Søndag opplyste en ukrainsk tjenestemann at 57 døde var funnet i en grav i byen Bustja, en forstad til Kyiv. Minst ti lik var synlig, delvis begravet. Massegraven befinner seg bak en kirke i sentrum av byen og ble oppdaget etter at russiske styrker trakk seg ut av byen.

Reportere fra AFP så minst 20 lik, alle i sivile klær, strødd langs en boliggate i Butsja fredag. Én hadde hendene bundet bakpå ryggen, med sitt ukrainske pass ved siden av.

– Det som skjedde i Butsja og andre forsteder til Kyiv kan bare beskrives som folkemord, sa ordføreren i Kyiv, Vitalij Klitsjko til den tyske avisen Bild.

Bildene fra byen skaper også sterke reaksjoner hos vestlige ledere.

– Dette er en brutalitet mot sivile vi ikke har sett på flere tiår i Europa, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i et intervju med CNN.

Ifølge Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova er det funnet totalt 410 døde sivile i områder som de siste dagene er gjenerobret rundt Kyiv.

Varsler sanksjoner

– Slike bilder er som et slag i magen. Dette er virkeligheten hver eneste dag så lenge den russiske brutaliteten mot Ukraina fortsetter, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

Anniken Huitfeldt (Ap) sier at hun er rystet over rapportene fra ukrainske områder der Russland har trukket seg ut.

– Norge fordømmer angrep på sivile og sivil infrastruktur på det sterkeste. Slike angrep vil kunne bli ansett som krigsforbrytelser. En uavhengig etterforskning er nødvendig. De som står bak krigsforbrytelser, må bli holdt ansvarlige, skriver hun i en uttalelse til NTB.

Ødeleggelsene i en gate i Butsja. Bildet er tatt søndag, etter at ukrainske styrker gjenerobret byen.
Ødeleggelsene i en gate i Butsja. Bildet er tatt søndag, etter at ukrainske styrker gjenerobret byen. (Foto: Rodrigo Abd / NTB)

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock og Frankrikes president Emmanuel Macron krever også at de ansvarlige stilles for retten for krigsforbrytelser. Mens både den tyske statsministeren Olaf Scholz og hans britiske kollega Boris Johnson vil ha ytterligere sanksjoner mot Russland.

– Vi vil gå med på ytterligere tiltak i løpet av de neste dagene, sa Scholz søndag, uten å gi detaljer om hva nye sanksjoner kan innebære.

Russland hevder at bildene er arrangert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager Russland for å begå folkemord og forsøke å eliminere hele nasjonen Ukraina.

– Dette er folkemord. Eliminering av hele nasjonen og folket. Vi, Ukrainas borgere, ønsker ikke å bli underlagt den russiske føderasjonens politikk. Dette er grunnen til at vi nå blir angrepet og utryddet, sier Zelenskyj til det amerikanske TV-programmet «Face the Nation» søndag, ifølge en transkribering fra kanalen CBS.

Ukraina sendte allerede tre dager etter at den russiske invasjonen startet 24. februar inn en klage til Den internasjonale domstolen i Haag hvor de anklaget Russland for å «planlegge folkemordshandlinger».

Zelenskyj sa søndag at han har opprettet en spesiell enhet for å etterforske russiske krigsforbrytelser i Ukraina.

Russland hevder på sin side at bildene av døde fra massegraven i Butsja ikke er ekte, og at de er arrangert av ukrainske myndigheter.

Det russiske militæret benekter at de har drept sivile i Butsja, og sier at ikke en eneste sivilperson led overlast i den tiden Russland hadde kontrollen i byen.

FN vil granske

FN sier at funn av massegraver i Butsja reiser alvorlige spørsmål om krigsforbrytelser og grove brudd på folkeretten, og ber om at bevis blir tatt vare på.

Ifølge FN har ikke deres folk på bakken kunnet verifisere antallet på døde, eller opplysningene fra ukrainske tjenestemenn ennå.

– Men vi er svært bekymret for bilder og video som er tilgjengelig, ikke minst bilder av lik med hendene bundet bakpå ryggen, sier FN.

FN sier samtidig at de ikke kan utelukke at noen av de døde er ukrainske eller russiske soldater som har falt i kamp, eller at noen er sivile som har dødd av naturlige årsaker, som slag eller stress utløst av situasjonen eller mangel på helsetjenester.

– Uansett er det viktig å grave opp og obdusere og identifisere alle de døde, både for at pårørende kan varsles, og for å sikre bevis for eventuelle tiltaler for krigsforbrytelser, sier FN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.