassadøren til Kyiv, Bridget Brink, skriver på Twitter at Russland fortsetter å bruke mat som våpen.

– Russland må holdes ansvarlig, avslutter hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.