Mark Zuckerbergs kryptodrøm har fått flere skudd for baugen de siste ukene. Det er ikke mer enn et par måneder siden Facebook-gründeren, sammen med en rekke andre initiativtagere, lanserte The Libra Association.

Målet var å skape en stabil verdensvaluta, men både nasjonalt og internasjonalt har sosiale medier-giganten møtt motstand.

Her hjemme har Datatilsynet uttrykt bekymring for den nye kryptovalutaen, og uttrykt bekymring for at det skal bli en «honningkrukke for datainnhenting».

Forrige uke ble det også klart at samarbeidspartnere som Visa, Mastercard og Ebay trekker seg ut av prosjektet som følge av blant annet frykt for statlig granskning. Før det var det klart at Paypal hadde trukket seg ut av partnerskapet.

«En trussel»

Nå har i tillegg Rådet for finansiell stabilitet (FSB), med hovedsete i Basel i Sveits, meldt seg på i diskusjonen. I et brev til G20-landenes finansministre søndag skriver Randy Quarles, leder for FSB, at kryptovalutaen presenterer en rekke utfordringer.

Det var den britiske avisen Financial Times som først omtalte saken.

– Globale kryptovalutaer, såkalte stablecoins, kan være en trussel mot nasjonale valutaer. Disse skaper utfordringer knyttet til finansiell stabilitet, forbruker- og investorbeskyttelse, datasikkerhet, hvitvasking, terrorfinansiering, cyber-sikkerhet og skatteunndragelse, skriver Quarles i brevet.

FSB-sjefen understreker at «det bør være en prioritet å etterforske mulige regulatoriske smutthull». FT skriver at FSB planlegger en høring for å etablere hva slags regulatoriske tiltak som skal innlemmes før den planlagte lanseringen i juli 2020.

Følger planen

Mandag skal det første styremøtet i Libra-prosjektet avholdes i Genéve, og ifølge FT vil det der annonseres at prosjektet skal fortsette som planlagt.

Avisen skriver videre at flere kilder de har snakket med, som var knyttet til prosjektet i startfasen, mener Facebook oversolgte investorers og andre samarbeidspartneres faktiske bidrag, før de faktisk hadde forpliktet seg til noe.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.