Blokkjedeteknologien, som danner grunnlaget for blant annet bitcoin, er ment å gjøre transaksjoner tryggere. Det siste av en rekke angrep mot digitale børser, hvor kryptovalutaer omsettes, viser at de digitale børsene er svært sårbare for rene hackerangrep.

Tirsdag ettermiddag ble det oppdaget et stort sikkerhetsbrudd hos kryptovalutabørsen Binance. Hackere hadde stjålet brukerinformasjon, kildekode og spesielle datakoder som eieren av kryptovalutaen skal kunne bekrefte fra sin egen smarttelefon før uttak.

Skadet – ikke ødelagt

Til sammen ble det overført 7074 bitcoin i en transaksjon – tilsvarende en verdi på 41,4 millioner dollar før alarmen gikk. Alle innskudd og uttak ble umiddelbart sperret, men det var for sent å tilbakeføre stjålne bitcoin til tross for at mottaksadressene er kjent.

Angrepet var godt planlagt.

– Hackerne hadde tålmodighet til å vente. De utførte koordinerte handlinger gjennom flere tilsynelatende uavhengige kontoer. Dette skjedde på det mest hensiktsmessige tidspunkt. Transaksjonene ble gjort på en måte som gjorde at de kunne passere våre sikkerhetskontroller, innrømmer kryptobørsens konsernsjef og grunnlegger, Changpeng Zhao, i en uttalelse.

Binance har vært en av de største og viktigste omsetningsbørsene av bitcoin og er blitt sett på som seriøs. Kryptobørsen har siden i fjor satt til side ti prosent av transaksjonsinntekter i et eget garanti- og krisefond.

– Binance vil bruke fondet for å dekke denne hendelsen fullt ut. Ingen brukerinnskudd vil gå tapt, lover Zhao.

Dette angrepet viser at vi er i stand til å håndtere denne typen situasjon. Vi er skadet, men ikke ødelagt
Changpeng Zhao, konsernsjef og grunnlegger av Binance

Andre kryptobørser har bekreftet at de har blokkert mottageradressene av bitcoin slik at det vil bli vanskelig å overføre dem eller veksle til hard valuta.

– Dette angrepet viser at vi er i stand til å håndtere denne typen situasjon. Vi er skadet, men ikke ødelagt, sa Zhao under en spørsmål- og svarseanse på Periscope etter at angrepet ble kjent.

Etterforsker kryptovalutabørs

Etter en lang og kald kryptovinter fra desember 2017, hvor digitale valutaer stupte i verdi, har det vært et minirally de siste månedene.

Bitcoinkursen har steget med 80 prosent siden midten av desember i fjor. På onsdag var bitcoinkursen den høyeste siden november 2018 på over 6000 dollar ved flere børser.

Statsadvokaten i New York har startet etterforskning av Hongkong-selskapet iFinex, som står bak kryptovalutabørsen Bitfinex og et datterselskap som står som utsteder av «tether». Dette er en digital valuta som er knyttet direkte mot amerikanske dollar.

– Etterforskningen viser at selskapet bak Bitfinex, har deltatt i en coverup for å skjule et tap på 850 millioner dollar. De har blandet klientkontoer og egne kontoer, sa statsadvokat Letitia James i en uttalelse i slutten av april.

Den legendariske investoren Warren Buffett har karakterisert bitcoin som «rottegift» og JP Morgans toppsjef Jamie Dimon har sagt bitcoin er «svindel» og truet med å gjøre døtrene arveløse hvis de kjøpte bitcoin. Begge har derimot tro på blokkjedeteknologien.

Transaksjonskostnadene for bitcoin tredoblet i april sammenlignet med mars måned. De ligger 84 prosent lavere enn i desember 2017, da bitcoinkursen satte en ny rekord på nesten 20.000 dollar, ifølge Diar.

Utvinnere av bitcoin, såkalte «miners», tjente 291 millioner dollar i mars. Dette var 30 prosent høyere enn i mars.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.