Den russiske presidenten skal ha sagt dette under en halvannen time lang telefonsamtale med Emmanuel Macron torsdag.

– Russland kommer til å fortsette den kompromissløse kampen mot militante fra væpnede nasjonalistiske grupper, sa Putin ifølge Macrons kontor.

Dersom forhandlingene som torsdag ble gjenopptatt med Ukraina ikke gir resultater, «vil det bare føre til ytterligere krav» til Kyiv fra Russlands side, skal han ha lagt til.

Frankrike har spilt en viktig rolle i å tilrettelegge den meget anspente dialogen mellom Russland og Ukraina. He er Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy (fra venstre), Frankrikes Emmanuel Macron og Russlands Vladimir Putin avbildet i Paris i slutten av 2019, drøye to år før krigen brøt ut.
Frankrike har spilt en viktig rolle i å tilrettelegge den meget anspente dialogen mellom Russland og Ukraina. He er Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy (fra venstre), Frankrikes Emmanuel Macron og Russlands Vladimir Putin avbildet i Paris i slutten av 2019, drøye to år før krigen brøt ut. (Foto: Thibault Camus)

Sjokkerende

Macron holdt onsdag en TV-sendt tale der han insisterte på at samtalene med Putin vil fortsette, og at målet er å overbevise Putin om å stanse angrepene og hindre at konflikten sprer seg.

– Jeg har valgt å fortsette kontakten med president Putin så lenge jeg kan, og så lenge det er nødvendig, sa Macron.

Etter torsdagens samtale var det imidlertid liten optimisme å spore hos den franske presidenten.

Ifølge en medarbeider frykter Macron «at det verste gjenstår» og at Putin er fast bestemt på å erobre «hele» Ukraina.

Dette sier folk på gaten i Beijing om krigen i Ukraina
– Hvis Russland blir ødelagt, vil vi bli de neste.
01:20
Publisert:

Putin gjentok under samtalen kravet om «avnazifisering» og avvæpning av Ukraina, noe Macron skal ha funnet «sjokkerende og uakseptabelt» og stemplet som et selvbedrag.

«Du lyver til deg selv. Dette vil koste landet ditt dyrt» skal Macron ha sagt til Putin under samtalen. Dette ifølge en av Reuters´sentralt plasserte kilder i den franske regjeringen.

– Det var ingenting Putin sa som beroliget oss, sier samme kilde, som omtales som en rådgiver til Macron.

Russiske krav

Russland krever ifølge utenriksminister Sergej Lavrov at Ukraina anerkjenner Krimhalvøya, som ble annektert av Moskva i 2014, som en del av Russland.

Russland krever også at de to selverklærte republikkene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina blir formelt anerkjent av ukrainske myndigheter.

Lavrov gjentok torsdag også Putins tidligere krav om at Ukraina må «demilitariseres og avnazifiseres». Det er uklart hva dette innebærer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.