* USA sender Switchblade-droner, såkalte «kamikaze-droner» til Ukraina, får flere medier bekreftet. Dronene er utstyrt med stridshoder og fjernstyres fra en pilot på bakken. De to aktuelle modellene har en rekkevidde på henholdsvis rundt en og tre mil og er utstyrt med gps.

Forsendelsen markerer et skifte i den amerikanske militærstøtten. Tidligere har det stort sett blitt sendt defensive våpen som panservernvåpen og antiluftskyts.

En politibetjent foran flere personer som er blitt drept under angrepet av et sykehus i byen Mariupol.
En politibetjent foran flere personer som er blitt drept under angrepet av et sykehus i byen Mariupol. (Foto: Evgeniy Maloletka/AP/NTB)

* Russland tyr til eldre og mindre effektive våpen, mener det britiske forsvaret. Det vil trolig føre til flere sivile tap, advarer Storbritannia. På grunn av vanskene Moskva har hatt med å oppnå målene sine, samt at de ikke har lykkes med å få kontroll over det ukrainske luftrommet, mener britene at Russland trolig har brukt «langt flere» langdistansevåpen enn opprinnelig planlagt.

– Dermed har de trolig måttet ty til våpen som er mindre effektive og med større sannsynlighet vil føre til sivile tap, skriver departementet i sin daglige Twitter-oppdatering om krigen.

* Det har kommet lite informasjon i natt om omfanget etter at et teater i Mariupol ble bombet onsdag. Ukrainske myndigheter sier at mellom 1000 og 1200 sivile brukte teateret som oppholdsrom.

Dette satellittbildet av en teaterbygning i Mariupol tatt for to dager siden, viser at det sto skrevet «BARN» på russisk med store, hvite bokstaver på plassen både foran og bak teaterbygningen.
Dette satellittbildet av en teaterbygning i Mariupol tatt for to dager siden, viser at det sto skrevet «BARN» på russisk med store, hvite bokstaver på plassen både foran og bak teaterbygningen. (Foto: Maxar Technologies/AP/NTB)

Satellittbilder av bygningen, tatt for to dager siden, viser at det er skrevet «BARN» på russisk med store, hvite bokstaver på plassen både foran og bak teaterbygningen. Ifølge myndighetene i byen ble også en svømmehall bombet.

* Ukraina har drept en fjerde høytstående russisk general, ifølge president Volodymyr Zelenskyj. Zelenskyj har ikke sagt hvilken general det skal være snakk om, men en tjenestepersonen i regjeringen identifiserer ham som generalmajor Oleg Mitjaev. Angivelig ble han drept av det høyreekstreme Azov-regimentet i nærheten av Mariupol.

Disse to satellittbildene fra det samme området i den ukrainske byen Sumy viser de store ødeleggelsene som følge av de russiske angrepene. Bildet til venstre er tatt 18. juli i fjor, mens bildet til høyre er tatt onsdag 16. mars.
Disse to satellittbildene fra det samme området i den ukrainske byen Sumy viser de store ødeleggelsene som følge av de russiske angrepene. Bildet til venstre er tatt 18. juli i fjor, mens bildet til høyre er tatt onsdag 16. mars. (Foto: Maxar Technologies/AFP/NTB)

Om påstandene viser seg å stemme, vil det bety at en femtedel av de om lag 20 russiske generalene som ifølge BBC antas å lede den russiske invasjonen, er drept til nå.

* FNs sikkerhetsråd skal ha krisemøte om den humanitære situasjonen i Ukraina torsdag. Norge er blant de seks landene som har tatt initiativ til møtet.

– Over tre millioner mennesker har flyktet fra Ukraina, og de menneskelige lidelsene for dem som er i landet, blir verre for hver dag som går. Vi har bedt om dette hastemøtet for å sikre at alle medlemmene i Sikkerhetsrådet er oppdatert om situasjonen for de sivile og konsekvensene av denne forferdelige krigen, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul i en kommentar til NTB.

Ukrainske flyktninger som er blitt fraktet av en kolonne av spanske taxisjåfører. Her har de stoppet ved en veirestaurant for en hvilepause. Spanske taxisjåfører gikk sammen og organiserte en kolonne fra Madrid til Polen for å bidra med humanitær hjelp og evakuering av ukrainske flyktninger.
Ukrainske flyktninger som er blitt fraktet av en kolonne av spanske taxisjåfører. Her har de stoppet ved en veirestaurant for en hvilepause. Spanske taxisjåfører gikk sammen og organiserte en kolonne fra Madrid til Polen for å bidra med humanitær hjelp og evakuering av ukrainske flyktninger. (Foto: Cesar Manso/AFP/NTB)
To taxisjåfører bærer ukrainske barn på en veirestaurant i den spanske byen Burgos.
To taxisjåfører bærer ukrainske barn på en veirestaurant i den spanske byen Burgos. (Foto: Cesar Manso/AFP/NTB)
Kolonnen av spanske taxisjåfører på en spansk motorvei onsdag.
Kolonnen av spanske taxisjåfører på en spansk motorvei onsdag. (Foto: Cesar Manso/AFP/NTB)

* Zelenskyj sa i en tale i natt at onsdagens forsøk på å opprette humanitære korridorer feilet fordi russiske styrker ikke stanset med luftangrep og forsikret at korridorene var trygge. Videre kalte han Russland for en «terrorstat» og ba om mer støtte fra Vesten.

Han henvendte seg også direkte til russere og ba dem spørre seg selv om beleiringen av Mariupol skiller seg fra beleiringen av Leningrad under annen verdenskrig, og han lovet russiske soldater som overgir seg, at de vil overleve, skriver The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.