Russland begrenser eksport av en rekke produkter og råvarer. Det melder Bloomberg tirsdag kveld. President Vladimir Putin skal angivelig ha signert ordren som svar på de kraftige vestlige sanksjonene i kjølvannet av landets invasjon av Ukraina.

Regjeringen skal ifølge Bloomberg ha fått beskjed om å utarbeide en liste over land som restriksjonene vil gjelde for i løpet av de to neste dagene, samt bruke tiden på å definere hvilke varer det skal gjelde.

Russland er en stor eksportør av olje og gass til Europa, men også andre råvarer som korn og metaller.

Det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti melder tirsdag om det samme, og skriver at tiltakene skal vare ut året.

Forbyr russisk olje og gass

Nyheten kommer i kjølvannet at USAs forbud mot import av russisk olje- og gass. Under en pressekonferanse avholdt litt etter klokken 17.00 norsk tid tirsdag kom bekreftelsen fra Biden og Det hvite hus: USA innfører forbud mot import av olje, gass og energikilder for øvrig fra Russland.

Oljeprisen holdt seg nær uendret på 132 rett etter bekreftelsen, men har siden falt nær fem prosent til 126 dollar fatet.

– Det var jo ventet og løftet frem i helgen. Det store spørsmålet er om Europa følger etter. Det har løftet oljeprisen litt, men det er mer usikkerhet om Europa innfører sanksjoner. USA kjøper såpass lite at det ikke betyr så mye i det globale bildet. Det er litt av grunnen til at USA går inn for det. Det er innenrikspolitisk viktig uten at det har så store konsekvenser for økonomien, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank etter bekreftelsen.

Russisk olje sto for åtte prosent av total amerikansk oljeimport i fjor, inkludert levering av råolje og uferdig brenselolje.

Få motsanksjoner

I går truet Russlands visestatsminister med å stanse all gass gjennom Nord Stream 1-rørledningen.

Til nå har Russland i liten grad gjengjeldt Vestens sanksjoner. EU, USA og en rekke andre land har på sin side innført svært strenge økonomiske sanksjoner mot Russland. I tillegg har en rekke internasjonale selskaper trukket hele eller deler av virksomheten i Russland.

Forrige uke sa Yaras visekonsernsjef Lars Røsæg til DN at han er bekymret for matsikkerheten i verden hvis Russland er ute av markedet.

– Men når det gjelder spørsmålet utover det om å trekke seg ut, så er jeg inne i det ekstremt krevende dilemmaet som går ut på at Russland utgjør en vesentlig andel av den globale råvaretilgangen for gjødsel, sa Røsæg.

For å lage såkalt fullgjødsel er Yara avhengig av råstoffene fosfat, kalium og nitrogen. For å sikre seg tilstrekkelig med råstoff, er selskapet avhengige av to russiske selskaper:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Phosagro, eiet av den russiske milliardæren og oligarken Andrej Gurjev er Yaras hovedleverandør av fosfat.
  • Uralkali, deleiet av den russisk/hviterussiske oligarken Dimitrij Mazepin, leverer produksjonskritisk kalium til den norske gjødselgiganten. Mazepin har nære bånd til Putin.