Oppdatering 22. november: Denne saken ble publisert tirsdag 15. november og siterte Associated Press (AP) på at en amerikansk etterretningskilde sa at det var russiske raketter som slo ned i Ukraina. AP har i etterkant trukket sin artikkel, ettersom den inneholdt det nyhetsbyrået selv kaller «feilaktig informasjon». DN har derfor oppdatert artikkelen med ny informasjon i etterkant av publisering.

Polen hever beredskapen til flere militære enheter, ifølge regjeringen i landet.

Beslutningen ble tatt tirsdag, etter at flere personer skal ha blitt drept i eksplosjoner i nærheten av grensen mot Ukraina.

De første rapportene, viderebrakt av Associated Press (AP), siterte en amerikansk etterretningskilde på at det var russiske raketter som slo ned i Ukraina. Dette avviste Russland.

Noen dager etter hendelsen kom det også frem at det sannsynligvis var russiskproduserte raketter som var en del av Ukrainas forsvarssystem som slo ned i Polen.

Polens president Andrzej Duda snakket tirsdag kveld med Nato-sjef Jens Stoltenberg om situasjonen, og også USAs president Joe Biden.

Landet satte i gang analyser av om artikkel 4 i Nato-traktaten skal utløses. Den sier at «partene vil rådslå med hverandre når som helst en av dem mener at noen parts territoriale ukrenkelighet, politiske uavhengighet eller sikkerhet er truet.»

I dagene etter ble det klart at en utløsning av artikkel 4 ikke var aktuelt, ettersom rakettene sannsynligvis var en del av Ukrainas forsvarssystem.

– Uttalelser fra polske medier og embetsmenn om at russiske raketter skal ha slått ned i området rundt landsbyen Przewodov, er en bevisst provokasjon for å eskalere situasjonen. Ingen angrep ble gjennomført mot mål nær den ukrainsk-polske grensen, sier det russiske forsvarsdepartementet ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

De nekter også for at bilder fra åstedet viser russiske våpen.

Ukrainske myndigheter meldte om en lang rekke russiske rakettangrep mot landet fredag, deriblant i Lviv – rundt 70 kilometer sør for den polske landsbyen Przewodów som skal ha blitt rammet av raketter.

Ifølge den ukrainske presidentens kontor avfyrte Russland flere enn 90 raketter mot Ukraina tirsdag, hovedsakelig rettet mot kritisk infrastruktur. Over 70 raketter ble angivelig skutt ned av det ukrainske forsvaret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.