I morgentimene natt til onsdag stupte bitcoinkursen og var på det laveste på 15.550 dollar på den digitale valutabørsen Poloniex. For et døgn siden lå kursen på 19.000 dollar. I samme periode steg «bitcoin cash» fra 2050 dollar til en foreløpig topp på 3600 dollar.

Bitcoin-panikk

«Bitcoin cash» er utbrytervalutaen som ble etablert i sommer ved en splitt. Den er basert på den samme teknologien som den opprinnelige bitcoin-valutaen. De som eide bitcoin, og ikke benyttet en onlinetjeneste, fikk et tilsvarende antall «bitcoin cash».

Forskjellen mellom de to er at «bitcoin cash» skal kunne håndtere langt flere transaksjoner enn «bitcoin» – og gjøre dette raskere. Så sent som i oktober lå kursen på «bitcoin cash» stabilt på like over 300 dollar. På onsdag morgen lå kursen over ti ganger høyere.

Årsaken er at Coinbase, som er verdens største digitale valutabørs med rundt 15 millioner brukere, åpnet opp for handel med «bitcoin cash» natt til onsdag. Dette skjedde uten forvarsel.

Det har gått rykter i flere dager, noe som har sendt kursen opp fra rundt 1400 dollar til 2200 på tirsdag. Dette utløste full panikk. Bitcoin-kursen stupte, da det er frykt for at «bitcoin cash» skal overta for bitcoin. Andre større digitale valutaer som ripple og ether falt med over ti prosent.

Coinbase har ikke vært i stand til å håndtere transaksjoner, og har vært nede for telling. I en periode lå «bitcoin cash»-kursen på 8500 dollar – mot 3400 på andre digitale børser.

Innsidehandel og markedsmanipulering

Det har vært påstander på sosiale medier om at enkelte har visst at verdens største digitale valutabørs skulle oppta «bitcoin cash» for handel og at det har vært utstrakt innsidehandel de siste dagene.

«Hvis en ser på handelen før Coinbase inkluderte «bitcoin cash» er det åpenbart at dette ble lekket. Myndighetene vil slipe knivene. Dette er enten innsidehandel eller at noen har lekket informasjonen. Uansett kan Coinbase skylde på seg selv for følgene», skriver Jordan Schachtel på Twitter.

«Hva @coinbase nettopp har gjort med bitcoin cash er markedsmanipulering på sitt beste og ville ha vært ulovlig hvis det eksisterte reguleringer», skriver den amerikanske musikk produsenten Justin David Blau, også kjent som «3 LAU» på Twitter.

Disse påstandene avviser Coinbase.

«Coinbase har en streng handelspolitikk og interne retningslinjer for ansatte. Det har vært forbudt for Coinbase-ansatte å handle i «bitcoin cash» i flere uker», skriver selskapet på Twitter.

Bitcoin-kursen har stabilisert seg noe i morgentimene og ligger på rundt 16.600 dollar. I helgen var den på over 20.000.

Avgått ved døden 212 ganger

Ifølge 99bitcoins.com, som har dokumentert hvor mange ganger bitcoin er blitt erklært død, er det skrevet 212 bitcoin-nekrologer fra verdens største medier – og aldri flere enn i 2017, hvor det er registrert 93 nekrologer.

Nettstedet er også behjelpelig med å produsere overskrifter for journalister og analytikere som skal skrive om bitcoin eller erklære valutaen død med en nekrologgenerator.

Et lite utvalg:(Vilkår)

  • Bitcoin plummets for the last time
  • Will bitcoin last next year?
  • Bitcoin lost for the last time.
  • The vision of bitcoin is falling apart.
  • Is this Bitcoin's demise?
  • Bitcoin's downward spiral is just around the corner.
Julen er ikke helt som du tror: Kinesisk jul
Julefeiring har vært forbudt i Kina siden 1949, men kommunistpartiet har gitt opp å håndheve forbudet. For øyeblikket er julenisser tillatt, det er verre med Jesus.
00:57
Publisert: