De amerikanske ministrene møtte mandag pressefolk i Polen etter besøket i Ukrainas hovedstad.

– Når det gjelder Russlands mål for krigen, så mislykkes Russland. Ukraina lykkes, sa Blinken.

Blinken: – Et uavhengig Ukraina vil vare lenger enn Putin
USAs utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin besøkte Kyiv.
00:41
Publisert:

Lloyd Austin sa at USA ønsker å hjelpe Ukraina med å vinne krigen – og at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tro på seier.

– Vi tror at vi kan vinne – de kan vinne hvis de har riktig utstyr og den rette støtten, sa forsvarsministeren.

Lovet mer støtte

Etter at Russland invaderte Ukraina, har USA gjentatte ganger sagt at det er uaktuelt å delta direkte i krigen med amerikanske styrker.

En direkte konflikt mellom atommaktene Russland og USA kan utløse tredje verdenskrig, ifølge president Joe Biden.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin (t.v.) og utenriksminister Antony Blinken (t.h.) sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv søndag.
USAs forsvarsminister Lloyd Austin (t.v.) og utenriksminister Antony Blinken (t.h.) sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv søndag. (Foto: USAs forsvarsdepartement / AP / NTB)

I stedet har USA gitt omfattende våpenstøtte til Ukraina og stått i spissen for innføringen av massive sanksjoner mot Russland.

Blinken og Austin møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv søndag kveld. Da fikk ukrainerne løfter om at støtten skal økes ytterligere.

I denne omgang dreier det seg om 713 millioner dollar til Ukraina og en rekke allierte land som støtter ukrainerne. Rundt 300 millioner dollar skal gå direkte til Ukraina og muliggjøre mer kjøp av våpen.

Håper Russland svekkes

Lloyd Austin gjør det klart at han håper krigen vil svekke Russland.

– Vi ønsker å se Russland svekket i en slik grad at landet ikke kan gjøre den typen ting som det har gjort med invasjonen av Ukraina, sa han på mandagens pressekonferanse.

Han la til at Russland allerede har mistet mye militær kapasitet og mange soldater. USA ønsker ikke at Russland skal få mulighet til raskt å gjenoppbygge militær kapasitet.

Samtalene med Zelenskyj fant sted sent søndag kveld, ifølge presidentens rådgiver Oleksij Arestovytsj.

USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) og forsvarsminister Lloyd Austin møtte mandag pressefolk i Polen, nær grensen mot Ukraina. Dagen før var de i den ukrainske hovedstaden Kyiv.
USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) og forsvarsminister Lloyd Austin møtte mandag pressefolk i Polen, nær grensen mot Ukraina. Dagen før var de i den ukrainske hovedstaden Kyiv. (Foto: Alex Brandon / Pool / AP / NTB)

Zelenskyj sa han var svært takknemlig for bistanden fra USA og støtten som president Joe Biden selv har gitt uttrykk for.

Dette var første gang Blinken og Austin var i Kyiv siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Besøket var preget av hemmelighold, og det var først mandag morgen at amerikanske myndigheter bekreftet at det hadde funnet sted. Da hadde Blinken og Austin allerede reist ut av Ukraina.

Artilleri og droner

Journalister som reiste sammen med Austin og Blinken til Polen, fikk beskjed om ikke å omtale Ukraina-turen før den var over.

De fikk også beskjed om ikke å oppgi nøyaktig hvor i Polen de to ministrene var dagen etter. Begrunnelsen var hensynet til sikkerheten.

Økningen i USAs militære støtte kommer på toppen av omfattende bistand som er varslet tidligere. I forrige uke opplyste USA at Ukraina skulle få en militær hjelpepakke til en verdi av 800 millioner dollar. I denne pakken inngikk tungt artilleri og militære droner.

Til sammen har Ukraina fått 3,7 milliarder dollar i amerikansk militær støtte siden Russland begynte sin invasjon, ifølge nyhetsbyrået AP. Summen tilsvarer 33 milliarder kroner.

Russland protesterer

Myndighetene i USA varsler også at amerikanske diplomater gradvis skal vende tilbake til Ukraina.

En amerikansk tjenestemann i Polen sier amerikanske diplomater denne uken vil begynne med dagsturer inn i Ukraina. Etter hvert er planen å gjenoppta nærværet i Kyiv.

Myndighetene i Russland gjør det klart at de anser USAs våpenstøtte til Ukraina som uakseptabel.

Dette er blitt formidlet i et diplomatisk skriv til USA, opplyser Russlands ambassadør i Washington, Anatolij Antonov, i et intervju med tv-kanalen Russland-24, omtalt av det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

– Vi understreker i et notat at dette er en uakseptabel situasjon og krever en slutt på denne praksisen, sier Antonov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.