30-åringen Gerald Cotten var i India for å åpne et barnehjem som han hadde finansiert med kryptovaluta da han plutselig døde ved nyttår. Etter en måned med rykter og spekulasjoner sier enken at innskudd i kryptobørsen QuadrigaCX sannsynligvis har gått tapt.

Kryptobørsen hadde 363.000 registrerte brukere og rundt 115.000 hadde innskudd. Langt færre drev aktiv handel.

Drev kryptobørs fra bærbar pc

QuadrigaCX var Canadas største kryptovalutabørs. Det var svært høy aktivitet ved børsen da kursene på digitale valutaer nådde rekordhøyder i 2017. Aktiviteten ved kryptobørsen falt i 2018, men grunnlegger Gerald Cotton fortsatte med å spre kryptoevangeliet og fikk nye kunder.

I hele januar har det gått rykter om at ikke alt har vært som det burde ved kryptobørsen. Det ble mottatt innskudd fra kunder frem til 26. januar. Nå har enken bekreftet det mange har fryktet. Passordene til de digitale hvelvene er ikke å oppspore.

«Den bærbare datamaskinen hvor Gerry drev virksomheten fra er kryptert og jeg vet ikke passordene og har ikke opprettelsesnøkkel. Til tross for omfattende leting, har jeg ikke vært i stand til å finne dette nedskrevet noe sted», skriver Jennifer Robertson, som identifiserer seg som Cottons enke.

Kryptobørsens kunder skal ha plassert 250 millioner kanadiske dollar i innskudd. Dette er penger som enken sier har gått tapt hvis hun ikke klarer å få tilgang til den bærbare datamaskinen til Cotton. Hun skal ha leid inn eksperter som har gitt opp.

Det skal stå et innskudd hos bankforbindelsen på rundt 200 millioner kroner.

«En bisarr historie»

Det er blitt spekulert i at Gerald Cotten er i live og at historien om at han var i India for å hjelpe foreldreløse barn til å få et bedre liv var oppspinn. Dette avvises av hans kone.

Mange mener at det dreier seg om svindel og at kryptobørsen tapte det meste av pengene i fjor.

Kona sier i et brev til skifteretten i Vancouver at hun ikke har funnet regnskaper for kryptobørsen. Styremedlemmene som har vært oppført på kryptobørsens hjemmeside, men de sier de trakk seg for tre år siden.

Direktør og grunnlegger Jesse Powell av kryptobørsen Kraken karakteriserer hendelsen som «bisarr».

«Vi har tusenvis av adresser som tilhører QuadrigaCX og vi undersøker denne bisarre, og ærlig talt, utrolige historien om grunnleggerens død og forsvunne nøkkelkodene. Jeg etterlyser vanligvis ikke stevninger, men hvis politiet ønsker hjelp kan de ta kontakt», skriver han på Twitter.

Den siste spekulasjonen er at det skal ha blitt observert overføringer til og fra kryptokontoer som skal tilhøre QuadrigaCX i løpet av januar måned. Kunder har vært i stand til å handle blant annet bitcoin, Litecoin og ethereum via kryptobørsen.

– Dette understreker virkelig behovet for myndighetene å iverksette tiltak og regulere kryptovalutamarkedet, sier direktør Dean Skurka hos den konkurrerende kanadiske kryptobørsen Bitbuy til fjernsynskanalen CBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Camilla Stoltenberg: –Er forventet at kjønnsforskjellene vil fortsette å øke de neste 20 årene. Her er ett av tiltakene hun vil ty til for å bekjempe utviklingen
01:50
Publisert: