Det er kun en måned siden Facebook presenterte planer om å skape en verdensvaluta. Libra skal være en digital valuta som Facebook-brukere og andre kan benytte til overføringer til venner, familie og til kjøp av varer og tjenester.

Skepsisen er stor over hele verden. De uklare signalene har ført til høy volatilitet på kryptovalutakursene. Bitcoin-kursen har hatt daglige bevegelser på ti prosent tre ganger den siste måneden, og kursen har beveget seg mellom 9000 og 14000 dollar.

Kommer med ny lov

Republikanerne og demokratene er uenige om det meste, men de amerikanske politikerne har vist en felles front i sin skepsis til kryptovalutaer – og spesielt Facebooks Calibra-initiativ. 27 andre selskaper inngår i Calibra-alliansen – med Facebook som initiativtager.

Demokratene i Kongressen kommer med en ny lov som vil forby de store teknologiselskapene innpass i finanssektoren. I «Keep Big Tech Out Of Finance Act» defineres «store teknologiselskaper» som selskaper med en omsetning på over 25 milliarder dollar og som kontrollerer digitale økosystemer.

«Facebook har ikke gitt oss nok informasjon om libra-initiativet. Jeg ber om at finanstilsynene gjennomgår dette for å forsikre seg om at brukerne er beskyttet», sa den demokratiske senatoren Sherrod Brown i forrige uke.

Storselskaper som Facebook, Google og Amazon vil forbys å opprette, drive eller forvalte digitale valutaer.

I Kina har Alibaba og Tencent betalingsløsninger via smarttelefoner. De tilrettelegger også for forbrukerlån og investeringer. Det samme er i ferd med å skje i Sørøst-Asia, hvor tradisjonelle kredittkortselskaper ikke klarer å konkurrere med betalingsapper.

Trump holder døren på gløtt

USAs president Donald Trump, sentralbanksjefen og finansministeren har åpent kritisert kryptovalutaer de siste dagene. Den planlagte Facebook-valutaen libra, som ikke kan sammenlignes direkte med den mer kjente kryptovalutaen bitcoin, har havnet på radaren.

For myndigheter er det ingen forskjell: Libra og bitcoin utgjør en trussel mot dagens valutaer og rollen disse spiller i internasjonal handel. Det internasjonale valutasystemet, og finanssektoren, trues hvis kryptovalutaer får innpass uten reguleringer og oppsyn.

– Vi har hatt flere møter med representanter fra Facebook. Det gjenstår mye arbeid før de overbeviser oss om at de kan gjøre dette riktig. Hvis de klarer det, og har et betalingssystem som fanger opp hvitvasking, er det greit for oss, sa finansminister Steven Mnuchin på en pressekonferanse på mandag.

Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell sa under en kongresshøring i forrige uke at Facebooks libra-valuta kan bli en risiko for den amerikanske finanssektoren.

– Kryptovalutaer som bitcoin er blitt utnyttet av datakriminelle, til skatteunndragelser, utpressing, hacking, narkotika og menneskehandel. Mange har forsøkt å benytte kryptovalutaer for å finansiere en kriminell livsstil, sa finansminister Mnuchin.

President Donald Trump uttrykte i en rekke Twitter-meldinger i forrige uke at han ikke var en «fan av kryptovalutaer» og at de «tilrettelegger for kriminelle handlinger» og hvitvasking. Han holder imidlertid døren åpen for Facebook.

– Mest omfattende

Facebook-direktør David Marcus, som har ansvaret for libra-initiativet, forklarer seg overfor to finanskommisjoner denne uken. I redegjørelsen til Senatet sier den tidligere toppsjefen for betalingstjenesten PayPal at de vil samarbeide med amerikanske tilsyn og overvåkningsorganer.

«Dette vil bli den mest omfattende og best planlagte lanseringen av et produkt i finansteknologiens historie – i samarbeid med finanstilsyn og sentralbanker», sier han.

Han understreker i innlegget at han og Facebook vet at dette vil ta tid for å bli riktig.

«La meg være helt klar og tydelig: Facebook vil ikke tilby libra som en digital valuta før vi har svart fullstendig på alle innvendinger og fått nødvendige godkjennelser», skriver Marcus.

Denne prosessen har startet. Calibra-konsortiet, som består av 28 selskaper, har søkt om lisenser i USA for å overføre penger mellom delstater. Selskapene vil plassere et innskudd som garanti for valutaen. Dette er forskjellig fra blant annet bitcoin.

– Det ser ikke ut til at de har tenkt grundig nok gjennom de praktiske eller regulatoriske konsekvenser ved at penger vil forflyttes og ut fra stiftelsen – og mellom brukere, kontoer og utviklere. I den grad de har det, er det dette finanstilsynet ser på, sier den tidligere tjenestemannen Jonah Crane i det amerikanske finansdepartementet til Wall Street Journal.

Samarbeid eller ekskludering

Også internasjonalt er det stor skepsis til at Facebook skal kunne tillate over to milliarder brukere å overføre penger – også på tvers av landegrenser. Calibra-konsortiet vil knytte ulike valutaer opp mot libra-valutaen i et fond.

«Den største svakheten er tilknytningen til tradisjonelle valutaer for å gjøre libra stabil. Det gjør det mer uforutsigbart. Alle valutaene i fondet er en regulatorisk utfordring», skriver professorene David Lee Kuo Chuen og Ernie Teo ved Singapore University of Social Sciences i en rapport.

De påpeker at kinesiske betalingsløsninger på smarttelefoner ligger langt foran de fleste land, men at regulatoriske hindringer vil gjøre det vanskelig for Alipay eller Wechat å ekspandere på grunn av regulatoriske hindringer i andre land.

Libra kan være løsningen hvis de inngår avtaler med enkeltland.

«For mange internettselskaper, spesielt i Kina, må de enten gå sammen eller bli ekskludert fra libra-initiativet. Det at de kinesiske teknologigigantene havner i dette dilemmaet viser USAs forsprang i global finansinnovasjon», skriver de to professorene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.