Russland sier landet vil redusere angrepene mot Kyiv og Tsjernihiv drastisk. Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået er beslutningen om dette fattet av det russiske forsvarsdepartementet. Beskjeden kom tirsdag, samme dag som utsendinger fra de to landene møttes for nye runder med samtaler.

Forsker ved Institutt for forsvarsstudier Karen-Anna Eggen, mener det ikke bør legges for mye i meldingene fra Russland.

– De har en historikk hvor de sier en ting og gjør noe annet, skriver hun i en epost til DN.

Dersom det likevel skulle vise seg å stemme at Russland nedjusterer i de to byene, frykter Eggen at dette vil medføre et økt fokus på de russiske angrepene i Øst-Ukraina. Det vil ikke nødvendigvis være gode nyheter, mener hun.

– Hvis Russland så oppnår suksess der, så vet vi ikke hva det gjør med kalkylen på andre områder av Ukraina igjen.

Kraftig fall i oljeprisen

Uansett mener Eggen utsagnet må tas med en stor klype salt:

– Altså, mest sannsynlig er dette et forsøk på å avlede oppmerksomhet og skape forvirring før de fortsetter krigføringen. De trenger en seier av et eller annet slag før de skal markere frigjøringsdagen 9. mai. I tillegg virker det ikke som Putin har endret særlig mening om hva denne krigføringen handler om og hva utfallet bør være.

Hovedlærer ved forsvarets krigsskole og oberstløytnant Palle Ydstebø, tør på sin side ikke si noe om troverdigheten til Russlands beskjed helt ennå.

– Dersom man ser at angrepene fysisk reduseres, kan vi stole på det Russland nå sier. For øyeblikket er det for tidlig å si, men det vil bli fulgt nøye med på utviklingen det neste døgnet, sier Ydstebø til DN.

– Kan utsagnet være et tegn på at Putin gir opp å vinne krigen militært?

– Det er altfor tidlig å si. Krigen er knapt i sin femte uke. Det er ikke all verdens tid for en krig. Men det kan være at det dreier seg fra å handle om tradisjonelle militære seire, til å handle mer om hvilke politiske gjennomslag man oppnår.

Energimarkedet reagerte raskt på beskjeden om russisk nedtrapping av angrep: Oljeprisen stupte mer enn seks prosent mandag ettermiddag, fra rundt 114 dollar til rundt 107 dollar fatet. Utover kvelden har oljeprisen hentet seg noe inn, og ved 20-tiden handles et fat Brent Spot nordsjøolje for godt over 110 dollar.

Håp om fremgang i samtaler

Ifølge Russlands viseforsvarsminister Gennadij Zjidko er beslutningen om nedtrappingen av angrepene mot de to ukrainske byene tatt for «å øke den gjensidige tilliten slik at det kan forhandles frem og undertegnes en fredsavtale med Ukraina». Det melder Financial Times korrespondent i Moskva, Max Seddon.

Tirsdag møttes nemlig utsendinger fra de to landene i Istanbul for en ny runde med samtaler. I forkant av disse skal Moskva angivelig ha droppet tre av sine opprinnelige krav, deriblant «denazifiseringen» av Ukraina. Det fortalte ikke navngitte kilder til Financial Times.

Også Ukraina har sagt seg villige til å fyre på kravene. Forrige uke sa president Volodymyr Zelenskyj at landet kunne droppe en Nato-søknad i bytte mot våpenhvile, russisk tilbaketrekking og garantier for Ukrainas sikkerhet.

Likevel tror Ydstebø at det er et stykke til en reell enighet kan oppnås.

– Foreløpig tror jeg at alt som går på forhandlinger dreier seg om sonderinger for å skape et grunnlag for reelle forhandlinger, sier oberstløytnanten.

I etterkant av tirsdagens samtaler, omtalte Russlands forhandlingsleder Vladimir Medinskij dem som konstruktive. Mykhailo Podoljak, som er en av den ukrainske presidentens nærmeste rådgivere, sier ifølge Reuters at partene diskuterte bindende garantier for Ukrainas sikkerhet, som vil gjøre det mulig for Ukraina å forholde seg nøytrale, samt mulighet for en våpenhvile for å løse den humanitære krisen som har oppstått i store deler av Ukraina.

Men også Eggen er skeptisk til den reelle fremgangen i samtalene.

– Hvis Russland hadde vært seriøse hva nedtrapping angår hadde de lagt ned våpnene og dratt i gang skikkelige forhandlinger. Det vi ser i dag er mer kontakt om noe annet, og det er vanskelig å se noen positive signaler gitt hvilke kort som ligger på forhandlingsbordet – og at Russland forsetter bombing og krigføring mens samtalene pågår.

– Vil sitte langt inne

Ifølge Ukrainas president Zelenskyj, skal situasjonen på bakken fortsatt være spent, til tross for at de ukrainske styrkene har hatt noen seire i konflikten. Han viste til at Irpin, som ligger i utkanten av hovedstaden Kyiv, er under ukrainsk kontroll igjen. Samtidig påpekte han at russiske styrker fortsatt kontrollerer den nordlige delen av Kyiv-regionen. Dette uttalte presidenten tidligere tirsdag.

Situasjonen er også svært vanskelig i Tsjernihiv, Sumy, Kharkiv, Donbas og regioner sør i landet, ifølge Zelenskyj.

Etter Russlands beskjed om at angrepene i Kyiv og Tsjernihiv skal reduseres kom, meldte imidlertid CNN-journalist Jim Sciutto at Russland har begynt å trekke styrker ut av Kyiv. Dette opplyste Sciutto i en Twitter-melding, informasjonen skal han ha blitt fortalt av to høytstående amerikanske tjenestemenn. USA skal allerede ha observert russiske troppeforflytninger.

Sciutto fortsetter med at uttrekkingen av styrker, etter USAs syn, ikke er en kortsiktig tilpasning for å omgruppere, men et langsiktig grep fra Russland for å ta tak i manglende avansering i nord.

Men ifølge Ydstebø kan det sitte langt inne for Russland å gi opp erobringen av Kyiv.

– I så fall har de gitt opp sitt viktigste krigsmål, som jo var å ta Kyiv og gjennomføre denne «denazifiseringen» av Ukraina ved å fjerne presidenten og erstatte ham med sin egne, russiskvennlige regjering. En innrømmelse av at man gir opp dette målet, vil sitte langt inne, sier Ydstebø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.