Russiske styrker intensiverte artilleriangrepene mot flere byer siste døgn, ifølge den ukrainske regjeringen. Ukrainas regjering mener russerne omgruppere seg, i forberedelse på en storstilt offensiv mot Kyiv.

– Russiske styrker vil, av humanitære årsaker, innføre et «stille regime» og åpne humanitære korridorer fra klokken 10 mandag, stod det i en kunngjøring fra det russiske forsvarsdepartementet.

Våpenhvilen skulle gi sivile anledning til å evakuere, og kom på forespørsel fra Frankrikes president Emmanuel Macron, som søndag hadde en lengre telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin.

Drøye to timer etter at våpenhvilen ble iverksatt, kommer det meldinger fra myndighetene i Ukraina om at Russland skyter bevisst mot sivile under evakueringen.

Flyktninger som prøver å forlate den beleirede byen Mariupol i Ukraina, ble bedt om å bruke en minelagt vei, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

– Så snart vårt team i Mariupol nådde det første kontrollpunktet, oppdaget de at veien som var markert som del av den humanitære korridoren, var minelagt, sier operasjonsdirektør Dominik Stillhart i ICRC mandag.

Mandag formiddag melder Kyivs ordfører Vitalij Klitskjo, at det pågår harde kamper i et større område fra nord til vest for Kyiv. Det meldes om omfattende skyting, idet sivile fortsetter å flykte fra kampene.

– Med ekstremt raseri tilintetgjør fienden Bucha, Hostomel, Vorzel og Irpin. De dreper sivile med vilje, sier Klitsjko mandag morgen.

Ifølge ham og flere andre meldinger i sosiale medier ser det ut til at russiske styrker er på offensiven i flere områder for å forsøke å presse frem mot den ukrainske hovedstaden.

Brudd på folkeretten

Ukraina anklager igjen Russland for brudd på folkeretten i hendelser i den sørlige havnebyen Mariupol.

– Den ukrainske regjeringen gjorde alt for å tillate humanitære korridorer for evakuering, skrev forsvarsminister Oleksij Reznikov på Facebook mandag. Videre skriver han at russiske militære forsøker å «kvele byen» med en humanitær krise.

Mariupol, som ligger ved Azovhavet, er en strategisk viktig by i krigen.

– Fordi russiske terrorister ikke holder seg til alle avtaler, føler de ikke sorg selv overfor barn, kvinner eller sårede mennesker. I stedet beskjøt de innkvarteringshus og fredelige sivile under evakueringen, skrev Reznikov.

Russland benekter på det sterkeste at de noen gang har rettet angrep mot sivile i Ukraina.

Våpenhvile med betingelser

Russland åpnet for en våpenhvile mandag, slik at det kan opprettes humanitære korridorer for å evakuere sivile ukrainere. Avtalen om en midlertidig våpenhvile skal ha blitt diskutert da Frankrikes president Emmanuel Macron, snakket med president Vladimir Putin søndag.

Men kun korridorer som går inn til Russland eller Hviterussland.

Familier og andre små grupper fra byen Irpin må bære med seg alt av bagasje når de til fots tar seg over den ødelagte broen på vei til hovedstaden. Av og til får de hjelp av ukrainske soldater, men flyktningene er ellers ubeskyttet og risikerer å bli utsatt for russisk ild.
Familier og andre små grupper fra byen Irpin må bære med seg alt av bagasje når de til fots tar seg over den ødelagte broen på vei til hovedstaden. Av og til får de hjelp av ukrainske soldater, men flyktningene er ellers ubeskyttet og risikerer å bli utsatt for russisk ild. (Foto: CARLOS BARRIA/Reuters/NTB Scanpix)

– Macron har ikke bedt om at det opprettes korridorer til Russland. Han ba om at sivilbefolkningen må få reise ut og at humanitær hjelp må komme inn, sier presidentkontoret i en uttalelse til BFMTV.

– Dette er enda en måte for Putin til å endre narrative og si at det er ukrainerne som er den aggressive part og at russerne er de eneste som tilbyr asyl til alle, heter det videre.

Fullstendig umoralsk

Ukraina kaller det «fullstendig umoralsk» at Russland foreslår å la ukrainere flykte, gitt at de krysser grensen til Russland eller Hviterussland.

Ukraina avviser Russlands tilbud om å opprette humanitære korridorer for evakuering av sivile til Russland og Hviterussland.

Det sier den ukrainske visestatsministeren Iryna Veresjtsjuk mandag.

– Dette er ikke et akseptabelt alternativ, sier hun etter at Russland har foreslått at sivile ukrainere kan evakueres fra Kyiv, Kharkiv, Mariupol og Sumy.

– Det er uaktuelt at sivile ukrainere drar til Hviterussland for deretter å bli satt på fly til Russland, sier hun.

Familier og andre små grupper fra byen Irpin må bære med seg alt av bagasje når de til fots tar seg over den ødelagte broen på vei til hovedstaden. Av og til får de hjelp av ukrainske soldater, men flyktningene er ellers ubeskyttet og risikerer å bli utsatt for russisk ild.
Familier og andre små grupper fra byen Irpin må bære med seg alt av bagasje når de til fots tar seg over den ødelagte broen på vei til hovedstaden. Av og til får de hjelp av ukrainske soldater, men flyktningene er ellers ubeskyttet og risikerer å bli utsatt for russisk ild. (Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP/NTB Scanpix)

En talsmann for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier ifølge Reuters at ukrainske borgere må kunne forlate sine hjem gjennom ukrainsk territorium, og anklager Russland for å med vilje stå i veien for tidligere evakueringsforsøk.

– Dette er ukrainske borgere, de bør ha rett til å evakuere til ukrainsk territorium, skriver han.

Det ble gjort forsøk på evakuering fra Mariupol både lørdag og søndag, men begge gangene ble dette avblåst fordi den planlagte våpenhvilen ble brutt.

Det er planlagt en tredje forhandlingsrunde mellom ukrainske og russiske representanter mandag klokken 15.00. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.